..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Η ΝΔ με χουντικό νόμο του 1971 προσπαθεί να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις


Προετοιμασία εδάφους» για να φέρει για ψήφιση - ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο και με τις «έκτακτες» κοινοβουλευτικές διαδικασίες λόγω πανδημίας σε ισχύ - το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, βάζοντας μπροστά τις μηχανές για να κάνει πράξη έναν ακόμα μύχιο πόθο του κεφαλαίου.

Μετά τις αθλιότητες της περασμένης βδομάδας και την προσπάθεια, με τις γνωστές γκεμπελίστικες μεθόδους, να χρεωθεί το χάος που προκάλεσε ο «Μεγάλος Περίπατος» στο κέντρο της Αθήνας στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών οι οποίοι διεκδικούσαν την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων, «ξαναζεσταίνοντας» την κουβέντα για το τερατούργημα που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, σειρά είχαν μέσα στο Σαββατοκύριακο δημοσιεύματα (στο «Εθνος») που παρουσιάζουν μία ακόμα εκδοχή του νομοσχεδίου με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να βάλει στο «γύψο» τις κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, υλοποιώντας σχεδιασμούς που εδώ και χρόνια έχουν στα συρτάρια τους αστικές κυβερνήσεις.

Το αντιλαϊκό τερατούργημα, που μάλιστα οι νομοθετικές ρυθμίσεις του ακολουθούν τα «χνάρια» χουντικού νόμου του 1971 και τις «επεξεργασίες» επιτροπής που είχε συστήσει τα προηγούμενα χρόνια ο τότε δήμαρχος Αθηναίων και στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, Γ. Καμίνης (επιβεβαιώνοντας έτσι τον διαχρονικό πόθο του κεφαλαίου), προβλέπει μεταξύ άλλων περιορισμούς μέχρι το σημείο της απαγόρευσης κινητοποιήσεων «εάν πιθανολογείται ότι η διεξαγωγή τους θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής», ενώ στα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για μια τέτοια απόφαση θα περιλαμβάνεται και ο αριθμός των συμμετεχόντων.

                            Οι αγώνες δεν θα μπουν στο γύψο!

«Το δικαίωμα της απεργίας, των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο! Οι αγώνες δεν θα μπουν στο γύψο!», ξεκαθαρίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με ανακοίνωσή του σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.


                        Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Αυτό που δεν πέτυχαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, να κλείσουν το στόμα των υγειονομικών, των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, των εκπαιδευτικών, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, όλων των εργαζομένων και συνολικά του λαού μας, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο, που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης του βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με πολλούς, διαχρονικούς κι αιματηρούς αγώνες. Η κυβέρνηση, με τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ, ζεσταίνει το σχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων.

Το "νομοσχέδιο", αντιγραφή του χουντικού νόμου του 1971 (!!!), ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα "ερμηνείας του νόμου". Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται. Φέρνουν ξανά τον χωροφύλακα μέσα στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις.

                                      Με βάση το "νέο" νομοσχέδιο:

"Ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κι επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, το σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης" (άρθρο 3).

Ο οργανωτής της συγκέντρωσης "συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον αστυνομικό διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης" (άρθρο 4).

Αν η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί "η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυση της ανωτέρω συνάθροισης" (άρθρα 3 και 9). Επιπλέον, "επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (κι αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής" (άρθρο 8).

Ανάγεται σε ιδιώνυμο η συμμετοχή σε διαδήλωση, αφού:

"Οσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευτεί τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη» (άρθρο 14).

"Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους...". Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται κι ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες (άρθρο 14).

Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης (άρθρο 7, παρ. 4).

"Εξουσιοδοτείται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων" κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες (άρθρο 15).


Θα μείνει στα χαρτιά! Δεν θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!

Ο περιορισμός των διαδηλώσεων και ειδικά στην παρούσα περίοδο δεν αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια. Πέρα από τον σταθερό και διαχρονικό "πόθο" των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, σήμερα έρχεται να δέσει με την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που προωθείται σε όλα τα επίπεδα με αφορμή την πανδημία. Η κανονικότητά τους επιτάσσει σιγή νεκροταφείου και σκυμμένο κεφάλι. Η πρόθεση παρέμβασης στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο, άφωνο και τους αγώνες του στο γύψο.

Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στα Συνδικάτα, στις Ομοσπονδίες Εργαζομένων, στα Εργατικά Κέντρα, στους μαζικούς φορείς του εργατικού - λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος να ενημερώσουν όλο το λαό, να παρθούν αποφάσεις αγωνιστικής καταδίκης, να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα. Είναι αδίστακτοι, δεν θα διστάσουν να φέρουν σε ψήφιση ένα τέτοιο νομοσχέδιο τέλος Ιούλη ή και τον Αύγουστο. Το έργο το έχουμε ξαναδεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Να μην το επιτρέψουμε».

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 23/06/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog