..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΓΣΕΕ-ΣΕΒ και....... διαπραγμάτευση !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σύγκρουση κόντρα στις αυταπάτες
Οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων αναδεικνύουν ότι σχεδιάζονται νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις. Οι αναφορές τους στη δήθεν «σπατάλη» δισεκατομμυρίων ευρώ στις κύριες συντάξεις, «στις υψηλές συντάξεις των ευγενών επικουρικών ταμείων» δεν αφήνουν αμφιβολία ότι δρομολογούνται νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές, που μπορούν να γίνουν και μέσω νέας συγχώνευσης Ταμείων. Ταυτόχρονα στο στόχαστρο μπαίνουν και τα κοινωνικά επιδόματα που θα συρρικνωθούν δραματικά με πρόσχημα τον «εξορθολογισμό» τους. Τα νέα μέτρα σε συνάρτηση με τις δραματικές εξελίξεις στο χώρο της παροχής υπηρεσιών Υγείας, διαμορφώνουν ένα ζοφερό περιβάλλον για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Τίθεται θέμα επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και ασθενείς.
Παράλληλα, κυβέρνηση και εργοδότες σε συμφωνία με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ανοίγουν και πάλι ζήτημα εργασιακών σχέσεων και συμβάσεων. Οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου δεν κρύβουν ότι επιδιώκουν να συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο τους μισθούς, να τύχουν νέων απαλλαγών και επιδοτήσεων, να εξασφαλίσουν ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην πλάτη των εργαζομένων. Η επίθεση στις κλαδικές συμβάσεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα ενταθεί, καθώς μετά τη μείωση των κατώτερων μισθών, οι μέσοι κλαδικοί μισθοί για την εργοδοσία θεωρούνται απαράδεκτα υψηλοί. Το νέο γαϊτανάκι των διαλόγων που στήθηκε, δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για τους εργάτες και τις εργάτριες. Και εδώ αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά ο καταστροφικός ρόλος της ΓΣΕΕ, που επί της ουσίας προπαγανδίζει και απαιτεί από τους εργάτες προσαρμογή στην πραγματικότητα, δηλαδή αποδοχή των όρων που υπαγορεύουν οι κεφαλαιοκράτες.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις θα ήταν τουλάχιστον αφέλεια να πιστέψουν οι εργάτες, ότι με διαπραγματεύσεις, σε διάλογο με τους εργοδότες θα μπει τέλος στον κατήφορο. Ο δρόμος αυτός θα αποδειχτεί και πάλι δρόμος που θα μετράμε μόνο απώλειες και ήττες. Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αυταπάτη. Γιατί πίσω από τα χαμόγελα και τους διαλόγους του ΣΕΒ, κρύβεται η ίδια διαχρονική επιδίωξη: Το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, η δραστική συρρίκνωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Για το κεφάλαιο δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να πετύχει την ανταγωνιστικότητα που θέλει, παρά να στείλει στα Τάρταρα την εργατική τάξη. Και όσοι τάζουν στους εργάτες ότι αυτή η ανταγωνιστικότητα μπορεί να έρθει και με άλλους «ενάρετους» τρόπους, ότι μπορεί να έχουν και το σκύλο (το κεφάλαιο) χορτάτο και την πίτα (μισθοί) ολόκληρη, τους παίζουν άσχημο παιχνίδι.
Η υπεράσπιση των μισθών, η υπεράσπιση των συντάξεων και της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, η κατοχύρωση των εργατικών δικαιωμάτων μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την ταξική πάλη. Οι κεφαλαιοκράτες είναι λύκοι. Το νιώθουν στο πετσί τους χιλιάδες εργάτες μέσα στους τόπους δουλειάς. Μόνο σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, την κυβερνητική πολιτική, συνολικά τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούν οι εργάτες να κρατήσουν κάποια δικαιώματα, να πάρουν έστω μια ανάσα. Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Πόλεμο ταξικό, ανελέητο. Και στον πόλεμο απαντάς με πόλεμο. Με οργάνωση και ταξική αλληλεγγύη. Με καθαρή στρατηγική και στόχους. Αυτό το δρόμο δείχνει και πάλι στους εργάτες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Σε αυτή την υπόθεση υποτάσσει όλες του τις δυνάμεις. Μόνο με έναν τέτοιο αγώνα υπάρχει ελπίδα.

Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog