..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Αλήθειες και ψέμματα για τις μειώσεις των φαρμάκων!!!!!!!



Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τα φάρμακα, όπως γίνεται συνολικά για τις δημόσιες παροχές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποσκοπούν στη μείωση της κρατικής - ασφαλιστικής δαπάνης, με αποτέλεσμα τις άγριες περικοπές και την αύξηση των πληρωμών από τις λαϊκές οικογένειες για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, νοσηλεία και θεραπείες.
Η εξοικονόμηση ποσών από τη μείωση της τιμής των φαρμάκων γίνεται με τη μείωση ενός ελάχιστου μέρους από την υπερκερδοφορία της εγχώριας και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας και αφού έχει προηγηθεί ένα σύνολο αντιλαϊκών μέτρων από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που αύξησαν τις πληρωμές από τους ασθενείς. Μέτρα όπως:
  • Εκατοντάδες φάρμακα που τέθηκαν εκτός της λίστας αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία και πληρώνονται 100% από τους ασθενείς.
  • Φάρμακα που καθιερώθηκε ή αυξήθηκε το ποσοστό συμμετοχής από το 0% στο 10% ή 25% για την αγορά τους από τους ασφαλισμένους.
  • Να πληρώνεται από τους ασφαλισμένους, εκτός από το ποσοστό συμμετοχής και το 100% ή το 50% της διαφοράς μεταξύ της λιανικής τιμής και της ασφαλιστικής τιμής ανάλογα με το είδος του φαρμάκου.
Ετσι ενώ υπήρχε μείωση της τιμής των φαρμάκων και αύξηση της διακίνησης των γενοσήμων φαρμάκων που είναι φθηνότερα, οι ασθενείς τελικά πληρώνουν πολύ περισσότερα για την αγορά των φαρμάκων, με εκτόξευση της μεσοσταθμικής συμμετοχής των ασφαλισμένων από το 9% το 2010 στο 24% και με προοπτική να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Η μείωση των κρατικών δαπανών για τα φάρμακα αποσκοπεί στην εξοικονόμηση ποσών από το κράτος, προκειμένου να εξασφαλίσει τα παντός είδους κίνητρα προς το κεφάλαιο - φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις κ.λπ. - για να στηριχτεί η επιχειρηματική δράση, η ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία. Ωφελημένοι θα είναι και οι φαρμακοβιομήχανοι σε βάρος του λαού και των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog