..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας: Αντιστεκόμαστε στα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης και τρόικας



Σε συμβολικό αποκλεισμό των δικαστηρίων της Βέροιας προχώρησαν σήμερα από τις 9 ως τις 12 το μεσημέρι οι δικηγόροι της Βέροιας, παράλληλα με το κλείσιμο των γραφείων τους και του δικηγορικού συλλόγου, αλλά και συμμετοχή τους στην πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του επιστημονικού τους κλάδου εναντίον των σκληρών μέτρων κυβέρνησης και τρόικας.
Τα μέτρα αυτά απασχόλησαν τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες από τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Δημήτρη Ζυγουλιάνο, παρουσία των μελών του δ.σ.

Ο κ. Ζυγουλιάνος έκανε λόγο για «λαίλαπα» και «ανηλεή πόλεμο από την πλευρά της πολιτείας, είτε λόγω τρόικας είτε άλλων συμφερόντων, που πλήττουν τους δικηγόρους και αποθαρρύνουν τους πολίτες να στραφούν στη δικαιοσύνη, θέτοντας εν αμφιβόλω την απονομή της δικαιοσύνης».

Εξηγώντας, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου αναφέρθηκε σε σειρά σημαντικών αυξήσεων στα παράβολα των δικών, που τις περισσότερες φορές είναι απαγορευτικά και αποθαρρυντικά για πολίτες οι οποίοι καλούνται να τα πληρώσουν για να δικαιωθούν νομικά, στην ουσία αποκλείοντάς τους από τη συνέχιση των υποθέσεών τους. 

Ο κ. Ζυγουλιάνος (που είπε ότι σε κάποιες περιπτώσεις το ποσό της καταβολής του πελάτη τους φτάνει στο μισό της απαίτησής του!) τόνισε ότι η τακτική αυτή (παράλληλα με την επιβολή του ΦΠΑ 23%) κάνει αδύνατη τη λήψη των χρημάτων των δικηγόρων, την ώρα που «από το κατοστάρικο του παραβόλου στα χέρια του δικηγόρου φτάνουν (με τις παρακρατήσεις, τους συντελεστές κ.λπ.) μόνο τα 30 ευρώ».

Μιλώντας για την απελευθέρωση του επαγγέλματος ο κ. Ζυγουλιάνος υποστήριξε ότι το επάγγελμα του δικηγόρου είναι ψευδεπίγραφα ʽκλειστόʼ, την ώρα που κάθε χρόνο μπαίνουν στον χώρο 20-30 συνάδελφοι ετησίως στην Ημαθία.

«Δεν είναι ξεχωριστοί άνθρωποι οι δικηγόροι από τους άλλους. 

Έχουμε κι εμείς τα προβλήματά μας με την κρίση. Αρκεί να σας πω ότι 80 συνάδελφοί μου στην Ημαθία δεν έχουν πληρώσει, γιατί δεν είναι σε θέση να το κάνουν, τις ασφαλιστικές τους εισφορές», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Ζυγουλιάνος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο που επιτελεί ο επιστημονικός τους κλάδος:

«Διεκπεραιώσαμε 350 υποθέσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μέχρι που μας το έκοψε κι αυτό η κυβέρνηση. Συνεισφέρουμε κάθε χρόνο σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αλλά και σε πολιτισμικές δράσεις», είπε, εστιάζοντας σε τρεις μουσικές συναυλίες που θα γίνουν Νοέμβριο και Δεκέμβριο με τη χορηγία του συλλόγου.

«Αντιστεκόμαστε και παλεύουμε σʼ αυτή τη λαίλαπα των μέτρων, αλλά προσκρούουμε στον υπερυπουργό Οικονομικών», είπε ο κ. Ζυγουλιάνος.

Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων
Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου στον θεσμό του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, δηλαδή στην εκδίκαση κακουργημάτων που επισύρουν μέχρι και την ποινή της ισοβίου κάθειρξης από έναν και μόνο Δικαστή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (τη στιγμή που το Σύνταγμά μας προβλέπει την εκδίκαση των κακουργημάτων 

από Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια και μόνο εξαιρετικά μπορεί ορισμένα κακουργήματα να δικάζονται από Εφετεία, τα οποία και πάλι έχουν πολυμελή σύνθεση, 3μελή ή 5μελή). «Δηλαδή η ζωή ενός κατηγορουμένου θα εξαρτάται αποκλειστικά από την κρίση ενός και μόνο συνανθρώπου του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ηθικό και συνειδησιακό βάρος που θα φέρει ο κάθε δικαστής, και ό,τι αυτά συνεπάγονται για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης», σχολίασε.

Επικουρικό Κεφάλαιο

Ξεχωριστή μνεία έκανε τέλος ο κ. Ζυγουλιάνος για το ζήτημα της τροποποίησης της λειτουργίας του Επικουρικού Κεφαλαίου, ενός φορέα που από το καταστατικό του έχει τη λειτουργία του ασφαλιστή για την κάλυψη ζημιών από την πρόκληση ατυχημάτων-δυστυχημάτων ανασφάλιστων οχημάτων ή οχημάτων που έπαυσε η λειτουργία της ασφαλιστικής τους εταιρείας.

«Σήμερα κυκλοφορούν στην Ελλάδα περίπου 1,5 εκατομμύρια ανασφάλιστα οχήματα, δηλαδή ένα στα τέσσερα ή πέντε, συνεπώς είναι πολύ πιθανό όλοι μας κάποια στιγμή να εμπλακούμε σε ένα ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα. Με τις νέες τροποποιήσεις, σε περίπτωση θανάτου το Επικουρικό θα καταβάλλει μόνο τα έξοδα κηδείας και περιορισμένα έξοδα για τη διατροφή», τόνισε, εστιάζοντας στην αναδρομική ισχύ του νόμου, δηλαδή και για ατυχήματα-δυστυχήματα που έχουν ήδη συμβεί και έχουν ήδη γίνει αγωγές κατά του Επικουρικού Κεφαλαίου.


Ξεκινά το έργο του περιβάλλοντα χώρου στο νέο δικαστικό μέγαρο

Ο κ. Ζυγουλιάνος είχε την καλή είδηση για το τέλος.

Τόνισε ότι ήδη εγκαταστάθηκε ο εργολάβος για το έργο του περιβάλλοντος χώρου στο νέο δικαστικό μέγαρο και ξεκινά την αποπεράτωσή του με ημερομηνία περαίωσης 16-18 Δεκεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα γίνουν πράξη οι σχεδιασμοί του συλλόγου για μεταφορά των γραφείων-αρχείων την περίοδο του Δεκεμβρίου και έναρξη της λειτουργίας του το νέο έτος.

«Ένα έργο-κόσμημα, όνειρο 100 ετών, γίνεται πράξη», είπε φανερά ικανοποιημένος ο πρόεδρος, σχολιάζοντας παράλληλα ότι είναι το μοναδικό δημόσιο κτίριο που κατασκευάστηκε στην περιοχή εδώ και 105 χρόνια!
Πηγή: laosver.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog