..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Το καλοκαίρι είναι ....παρελθόν

Κανένας συμβιβασμός με την φτώχεια. Αντεπίθεση για τα σύγχρονα δικαιώματα. 



Το καλοκαίρι είναι παρελθόν, έγινε η απαραίτητη χαλάρωση και ξεκούραση, αν και με τα τόσα προβλήματα γύρω από τον καθένα, καθόλου σίγουρο δεν είναι. Και από σήμερα όλο και περισσότερα είναι τα στοιχεία από την επικαιρότητα, που επιβεβαιώνουν ότι τα «χειρότερα» για τον λαό από την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ είναι μπροστά. Παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης άλλωστε, ο λαός βιώνει την ακρίβεια που θερίζει το εισόδημά του, τους «κόφτες» σε βασικές του ανάγκες για να τα βγάλει πέρα. 

Τον περασμένο μήνα δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία 4 στους 10 Ελληνες (38,2%) αδυνατούν να έχουν ένα κανονικό γεύμα ανά δεύτερη μέρα! Και αυτό ήρθε να συμπληρώσει τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που δείχνουν ότι έχει πέσει «μαχαίρι» ακόμα και στην αγορά τροφίμων, ενώ ένας στους δύο δηλώνουν ότι είναι «όνειρο θερινής νυκτός» οι καλοκαιρινές διακοπές για φέτος. 

Επιπλέον, βρίσκονται αντιμέτωποι και με τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν, σε συνθήκες που οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω της παρατεταμένης υπερβολικής ζέστης.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έρευνας, το 71% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης, όπως εστίαση, διακοπές, ταξίδια κ.ά. Το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. Το 27% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του. Οσον αφορά τις διακοπές: 1 στους 2 καταναλωτές δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές το 2024, ενώ 1 στους 3 δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες. Οι κύριοι λόγοι, εκτός από το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα, είναι τα αυξημένα κόστη στα εισιτήρια και στη διαμονή.

Τα βάσανα του λαού δεν σταματούν εδώ. 

Γιατί υπάρχουν χιλιάδες άλλοι που καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της έξωσης και του πλειστηριασμού

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση «κλείνει» συμφωνίες που επιβαρύνουν τον λαό με 7,126 δισ. ευρώ για το 2024 για αμυντικές δαπάνες, που στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας, αλλά αφορούν τα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Την ώρα που ένας εργαζόμενος, ένας συνταξιούχος προσπαθεί να επιβιώσει με μισθούς και συντάξεις , 400 και 500 ευρώ, η κυβέρνηση αποφασίζει να τους «κλέψει» σχεδόν έναν μισθό, μια σύνταξη τον χρόνο, για να τα στείλει ως εξοπλισμούς στο καθεστώς Ζελένσκι για έναν πόλεμο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία.

Και, όσο ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, κάθε μήνα το πλεόνασμα των φορολογικών εσόδων σπάει το προηγούμενο ρεκόρ από τη φοροεπιδρομή στους συνταξιούχους, στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους.

Κι ενώ πρόκειται για την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, για τα αποτελέσματα του Ταμείου Ανάκαμψης, των «πράσινων μπίζνες» που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, προπαγανδίζουν ότι αυτό που φταίει είναι η «...απομάκρυνση από τις ευρωπαϊκές πρακτικές». Μια προπαγάνδα - ξέπλυμα της στρατηγικής του κεφαλαίου που εφαρμόζεται ενιαία από όλες τις κυβερνήσεις.

Μπροστά μας είναι και η πολεμική προπαρασκευή, που απαιτεί επανασχεδιασμό βασικών κατευθύνσεων της οικονομίας και νέα θηριώδη κονδύλια για εξοπλισμούς.

Στον πυρήνα της αντιλαϊκής ατζέντας, που κλιμακώνεται στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, βρίσκεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τη γεφύρωση του «κενού παραγωγικότητας» που τη χωρίζει από τους βασικούς ανταγωνιστές της.

Σε αυτούς τους άξονες λοιπόν προσαρμόζεται ο ατέλειωτος μνημονιακός οδικός χάρτης που βρίσκεται ούτως ή άλλως στον πυρήνα της στρατηγικής της ΕΕ και περιλαμβάνει: Το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το νέο Πρόγραμμα

Σταθερότητας, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που θα συνεχιστούν αμείωτα, και βέβαια όσα πρόκειται να προστεθούν στα προαπαιτούμενα της νέας ΚΑΠ και του Ταμείου Συνοχής.

Αμείλικτο το ερώτημα για τους συνταξιούχους, τι θα κάνουμε, θα κλειστούμε στο «καβούκι μας», περιμένοντας να υποστούμε τα «τρία κακά της μοίρας μας»; Κανένας συμβιβασμός, αντεπίθεση!

Κανένας συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με την κανονικότητα της βαρβαρότητας. Κανένας συμβιβασμός με τη διαρκή κλιμάκωση της επίθεσης στον λαό για τα κέρδη των ομίλων. Κανένας συμβιβασμός με τη φτωχοποίηση για να θωρακίζεται η ανταγωνιστικότητα.

Υπάρχει διέξοδος για τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, και βρίσκεται στην αναμέτρηση με αυτή την κανονικότητα.

Μπορούμε να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, κι αυτό απαιτεί την ήττα αυτής της πολιτικής στον δρόμο του αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα.

Απαιτεί να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, να δεχθούν πλήγμα τα συμφέροντά τους, απαιτεί την αναμέτρηση με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, την εκμετάλλευση που αποτελεί τη βασική του λειτουργία.

Με ενίσχυση της κοινής πάλης εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, μαζί με το συνταξιουχικό κίνημα, ενάντια στο κεφάλαιο και το κράτος του, με ανασύνταξη του κινήματος, με αποφασιστική συσπείρωση στα σωματεία, με διεκδικήσεις που σημαδεύουν τον πραγματικό αντίπαλο. Αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να γεννήσει την ελπίδα και την αισιοδοξία, στον αντίποδα του αποπροσανατολισμού, της σύγχυσης, των χρεοκοπημένων αυταπατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog