..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ποιός ωφελείται από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των δημοσίων οργανισμών!!!!!!



 Είναι γεγονός ότι και η Ημαθία βρίσκεται μπροστά στις συνέπειες της κεντρικά ακολουθούμενης πολιτικής των συγχωνεύσεων-καταργήσεων υπηρεσιών του Δημοσίου (π.χ σχολεία-κλινικές-στρατόπεδα-εφορίες-ΙΚΑ-Πανεπιστημιακά Τμήματα κ.α). Να σημειώσουμε χαρακτηριστικά πως
τα εύσημα του Προέδρου της Δημοκρατίας απέσπασε τις μέρες αυτές  η κυβέρνηση αναφορικά με το πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε με το νέο έτος και το οποίο περιλαμβάνει δραστική συρρίκνωση όλων των δομών του κράτους μέσω της αξιολόγησης υπηρεσιών και του προσωπικού και χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων μέσω τους προγράμματος κινητικότητας - διαθεσιμότητας.Χρειάζεται όμως να δούμε βαθύτερα και μακριά από καλλιεργούμενες “τοπικιστικές” αυταπάτες την ουσία της ακολουθούμενης πολιτικής, τις πραγματικές αιτίες, ώστε συνολικά να δώσουμε ως νομός (δηλαδή οι κάτοικοι και οι φορείς του) αγωνιστική απάντηση.

Οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις που προωθούνται δεν υπηρετούν την ανάγκη π.χ για εκσυγχρονισμό και αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημοσίου, που τόσο το έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα μας, ούτε την ανάγκη βεβαίως για ποιοτικότερες και επαρκέστερες υπηρεσίες του δημοσίου στο λαό, αλλά υπηρετούν, κατά τη γνώμη μας, ακριβώς τις απαιτήσεις της Τρόικας αλλά και της ντόπιας οικονομικά άρχουσας τάξης της χώρας μας. Η πρώτη απαίτηση αφορά τον περιορισμό άνευ  όρων του δημόσιου τομέα και των δημόσιων κοινωνικών δαπανών, παρά το γεγονός ότι ο δημόσιος τομέας και οι δημόσιες δαπάνες στη χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας μας δεν υπερτερούν, αλλά υστερούν από  το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Μέσω αυτού του περιορισμού του δημοσίου, η κυβέρνηση και η τρόικα ανοίγουν το δρόμο για να ιδιωτικοποιηθούν πολύ σημαντικές δραστηριότητες του προς όφελος φυσικά του μεγάλου κεφαλαίου. Η δεύτερη απαίτηση που εξυπηρετείται, είναι για περιορισμό της απασχόλησης στο δημόσιο που και αυτό, παρά το γεγονός ότι η απασχόληση σ’αυτό, ως ποσοστό στη συνολική απασχόληση της χώρας δεν υπερτερεί, αλλά τελικά απ’ ό,τι φάνηκε κι από τις επίσημες μελέτες οι οποίες έγιναν, υστερεί από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις  γίνονται με βασικό κριτήριο τη “μείωση των δημόσιων δαπανών” πρόκειται να εντείνουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην εξυπηρέτηση του λαού και ιδιαίτερα στον τομέα κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας, που με αυτόν τον τρόπο συρρικνώνεται δραματικά. Δημιουργούνται νέα σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους αυτών των φορέων με δυσμενείς αλλαγές του εργασιακού και ασφαλιστικού καθεστώτος που τους διέπει και κυρίως σε αυτούς που μετακινούνται από φορέα σε φορέα, με μειώσεις μισθών, με μετακινήσεις μακριά από τις οικογένειές τους, που κυριολεκτικά τις διαλύουν.
Αυτά που  λέμε  δεν  τα  λέμε γιατί υπερασπιζόμαστε το δημόσιο  που οικοδόμησαν οι κυβερνήσεις, με τους πελατειακούς μηχανισμούς, τη γραφειοκρατία, την “αναποτελεσματικότητα” και που το χρησιμοποιούσαν είτε ως λάφυρο, όταν κέρδιζαν τις εκλογές, είτε για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. Ομως στα όσα αρνητικά μας ετοιμάζουν θα πρέπει επιτέλους ν’αντισταθούμε !
Η άλλη άποψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog