..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Κοινοβουλευτική παρέμβαση ΚΚΕ για την κατολίσθηση πρανών της περιφερειακής τάφρου Θεσσαλονίκης στη Δ.Ε. Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.


 ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ
Προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Εσωτερικών  

Θέμα: Κατολίσθηση πρανών της περιφερειακής τάφρου Θεσσαλονίκης στη Δ.Ε. Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

Με το φόβο ότι σε μια ενδεχόμενη ισχυρή νεροποντή θα αποκολληθεί μεγάλο τμήμα του πρανούς που εδώ και χρόνια «τρώγεται» και τα σπίτια τους θα καταρρεύσουν σαν... χάρτινος πύργος ζουν τα τελευταία χρόνια δεκάδες οικογένειες, κάτοικοι της οδού Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της ΔΕ Πυλαίας Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, στο γνωστό σημείο «Σαμαράκια», όπου περνά η περιφερειακή τάφρος της Θεσσαλονίκης.

Εδώ και πέντε χρόνια οι κατολισθήσεις και οι αποκολλήσεις χώματος από το πρανές πάνω στο οποίο είναι χτισμένα τα σπίτια τους είναι συνηθισμένο φαινόμενο κάθε φορά που βρέχει. Μόνο που τα πράγματα πλέον βρίσκονται σε οριακό σημείο. Πολλοί κάτοικοι, μάλιστα, έχουν αναγκαστεί να κάνουν ασφάλεια σπιτιού για κατολισθήσεις. 



Όπως τονίζει η Δ/νση Τεχνικών Υπ/σιών του Δήμου σε έγγραφο της (45032/1.12.2017) «...τα πρανή της περιφερειακής τάφρου Θεσσαλονίκης, σε μήκος 200 μ. περίπου, κατάντη του τεχνικού διέλευσης της οδού Μ. Αλεξάνδρου στη Δ.Ε. Πυλαίας παρουσιάζουν συνεχείς κατολισθήσεις. Το φαινόμενο αυτό επιδεινώνεται με τον χρόνο και έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ευστάθειας τόσο της οδού Καραϊσκάκη (δυτικό πρανές), όσο και των οικοδομών επί της οδού Θεσσαλονίκης (ανατολικό πρανές). Σε πρόσφατη αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από υπαλλήλους της Υπηρεσίας μας, διαπιστώθηκε ότι επιπλέον χωμάτινοι όγκοι του ανατολικού πρανούς, στη θέση της μεγάλης κατολίσθησης του 2014, έχουν αποκολληθεί και με την πάροδο του χρόνου και τις βροχοπτώσεις θα πέσουν. Ακόμη, έχουν παρουσιαστεί ρωγμές στο οδόστρωμα της οδού Καραϊσκάκη, οι οποίες σφραγίστηκαν άμεσα έτσι ώστε να αποφευχθεί η εισροή υδάτων στο σώμα του πρανούς για την αποτροπή γραμμή ολίσθησης»

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη άμεσης εκπόνησης μελέτης και κατασκευής κατεπειγόντως του έργου αντιστήριξης των πρανών της περιφερειακής τάφρου.

Η αντιμετώπιση όμως του μείζονος αυτού θέματος παραπαίει εδώ και δύο χρόνια στη διελκυστίνδα μιας ατέλειωτης αλληλογραφίας της Δ/νσης Τεχνικών Υπ/σιών του Δήμου με τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων (ΔΑΕΕ) του Υπ. Υποδομών & Μεταφορών χωρίς όμως να έχει, έως και σήμερα, επιλυθεί το μείζον ζήτημα της κατανομής αρμοδιοτήτων  σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΑΕΕ, σε έγγραφο της (16.1.2018, ΔΑΕΕα/5/Φ,ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ), αναφέρει πως: [ … 3.Όσον αφορά την περιφερειακή τάφρου στη Δ.Ε. Πυλαίας, σας ενημερώνουμε ότι η υπηρεσία μας προγραμματίζει για το έτος 2018 τη δημοπράτηση της μελέτης με τίτλο: «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ Ε.Π. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΕΡΓΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ», προϋπολογισμού 3.000.000 €.

4. Εξυπακούεται ότι, μέχρι την ολοκλήρωση εκπόνησης της ανωτέρω μελέτης (Προβλεπόμενη διάρκεια σύμβασης, 24 μήνες), εξασφάλιση χρηματοδότησης ώστε να δημοπρατηθεί το έργο «Αντιπλημμυρική προστασία και διευθέτηση της Περιφερειακής τάφρου και συμβαλλόντων ρεμάτων κεντρικής Θεσσαλονίκης», και μέχρι την, εγκατάσταση του εργολάβου που θα αναλάβει την κατασκευή των εν λόγω έργων, όλες οι εργασίες συντήρησης, καθαρισμού ή προσωρινών επεμβάσεων θα συνεχιστούν να γίνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ]

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία και τη θωράκιση των κατοικιών που βρίσκονται πάνω στο πρανές στην περιοχή «Σαμαράκια» της ΔΕ  Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη;

Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Κοινοβουλευτικό Τμήμα KKE-Κ.Ο. Κ. Μακεδονίας μέσω gmail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog