..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΑΤΕ: Τα εκκρεμή ζητήματα των απολυμένων.



Σήμερα το Προεδρείο του ΔΣ του Κλαδικού Σωματείου ΧΠΣ και μέλη της ΕΣΑΚ-ΑΤΕ επισκέφθηκαν τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ για τα εκκρεμή ζητήματα, που απασχολούν τους απολυμένους της ΑΤΕ.

Το κλιμάκιο έθεσε επιτακτικά το ζήτημα ότι όλα τα θέματα χρονοτριβούν αδικαιολόγητα και ότι, αν υπήρχε βούληση, θα μπορούσαν να προχωρήσουν σύντομα και πιο ευνοϊκά για τους εργαζόμενους. Ο εκκαθαριστής παρουσίασε τον εαυτό του ως «ψυχρό εκτελεστή» των νόμων και των εντολών που παίρνει από την Τράπεζα της Ελλάδος και ότι ο ίδιος δεν παίρνει αποφάσεις. Διευκρίνισε ότι προϊστάμενός του είναι προσωπικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Έγινε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και ειδικότερα για κάθε ζήτημα ο εκκαθαριστής τοποθετήθηκε ως εξής:
      1.Σχετικά με το Ασφαλιστήριο Κανελλόπουλου:
Μας είπε ότι έχει θέσει το θέμα στην ΤτΕ με ευνοϊκή εισήγηση και γνωρίζει ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση. Είναι βέβαιος ότι είναι θέμα 2-3 ημερών να πάρει την έγκρισή τους και να δώσει στη συνέχεια εντολή διανομής στους δικαιούχους.
2.Για τις Αποζημιώσεις:
Στις 17/12 θα έχει λήξει η επαλήθευση των αναγγελιών από τους δικηγόρους του και θα ακολουθήσει η ανάρτηση του πίνακα κατάταξης στο site της ΤτΕ. Μετά από αυτό και αφού παρέλθει η προθεσμία υποβολής ανακοπών και εφ’ όσον αυτές είναι λίγες(!), τότε και μόνον τότε θα προχωρήσει στην καταβολή του 50% μείον τις προκαταβολές μισθών και εφάπαξ στους απολυμένους. Το τελευταίο ακούστηκε εκβιαστικό και αποτέλεσε σημείο έντονης τριβής. Τον ρωτήσαμε γιατί δεν θα μπορεί να πληρώσει όσους δεν κάνουν ανακοπή. Δικαιολογήθηκε ότι σε περίπτωση που οι ανακοπές θα είναι πολλές, τότε μπορεί να μην έχει τα απαιτούμενα χρήματα για το σύνολο των απαιτήσεων. Γι αυτό θα πρέπει να περιμένει την εκδίκασή τους για να μοιράσει τα χρήματα που έχει αναλογικά. Αυτό που προκύπτει είναι ότι, όσο οι εργαζόμενοι τον αφήνουμε λάσκα, αυτός βάζει συνέχεια προϋποθέσεις και δυσκολίες για να μην πληρώσει τις αποζημιώσεις! Διευκρίνισε ότι θα κρατηθούν μόνο οι προκαταβολές που απορρέουν από την εργασιακή σχέση (μισθών και εφάπαξ) και δεν θα κρατηθούν άλλες οφειλές των εργαζόμενων προς τον εκκαθαριστή (από δάνεια που έχουν μείνει λόγω καθυστερημένων οφειλών στην εκκαθάριση).
3.Για την ΑΤΕ Leasing
Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει αποφασιστεί η τύχη της (μάλλον οδεύει προς εκκαθάριση με το σύστημα ... ΑΤΕ), όμως για τους εργαζόμενους εκεί δεν υπάρχει καμιά δέσμευση (είπαμε ότι ο άνθρωπος δεν αποφασίζει!).
4.Εργαζόμενοι στις Καθυστερήσεις:
Η σύμβαση δανεισμού τους από την Πειραιώς θα είναι έτοιμη πολύ σύντομα (το έχουμε ξανακούσει αυτό βέβαια!).
5.Εφάπαξ:
Για το θεωρούμενο δάνειο προς το Ταμείο Εφάπαξ επανέλαβε ότι η ΤτΕ θα αποφασίσει σε ποιόν θα δοθεί (στον εκκαθαριστή ή στην Πειραιώς). Είπε ότι, αν δοθεί σε αυτόν, είναι διατεθειμένος να το συμψηφίσει και με ακίνητα.

Στο τέλος της συζήτησης εκφράσαμε εκ νέου την ανησυχία μας, γιατί δεν πήραμε ικανοποιητικές και δεσμευτικές απαντήσεις. Προειδοποιήσαμε ότι θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και ότι στην τρέχουσα εβδομάδα περιμένουμε να λυθεί το θέμα του ασφαλιστηρίου.
Καλούμε τους εργαζόμενους να είναι σε εγρήγορση. Οποιαδήποτε καθυστέρηση πρέπει να βρει δυναμική και μαζική απάντηση.
ΕΣΑΚ-ΑΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog