..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΕΪΤΖ: Κίνδυνος για τις γυναίκες.




Η γύμνια των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών Υγείας, η ανυπαρξία προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και η ανεπάρκεια των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας έρχονται στο φως για ακόμα μια φορά, με αφορμή τα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό του ΕΪΤΖ. Μαζί τους αναδεικνύεται όχι μόνο η ευθύνη αλλά και η υποκρισία των κυβερνήσεων, που με την πολιτική που ακολούθησαν και συνεχίζουν να ακολουθούν στρώνουν το δρόμο στην εξάπλωση του προβλήματος.
Η αύξηση των μολύνσεων από τον ιό σχετίζεται στενά, τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και σε όλο τον κόσμο, με τη χρήση ναρκωτικών και την πορνεία. Σχετίζεται δηλαδή με δύο φαινόμενα σύμφυτα με το καπιταλιστικό σύστημα και ενδεικτικά για την εποχή που διανύει, την εποχή στην οποία σαπίζει και γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο για τους λαούς.

Οι γυναίκες πιο ευάλωτες στην εξάπλωση του ιού
Τα στοιχεία που συγκεντρώνει σε έκθεσή του ο ΟΗΕ για το ΕΪΤΖ δίνουν μια εικόνα για τις διαστάσεις του προβλήματος παγκοσμίως. Σύμφωνα με αυτά, λίγο περισσότεροι από τους μισούς φορείς του ιού ΗΙV σε όλο τον κόσμο είναι γυναίκες και κορίτσια. Ομως, η αναλογία αυτή δεν είναι παντού σταθερή και σε ορισμένες περιπτώσεις ανατρέπεται με τρόπο δραματικό για τις γυναίκες. Για παράδειγμα, στην περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής οι νέες γυναίκες ηλικίας 15 - 24 ετών είναι οκτώ φορές πιο πιθανό να βρεθούν θετικές στον ΗΙV σε σύγκριση με τους άνδρες. Πρόκειται για την περιοχή στην οποία συγκεντρώνεται περίπου το 80% όλων των γυναικών που είναι φορείς του ιού παγκοσμίως. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διαπίστωση σχετικά με το χαμηλό ποσοστό εξάπλωσης του ΕΪΤΖ στην Κούβα. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η περιοχή της Καραϊβικής είναι δεύτερη μετά την υποσαχάρια Αφρική στην εξάπλωση του ιού. Ενώ στην Καραϊβική το ποσοστό εξάπλωσης φτάνει το 1% στον ενήλικο πληθυσμό, στην Κούβα είναι μόλις 0,1%. Το ιδιαίτερα χαμηλό αυτό ποσοστό σχετίζεται με το σύστημα Υγείας της Κούβας, το οποίο παρέχει δωρεάν, καθολικές υπηρεσίες Υγείας με προτεραιότητα στην πρόληψη, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η μηδενική χρήση ναρκωτικών, ειδικά η ενδοφλέβια χρήση ηρωίνης.
Από την άλλη, ένα παράδειγμα της επίδρασης που έχει η ύπαρξη και δράση των κυκλωμάτων πορνείας και διακίνησης ναρκωτικών στην εξάπλωση του ιού αποτελεί η περιοχή του Μεξικού που συνορεύει με τις ΗΠΑ. Η εξάπλωση του ΕΪΤΖ ανάμεσα στις γυναίκες που εκδίδονται και κάνουν ταυτόχρονα χρήση ναρκωτικών καταγράφεται στο 12% σε πόλεις όπως η Τιχουάνα και η Σιουδάδ Χουάρεζ. Τα ποσοστά αυτά, όπως σημειώνει η έκθεση του ΟΗΕ, έχουν σημαντική πιθανότητα να αυξηθούν: Οι έγκυες στην πόλη της Τιχουάνα βρέθηκαν θετικές στον ιό σε ποσοστό 1%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 6% για όσες ήταν χρήστριες ναρκωτικών.

Μέτωπο της ΟΓΕ σε «παράνομη» και «νόμιμη» πορνεία
Με αφορμή τα κρούσματα του ιού σε εκδιδόμενες γυναίκες, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας στιγματίζει με ανακοίνωσή της τις αιτίες που γεννούν το φαινόμενο της πορνείας. «Η πορνεία», αναφέρει η ΟΓΕ, «είναι η έσχατη μορφή εμπορευματοποίησης και εκμετάλλευσης της γενετήσιας λειτουργίας, που υποβιβάζει τον άνθρωπο σε εμπόρευμα πάνω στον οποίο θα λειτουργήσουν οι κανόνες της αγοράς.
Η πορνεία είναι φαινόμενο σύμφυτο με τις εκμεταλλευτικές κοινωνίες. Είναι φαινόμενο της ταξικής εκμετάλλευσης και της φυλετικής καταπίεσης της γυναίκας. Η εξαθλίωση των λαών, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η αθρόα μετανάστευση, η έξαρση της εμπορίας και χρήσης των ναρκωτικών διόγκωσαν καταλυτικά το φαινόμενο της πορνείας». Η ΟΓΕ σημειώνει πως μπροστά στην έξαρση του φαινομένου «η πολιτική της άρχουσας τάξης είναι ο διαχωρισμός νόμιμης και παράνομης πορνείας και η συνεχής προσπάθεια επέκτασης της νόμιμης».
Υπενθυμίζει επίσης στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων τα βήματα που ακολούθησαν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν το μονόδρομο της καπιταλιστικής ανάπτυξης μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα: «Η Ελλάδα πρώτη στην ΕΕ καθιέρωσε την πορνεία ως επάγγελμα με το Νόμο 2734/99. Πρόβαλε την πορνεία ως επαγγελματικό προσανατολισμό χαρακτηρίζοντάς την ως επάγγελμα "ελεύθερης επιλογής". Επικαλέστηκε τότε η κυβέρνηση το Σύνταγμα και το δικαίωμα της οικονομικής ελευθερίας του κάθε πολίτη! Ξεχνάνε όμως να μας πούνε πώς και πόσο στήριξε η πολιτική τους το δικαίωμα στην εργασία, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση. Ξεχνάνε να απαριθμήσουνε τους κοινωνικοοικονομικούς λόγους για τους οποίους μια γυναίκα οδηγείται σήμερα στην πορνεία.
Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 προσπάθησαν να προσαρμόσουν το νόμο επεκτείνοντας την εξάπλωση της νόμιμης πορνείας. Ομως, τότε δεν τα κατάφεραν μπροστά στην παρέμβαση κυρίως του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος». Μπορούμε ακόμα να θυμίσουμε το πρόγραμμα «Δράση για την Αθήνα», που εκπόνησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν δύο χρόνια: Το πρόγραμμα εκτίμησε ως πολύ ακριβές για το Δημόσιο τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις κάθε 15 μέρες για τις εκδιδόμενες γυναίκες και πρότεινε την αντικατάστασή τους από μια απλή ενημέρωση για τους κινδύνους που απειλούν την υγεία τους. Στον ίδιο δρόμο συνεχίζουν και τώρα. Η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Σήμερα, με αφορμή την αποκάλυψη της έξαρσης του ΕΪΤΖ, εκτιμάμε ότι ανοίγει ο δρόμος για περισσότερα πορνεία, αρκεί να είναι νόμιμα, αδειοδοτημένα και να πληρώνουν φόρους!!!».

Αιτήματα και διεκδικήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Η ΟΓΕ σχολιάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο αναδείχθηκε το ζήτημα από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας: «Προεκλογικά η συγκυβέρνηση ανέδειξε την υπόθεση για τις γυναίκες ιερόδουλες - φορείς του ΕΪΤΖ, τελείως υποκριτικά με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού. Προσπάθησε να κρύψει τις συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες που έχει για τη γύμνια των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, για την ανυπαρξία προληπτικών προγραμμάτων παρέμβασης για την προστασία της υγείας σ' αυτές τις ομάδες, όπως οι ιερόδουλες, με τις οποίες κάποιοι είχαν σχέση χωρίς καμία προφύλαξη, αλλά και συνολικότερα της υγείας του πληθυσμού». Η ΟΓΕ καταγγέλλει τη διαπόμπευση και το διασυρμό αυτών των γυναικών και χαρακτηρίζει ως «ευθεία προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» την προβολή των φωτογραφιών τους στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση. Τέλος, προβάλλει μια σειρά από αιτήματα για την αντιμετώπιση του οξυμένου αυτού προβλήματος. Συγκεκριμένα, η ΟΓΕ απαιτεί:
  • Να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των γυναικών που αφορούν στην εργασία, στη μόρφωση, στον πολιτισμό και στις κοινωνικές παροχές. Αυτά μπορούν να αποτελέσουν πραγματικό φραγμό για την εξάπλωση της πορνείας.
  • Να καταργηθεί ο νόμος που θεωρεί την πορνεία ως επάγγελμα.
  • Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες και οι μετανάστριες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα με πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
  • Να δημιουργηθούν αποτελεσματικές δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στις οποίες να καταφεύγουν οι γυναίκες οι οποίες υφίστανται σωματική και σεξουαλική εκμετάλλευση και να βρίσκουν την απαιτούμενη στήριξη για την κάλυψη των αναγκών υγείας, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και κοινωνικής προστασίας.
  • Αγωγή υγείας στα σχολεία και ενημέρωση από υπεύθυνους φορείς όλου του πληθυσμού.
πηγη "Ρ" 
Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog