..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Η εκκαθάριση της ΑΤΕ


 Οι καρποί της συνάντησης του προεδρείου του ΣΕΑΤΕ με τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ την Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη ήταν αυτή τη φορά πιο πικροί. Παραλείπουμε την ενημέρωση επί των διαδικαστικών θεμάτων και στεκόμαστε στην ουσία. Επί της ουσίας, λοιπόν, ο εκκαθαριστής παραδέχτηκε ότι:

1. Δεν θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν από την εκκαθάριση όλοι όσοι έχουν αναγγείλει απαιτήσεις, μεταξύ των οποίων και το ΙΚΑ (με συνέπειες για το συνταξιοδοτικό μας) καθώς και η δεύτερη δόση των αποζημιώσεων των εργαζομένων.
2. Η καταβολή της (πάντα κουτσουρεμένης) πρώτης δόσης των νόμιμων αποζημιώσεων απόλυσης συνεχώς μετατίθεται χρονικά. Τελευταίο φασούλι είναι ότι πάμε για Δεκέμβρη, αλλά δεν είναι κι αυτό σίγουρο, μπορεί και Φλεβάρη, όπως ο νόμος του ορίζει.
3. Τις νόμιμες αποζημιώσεις, όπως και κάθε απαίτηση, θα τις υπολογίσει όπως αυτός θέλει και όποιος δεν συμφωνεί ας κάνει ανακοπή για να δικαστεί μετά από … χ χρόνια. Έως τότε θα καθυστερεί η καταβολή του συνόλου των απαιτήσεων του ανακόπτοντα.
4. Τα προσωπικά δάνεια των εργαζομένων θεωρεί ότι απορρέουν από την εργασιακή μας σχέση και συνεπώς τα κάνει απαιτητά (αν και εξυπηρετούμενα) και τα εκκαθαρίζει μαζί με την πρώτη δόση της αποζημίωσης, ενώ τα άλλα μας δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά) τα μεταφέρει στην Πειραιώς. Στη δική μας παρατήρηση ότι μέσω της επιστροφής των δανείων λειτουργεί προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης – ανακεφαλαίωσης των τραπεζών από τους εργαζόμενους δεν απάντησε ουσιαστικά.
5. Δήλωσε ότι έχει μεγάλη εκτίμηση στο προσωπικό της ΑΤΕ, που τον στηρίζει! Ιδιαίτερα στους διευθυντές και διευθύνσεις (ΔΑΔ, νομικών υπηρεσιών, οικονομική κλπ), αλλά και στο προσωπικό που εργάζεται για την εκκαθάριση. Σκοπεύει να συγκεντρώσει όλα τα καθυστερούμενα δάνεια σε 5 – 6 γραφεία καθυστερήσεων, που θα δουλεύουν γι αυτόν (σημείωση δική μας: και δεν θα μπορούν να προβάλουν απαιτήσεις). Προς το παρόν μένει … υπόχρεως σε όσους δουλεύουν για δύο αφεντικά (!)
6. Οι 165 υπάλληλοι, που σήμερα εργάζονται για τον εκκαθαριστή, πιθανόν να αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό σύντομα, λόγω του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα πρέπει να εκκαθαριστούν. Αργότερα αυτοί θα μειωθούν. Αυτές οι ανάγκες του εκκαθαριστή θα ικανοποιηθούν με δανεισμό προσωπικού από την Πειραιώς (δικό μας σχόλιο: προς μεγάλη ικανοποίηση της τελευταίας που θα τους ξεφορτωθεί για κάποιο διάστημα, μέχρι να δοθεί η «οριστική λύση»). Γενικά οι σχέσεις εκκαθαριστή και Τράπεζας Πειραιώς ομολογήθηκε ότι είναι άριστες. Είναι προφανές ότι αυτά τα θέματα θέλουν να τα χειρισθούν οι δύο σε μεταξύ τους συνεννόηση. Εντύπωση μας κάνει πώς δεν τα «βρήκαν» ακόμα (όπως δηλώθηκε) στο ποιος θα χρεωθεί τα έξοδα μεταβίβασης της «πώλησης» της ΑΤΕ!
7. Εκτίμησε ότι το Ταμείο Πρόνοιας (εφάπαξ) δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις «υποχρεώσεις» του προς την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, προμηνύοντας έτσι επίθεση στα χρήματα των εργαζομένων.
Συμπερασματικά: Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται αυτό που από την αρχή λέγαμε. Ότι τους νόμους τους έχουν με το μέρος τους, είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους. Κι αν κάτι τους έχει ξεφύγει, αμέσως το καλύπτουν και μάλιστα αναδρομικά! Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιζόμαστε και ξανά να αγωνιζόμαστε. Όχι μόνο συνδικαλιστικά, αλλά και πολιτικά, γιατί τα θέματα είναι πρωτίστως πολιτικά. Το ότι χρηματοδοτούν οι εργαζόμενοι με διάφορους τρόπους την ανακεφαλαίωση των τραπεζών ή και το κράτος (με προσωπικά τους χρήματα, αλλά και των συλλογικών φορέων τους), ότι διαλύονται οι εργασιακές τους σχέσεις, ότι γίνονται ευέλικτο προσωπικό κατά τις ανάγκες της εργοδοσίας ή και του «εκκαθαριστή τους» είναι θέματα άκρως πολιτικά. Η στάση του εκκαθαριστή δεν είναι προσωπική του, είναι καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση και την τρόϊκα.
Οι απάντησή μας πρέπει να είναι μία. Δυναμική αντιμετώπιση τώρα. Ταυτόχρονη αλλαγή των συσχετισμών σε ταξική κατεύθυνση, για να αποκτήσει το συνδικαλιστικό κίνημα συγκρουσιακό χαρακτήρα.
πηγη: ΕΣΑΚ-ΑΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog