..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ο ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΔΥΝΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ



Το άθλιο φαινόμενο των συντάξεων-μαϊμού, που είναι δημιούργημα της αστικής τάξης και των κομμάτων της, ανασύρεται τώρα από τα ντουλάπια και αξιοποιείται για να αποπροσανατολίσει το λαό, ότι η κρίση και η επίθεση στα δικαιώματά του γίνεται τάχα επειδή υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα και όχι επειδή κάνουν ό,τι μπορούν για να πληρώσει ο λαός την οικονομική κρίση του καπιταλισμού

Αν και η αποτελεσματικότητα του συστήματος μένει να αποδειχτεί, η επικοινωνιακή εκμετάλλευση του προβλήματος από την κυβέρνηση είναι δεδομένη. Ετσι, το υπουργείο, χωρίς το παραμικρό πραγματικό στοιχείο, σπεύδει να ισχυριστεί ότι οι απώλειες από τις συντάξεις «μαϊμού» φτάνουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όταν μόνο μερικές εκατοντάδες περιπτώσεις εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη και όταν ακόμα και σε αυτές οι πολιτικές ευθύνες είναι δεδομένες.
Η κυβέρνηση καμώνεται ότι ενδιαφέρεται δήθεν για διαφυγόντες πόρους των Ταμείων. Σηκώνει κουρνιαχτό, όταν την ίδια στιγμή:
  • Απαλλάσσει τους εργοδότες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από τις ασφαλιστικές εισφορές, στερώντας από το ΙΚΑ 1,3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, τα οποία τα προσθέτουν στα κέρδη τους.
  • Μειώνει τους μισθούς με νομοθετική πράξη κατά 22% και 32%, με συνέπεια το ΙΚΑ να χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
  • Δεν αντιμετωπίζει την εισφοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 2,5 δισ. ετησίως. Συνεχίζει τις χαριστικές ρυθμίσεις σε βάρος του ΙΚΑ και υπέρ των επιχειρήσεων που χρωστάνε βεβαιωμένες οφειλές.

Το «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού είναι πέρα για πέρα κάλπικο και άκρως παραπλανητικό. Επιπλέον, εκδηλώνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δρομολογεί μια σειρά νέα οδυνηρά μέτρα όπως:
  • Η κατάργηση ό,τι έχει απομείνει από τη 13η και 14η κύρια και επικουρική σύνταξη, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Η μείωση του συνολικού ποσού της σύνταξης (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης) από 1% ή 2% και μέχρι και 15%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.
  • Η νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 στα 67 χρόνια.
  • Η αύξηση του αριθμού των ενσήμων που απαιτείται για τη θεμελίωση του δικαιώματος της ελάχιστης σύνταξης, από τα 4.500 σήμερα στα 6.000 ένσημα. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 65 χρόνων.
  • Η μείωση του εφάπαξ σε Ταμεία που αυτοί ισχυρίζονται ότι οι εισφορές που κρατήθηκαν είναι λιγότερες από το ποσό του εφάπαξ που δόθηκε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog