..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Επικίνδυνα εκρηκτικά σε κατοικημένες περιοχές και στρατόπεδα Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την ώρα που ο λαός του Λιβάνου θρηνεί δεκάδες νεκρούς από τις εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, δημοσιεύματα σε ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για την ύπαρξη αντίστοιχων υλικών στην Ελλάδα, αποθηκευμένων σε τελείως ακατάλληλες συνθήκες και με τους αρμόδιους να εκφράζουν μεγάλες επιφυλάξεις για την ασφάλειά τους, ακόμα και για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου ατυχήματος.

Ετσι, σύμφωνα με δημοσίευμα τις προηγούμενες μέρες (vice.com), 81 κοντέινερ, με περισσότερους από 400 τόνους κατεσχεμένων εκρηκτικών - Powergel, ANFO και νιτρικής αμμωνίας - παραμένουν τα τελευταία δυόμισι χρόνια σε στρατόπεδα της Βόρειας Ελλάδας σε Σέρρες, Καβάλα και Κοζάνη, με αρμόδιους μάλιστα να προειδοποιούν για την κατάστασή τους, όπως και για την αντοχή των εκρηκτικών σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τα εν λόγω εκρηκτικά ήταν τα φορτία δύο πλοίων τα οποία είχαν κατασχεθεί - του «Andromeda», το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στον κόλπο του Μιραμπέλου Λασιθίου στη βορειοανατολική Κρήτη τον Γενάρη του 2018, και του «Mekong Spirit», το οποίο είχε κατασχεθεί τον Μάη του 2017 ανοιχτά της Κω - με την κατηγορία ότι τελικός προορισμός των φορτίων ήταν η Λιβύη και το Σουδάν αντίστοιχα.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα επικαλείται το εν λόγω ρεπορτάζ, τα εν λόγω υλικά έχουν αποθηκευτεί σε υπαίθριους χώρους, πέριξ των αποθηκών των στρατοπέδων, ενώ σε μια από τις τελευταίες αναφορές, ανώτατος αξιωματικός σημειώνει πως «ο τύπος, η ποσότητα και η ποιοτική κατάσταση των εκρηκτικών, τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα στα συνολικά 81 κοντέινερ, τα οποία έχουν μεταφερθεί σε μονάδες πυρομαχικών του Στρατού Ξηράς, δεν είναι γνωστά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσδιοριστεί ο βαθμός επικινδυνότητάς τους και συνεπακόλουθα να εγείρονται σοβαρά θέματα δημόσιας ασφάλειας».

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ (στα «Νέα»), πάνω από 30 εγκαταστάσεις πανελλαδικά, στρατιωτικές και ιδιωτικές, «φιλοξενούν» πολύ μεγάλες ποσότητες νιτρικού αμμωνίου και άλλων εκρηκτικών, διαμορφώνοντας πολύ μεγάλους κινδύνους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μεγαλύτερου εκ των έξι ιδιωτικών χώρων που αποθηκεύονται (και παράγονται) τέτοια υλικά, στην Τανάγρα, με την ποσότητα που βρίσκεται αποθηκευμένη εκεί να αγγίζει σύμφωνα με την εφημερίδα τους 2.600 τόνους, όση και η ποσότητα που ισοπέδωσε τη Βηρυτό, και με τις αποθήκες να λειτουργούν ενώ εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από προσφυγή των κατοίκων της περιοχής, για το ότι δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα, μεγάλες ποσότητες νιτρικού αμμωνίου βρίσκονται αποθηκευμένες και στα Γρεβενά (680 tn), στα Δερβενοχώρια σε εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (1.500 tn), στο παλιό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο (300 tn), σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και σε 20 ακόμα στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με ανησυχίες να υπάρχουν για τουλάχιστον κάποιες από αυτές, σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας και τις συνθήκες στις οποίες φυλάσσονται.

Μεγάλοι κίνδυνοι, απαιτούνται απαντήσεις και επείγοντα μέτρα

Για το θέμα σχετικά με τις αποθηκευμένες εκρηκτικές ύλες και άλλα επικίνδυνα υλικά στον ελλαδικό χώρο, Ερώτηση κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης.

Στην Ερώτησή τους σημειώνουν πως «οι ισχυρότατες εκρήξεις που συγκλόνισαν την Τρίτη 4 Αυγούστου το λιμάνι της Βηρυτού, με τα τραγικά αποτελέσματα δεκάδων νεκρών, χιλιάδων τραυματιών και τεράστιων υλικών καταστροφών στην πόλη, προκάλεσαν δημοσιεύματα, σε ελληνικά (έντυπα και ηλεκτρονικά) ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για ύπαρξη αντίστοιχων υλικών στην Ελλάδα, αποθηκευμένων σε απολύτως ακατάλληλες συνθήκες.

Μεταξύ άλλων γίνονται αναφορές για προσωρινά αποθηκευμένες και ευρισκόμενες υπό δικαστική διερεύνηση αποθηκευμένες εκρηκτικές ύλες σε χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων και για ύπαρξη άγνοιας στις αρμόδιες υπηρεσίες για την κατάσταση που βρίσκονται αυτές οι εκρηκτικές ύλες.

Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, απαιτούνται σαφείς απαντήσεις και επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι υπουργοί:

Πού και σε τι ποσότητες βρίσκονται αυτές οι αποθηκευμένες εκρηκτικές ύλες ή και χημικές ουσίες κατάλληλες για παρασκευή εκρηκτικών υλών;

Κάτω από ποιες συνθήκες βρίσκονται αυτές αποθηκευμένες;

Πληρούν οι συνθήκες αποθήκευσης τις προβλεπόμενες απ' την κείμενη νομοθεσία προϋποθέσεις και κυρίως τις αποστάσεις ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές;

Οι υπάρχουσες κρατικές ή ιδιωτικές βιομηχανικές υποδομές κατασκευής εκρηκτικών υλών, η αποθήκευση των σχετικών πρώτων υλών, αλλά και του παραγόμενου προϊόντος, πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις ασφαλείας;

Τέλος, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης;».

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog