..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΚΙΝΑ-ΙΑΠΩΝΙΑ



Ενισχύουν τους δεσμούς τους
Καταργούν το δολάριο στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές
Οι πρόεδροι της Κίνας Ζιντάο και Ιαπωνίας Νόντα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στο Πεκίνο
Την ανησυχία των ΗΠΑ και της ΕΕ προκαλεί η πρόσφατη, συμφωνία Κίνας και Ιαπωνίας, που προβλέπει την κατάργηση της χρήσης του δολαρίου στις μεταξύ τους συναλλαγές, οι οποίες στο εξής θα γίνονται απευθείας στα εθνικά τους νομίσματα. Η συναλλαγματική συμφωνία ανακοινώθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα στο Πεκίνο, όπου είχε σειρά συναντήσεων με την κινεζική ηγεσία, τον Πρόεδρο Χου Ζιντάο και τον ομόλογο του Γουέν Τζιαμπάο.
Η συμφωνία που αναβαθμίζει το γουάν, στο οικονομικό σύστημα, ενώ αναμένεται να αποτελέσει πλήγμα για το δολάριο σε μία περίοδο που οξύνεται η βαθιά παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Παράλληλα, θα μειώσει σημαντικά το κόστος των συναλλαγών μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας για τις επιχειρήσεις, υψώνοντας ένα τείχος προστασίας απέναντι στις διακυμάνσεις του δολαρίου. Μέχρι πρότινος το 60% των συναλλαγών των δύο χωρών γινόταν μέσω δολαρίου, με οικονομικές συνέπειες, που πλέον θα αποφεύγονται, διευκολύνοντας κατά πολύ τις συναλλαγές, καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εταίρος της Ιαπωνίας, με όγκο συναλλαγών που τον περασμένο χρόνο άγγιξαν τα 340 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ΗΠΑ ήδη δείχνουν να ανησυχούν για την κίνηση στην οποία προχωρούν Κίνα και Ιαπωνία, καθώς επίσης και για τις συνέπειες που θα έχει αυτή στο δολάριο. Ανησυχία προκαλείται επίσης στην ΕΕ, καθώς η συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται να έχει συνέπειες και όσον αφορά το ευρώ, με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να τη χαρακτηρίζει ισχυρό επιχείρημα υπέρ «μίας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

                                                                                  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 31-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog