..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΣΟΚ-plus-plits-pluts ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Ζητούμενο όλων, η χειραγώγηση του λαού
Αργά χτες βράδυ αναμένονταν να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου
Την απαρχή εσωκομματικών εξελίξεων με πολλά επεισόδια, σηματοδότησε η χτεσινή συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή κομματικών, κοινοβουλευτικών και κυβερνητικών στελεχών. Σε μια πολύωρη συνεδρίαση, που αναμενόταν να ολοκληρωθεί αργά χτες βράδυ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και οι επίδοξοι διάδοχοι του - υπουργοί της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου - αφού συμφώνησαν στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής των μνημονίων, στη συνέχεια επιδόθηκαν σε μια μετωπική σύγκρουση για τις εσωκομματικές διαδικασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας.
Ενδεικτικό της βάσης πάνω στην οποία εξελίσσεται όλη η εσωκομματική συζήτηση, ήταν ότι όλοι οι επίδοξοι διάδοχοι και ο Γ. Παπανδρέου, δήλωσαν την πλήρη στήριξή τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου, «με στόχο την πλήρη υλοποίηση του προγράμματός της και των δεσμεύσεων της χώρας». Οι έντονες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στο ΠΑΣΟΚ, είναι αντανάκλαση των γενικευμένων διεργασιών αναδιάταξης του αστικού πολιτικού συστήματος και αποτυπώνουν την προσπάθεια των στελεχών του να κατασκευάσουν ένα «νέο» προσωπείο για την εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, ικανό να χειραγωγήσει τη λαϊκή οργή.
Στη χτεσινή συνεδρίαση αναδείχθηκαν οι προθέσεις των δύο «στρατοπέδων» με τον Γ. Παπανδρέου και τα στελέχη που τον στηρίζουν να ζητούν «παράταση των εσωκομματικών διαδικασιών» και τους δελφίνους να απαιτούν άμεση δρομολόγησή τους για την ανάδειξη νέου προέδρου. Ο Γ. Παπανδρέου στην εισηγητική του ομιλία ανέφερε «πως θα αναλάβει τις ευθύνες του» και θα «εγγυηθεί των διαδικασιών», αποφεύγοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος φέρεται να σημείωσε ότι «κάποιοι ψάχνουν για εξιλαστήριο θύμα» και να τόνισε ότι «λάθη έγιναν από όλους».
Υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ζήτησε να «γίνει μια γενική συζήτηση» στη συνεδρίαση και να υπάρξει νέα σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου στις αρχές Γενάρη, για να «υπάρξουν τελικές αποφάσεις». Σε μια προσπάθεια να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα και να αθωώσει την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, την οποία υπερασπίστηκε, ο Γ. Παπανδρέου απέδωσε την επιβολή των βάρβαρων μέτρων στη «στάση της Γερμανίδας καγκελάριου Αγ. Μέρκελ και στα τραπεζικά συμφέροντα»! Στα «μεγάλα συμφέροντα» απέδωσε και την «ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μ. Καρχιμάκης.
Πιέζουν για εξελίξεις
Η κίνηση του Γ. Παπανδρέου να παραπέμψει στο μέλλον τις αποφάσεις για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε την αντίδραση του Α. Λοβέρδου, ο οποίος φέρεται να είπε απευθυνόμενος στον Γ. Παπανδρέου ότι «η αστάθεια δε συμφέρει κανέναν». Ο Αν. Λοβέρδος κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να «εγγυηθεί την ανάδειξη του νέου προέδρου από τη βάση και να βοηθήσει ώστε στις επόμενες εκλογές ή μετά από αυτές να αποκλειστούν εκφυλιστικά φαινόμενα σε περίπτωση εκλογικής ήττας». Δεν υπάρχει χρόνος «για πολιτικές και μακροχρόνιες εσωκομματικές διαδικασίες όλα πρέπει να γίνουν σ' ένα τριήμερο μέσα στο Φλεβάρη», ανέφερε ο Αν. Λοβέρδος.
Στο ίδιο μήκος κύματος Μ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε «άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για να δρομολογηθούν οι εξελίξεις» και στη συνέχεια, «ανάδειξη νέου προέδρου από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ».
Από την πλευρά του, ο Ε. Βενιζέλος, φανερώνοντας την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας μέχρι τις 15 Γενάρη και «να έχει κλείσει το θέμα της ανάδειξης νέου προέδρου πριν την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης με την τρόικα». Ο υπουργός Οικονομικών τάχτηκε κατά της «διαρχίας», δηλαδή άλλο πρόσωπο για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και άλλο για υποψήφιος πρωθυπουργός. Με την πρόταση του Βενιζέλου, σύμφωνα με πληροφορίες, συντάχθηκε και ο Δ. Ρέππας.
Από την πλευρά της, η Αν. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «υποστεί συντριπτικό κάταγμα στην ιδεολογία και την πολιτική» προβάλλοντας ουσιαστικά την ανάγκη για «αναβάπτιση» του ιδεολογικού οπλοστασίου του ΠΑΣΟΚ με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού. Τον καθορισμό νέου «προγραμματικού λόγου» πρόβαλλαν και οι Ευ. Βενιζέλος και Αν. Λοβέρδος.
                                                                                                                   ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 28-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog