Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

ΟΗΕ: Στη Γάζα μυρίζει παντού θάνατος...

«Παντού στη Γάζα υπάρχει η μυρωδιά θανάτου», δήλωσε χτες ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φ. Λαζαρινί, αποτυπώνοντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο παλαιστινιακός θύλακας μετά από 12 μήνες συνεχούς μακελειού από το Ισραήλ.

«Η μυρωδιά θανάτου είναι παντού καθώς τα πτώματα αφήνονται να σαπίζουν στους δρόμους ή κάτω από σωρούς ερειπίων. Δεν επιτρέπονται καν επιχειρήσεις απομάκρυνσης των νεκρών από τους δρόμους ή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε ο Λαζαρινί, κάνοντας έκκληση για «άμεση εκεχειρία στη Γάζα, έστω και για μερικές ώρες».

Μέσα στο τελευταίο διήμερο σκοτώθηκαν 115 Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις και τραυματίστηκαν 487 άλλοι, οι περισσότεροι στη βόρεια Γάζα, που τελεί υπό νέο βάρβαρο αποκλεισμό εδώ και τουλάχιστον δύο βδομάδες.

Από τους 115 νεκρούς, οι 45 σκοτώθηκαν από χτες τα ξημερώματα και έπειτα. Οι 43 ήταν στη βόρεια Γάζα.

Συνολικά, μετά από 382 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι είναι τουλάχιστον 42.718, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100.000 (100.202).

Χτες, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε χαρακτηριστικά την επίθεση ισραηλινού drone σε ομάδα παιδιών και άλλων αμάχων στην πόλη Χαν Γιούνις της νότιας Γάζας. Ενα παιδί σκοτώθηκε και 15 τραυματίστηκαν όταν το drone βομβάρδισε σκόπιμα μια σκηνή που στέγαζε εκτοπισμένους ανθρώπους.

Παράλληλα, το γραφείο ενημέρωσης της κυβέρνησης στη Γάζα ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις μέσα στον τελευταίο χρόνο έχουν εμποδίσει την είσοδο στην περιοχή περίπου 250.000 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια και άλλα βασικά αγαθά, στο πλαίσιο αξιοποίησης της πείνας ως όπλου πολέμου κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Σμφωνα με στοιχεία του κυβερνητικού γραφείου στη Γάζα, που επικαλείται το δίκτυο «Al Jazeera», τουλάχιστον ένας στους πέντε Παλαιστίνιους της Γάζας λιμοκτονεί (πάνω από 495.000 άνθρωποι), ενώ περίπου το 96% του πληθυσμού πεινάει...

                               Αποκαλυπτικές μαρτυρίες για τις δολοφονίες μικρών παιδιών

Πριν από λίγες μέρες, εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times» κατέγραψε τις μαρτυρίες δεκάδων γιατρών, διασωστών και νοσηλευτών στη Γάζα ότι είδαν πολλές περιπτώσεις μικρών παιδιών να φέρουν θανάσιμα τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι και στο στήθος, στη μεριά της καρδιάς. Πολλοί γιατροί αρχικά νόμισαν πως επρόκειτο για θύματα κάποιων Ισραηλινών στρατιωτών σαδιστών, αλλά σύντομα, συζητώντας το θέμα με συναδέλφους τους, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για κοινή πρακτική του κατοχικού στρατού...

Την περασμένη Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της UNICEF στη Γενεύη, Τζέιμς Ελντερ, χαρακτήρισε και εκείνος τη Γάζα «κόλαση επί της Γης», αναφερόμενος στο δράμα των πολλών εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών που ζουν στην περιοχή δίχως τα εντελώς απαραίτητα. Οπως ανέφερε, περίπου 40 παιδάκια τη μέρα σκοτώνονται εδώ και έναν χρόνο.

«Εδώ και έναν χρόνο τα παιδιά υφίστανται στη Γάζα απερίγραπτα βάσανα», τόνισε ο Ελντερ, τονίζοντας πως η δραματική επιδείνωση της κατάστασης είναι καθημερινή.

Ο εκπρόσωπος της UNICEF περιέγραψε πώς είναι η ζωή ενός παιδιού στη Γάζα φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Καμάρ, ενός 7χρονου κοριτσιού, που χτυπήθηκε στο πόδι στη διάρκεια μιας επίθεσης στον καταυλισμό της Τζαμπάλια. Το μοναδικό νοσοκομείο όπου θα μπορούσε να μεταφερθεί, μια μαιευτική κλινική, ήταν υπό πολιορκία επί 20 μέρες. Καθώς δεν μπορούσε να μετακινηθεί και το νοσοκομείο δεν διέθετε τα μέσα για να αντιμετωπιστεί η μόλυνση στο πόδι της, οι γιατροί το ακρωτηρίασαν. Η Καμάρ, η μητέρα και η αδελφή της, που είχε επίσης τραυματιστεί, αναγκάστηκαν κατόπιν να φύγουν προς τα νότια, με τα πόδια... «Σήμερα ζουν σε μια καταξεσκισμένη σκηνή, με στάσιμα νερά τριγύρω», ανέφερε ο εκπρόσωπος της UNICEF.

                       Παραμένει ο ισραηλινός αποκλεισμός στην είσοδο δημοσιογράφων

Χτες, στο μεταξύ, το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA μετέδωσε κοινή επιστολή με τις υπογραφές 64 Αμερικανών βουλευτών προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με στόχο να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να επιτρέψει την ανεμπόδιστη είσοδο ξένων δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας. Τονίζουν μεταξύ άλλων ότι η απαγόρευση εισόδου ξένων δημοσιογράφων στην περιοχή εμποδίζει τη λήψη ακριβέστερων πληροφοριών για την κατάσταση στην περιοχή.

Οπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων, από τον Οκτώβρη του 2023 οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δολοφονήσει τουλάχιστον 168 δημοσιογράφους στη Λωρίδα της Γάζας και έχουν τραυματίσει ή αιχμαλωτίσει εκατοντάδες άλλους.

Με την απαγόρευση της εισόδου ξένων ανταποκριτών και τις συστηματικές δολοφονίες των Παλαιστίνιων δημοσιογράφων, το Ισραήλ επιχειρεί να ρίξει «μαύρο» στα αποτρόπαια εγκλήματά του σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), εξαιτίας του πολέμου η παλαιστινιακή οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 35% τον τελευταίο χρόνο, ενώ τα επίπεδα ανάπτυξης στην ίδια τη Γάζα έχουν καταρρεύσει στο επίπεδο της δεκαετίας του 1950!

                                             Νέες επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Οχθη

Το WAFA μετέδωσε επίσης νέες επιθέσεις Εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Μία από αυτές καταγράφηκε εναντίον ενός νεαρού Παλαιστίνιου βοσκού στο χωριό Μασαφίρ Γιάτα, νότια της Χεβρώνας. Οι έποικοι χτύπησαν τον νεαρό, ενώ στη συνέχεια Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε σπίτια Παλαιστινίων και αιχμαλώτισαν τουλάχιστον 6 άτομα, που τα ανέκριναν επί ώρες προτού τα αφήσουν ελεύθερα.

Επιπλέον, ανατολικά της Ναμπλούς αργά προχτές το βράδυ δεκάδες έποικοι εισέβαλαν στον χώρο όπου βρίσκεται ο τάφος του Ιωσήφ, υπό την προστασία του στρατού.

Περαιτέρω, χτες δεκάδες έποικοι ξερίζωσαν ελαιώνα Παλαιστινίων ανατολικά της πόλης Σαλφίτ, στο πλαίσιο της τακτικής με την οποία επιδιώκουν να διώξουν τους Παλαιστίνιους από τη γη τους.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν στη Δυτική Οχθη τουλάχιστον 28 συλλήψεις Παλαιστινίων.

                                           Εκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου

Αργότερα χτες είχε αποφασιστεί η έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, με στόχο νέα συζήτηση για την εξεύρεση τρόπων που θα τερματίσουν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η σύγκληση έγινε με αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στη δε Σύνοδο Κορυφής των BRICS, στο Καζάν της Ρωσίας, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο, έχει προσκληθεί και αναμένεται να συμμετάσχει και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς.

Να σημειωθεί τέλος ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδονησίας ζήτησε χτες να αναλάβει «επείγουσα δράση» το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα «χωρίς καθυστέρηση». Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στις ισραηλινές καταστροφικές επιθέσεις στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι συνιστούν «σαφείς παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 23102024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου