«Χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ισχυροποίηση της λυκοσυμμαχίας στα Δυτικά Βαλκάνια, με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, μετά τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ.
«Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, χρειαζόμαστε ακόμη το ΝΑΤΟ; Ναι, χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ ως άγκυρα σταθερότητας σε ταραγμένους καιρούς», ανέφερε η Αγκελα Μέρκελ. Υποστήριξε ότι «το χρειαζόμαστε ως κοινότητα αξιών.
Διότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε όχι μόνο ως στρατιωτική συμμαχία, αλλά ως κοινότητα αξιών, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, είναι η κατευθυντήρια γραμμή για την κοινή δράση». Ωστόσο, η κοινή δράση των νατοϊκών σημαίνει βομβαρδισμούς, επεμβάσεις, θάνατος και προσφυγιά, όπως συνέβη στην πρώην Γιουγκοσλαβία και συμβαίνει στη Συρία.
Για την ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια, ανέφερε, «θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους δύο πρωταγωνιστές, τον Πρωθυπουργό Ζάεφ από την Βόρεια Μακεδονία και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα από την Ελλάδα για το θάρρος που επέδειξαν.
Απόψε θα τιμηθούν με το βραβείο Κλάιστ και πιστεύω ότι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για όλες εκείνες τις διαμάχες, στις οποίες δεν έχουμε ακόμη βρει λύση. Αν επιδείξεις το απαραίτητο θάρρος, μπορείς να βρεις λύσεις.
Είχα στο μεταξύ παραιτηθεί από την προσπάθεια να βρω διαφορετικούς συνδυασμούς για το όνομα, διότι νόμιζα ότι δεν είχε νόημα και τώρα τελικά βρέθηκε λύση, για αυτό δίνω τα θερμά μου συγχαρητήρια».
Επίσης στην ομιλία της η Αγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις εμπορικές σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Κάλεσε την Ουάσιγκτον να μην πραγματοποιήσει την απειλή της για επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Ευρώπη λέγοντας οτι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα γερμανικά αυτοκίνητα αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας και πρόσθεσε ότι γερμανικές εταιρίες έχουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, από τα οποία μάλιστα πραγματοποιούνται εξαγωγές, π.χ. προς την Κίνα.
Για το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nordstream II» ανέφερε ότι δεν «αιχμαλωτίζεται» η Γερμανία από τη Ρωσία και σημείωσε ότι «η Ρωσία παραμένει εταίρος. Αλλά θέλουμε και η Ρωσία να εξαρτάται μόνο από την Κίνα;
Δεν νομίζω» και υποστήριξε ότι γεωστρατηγικά η Ευρώπη δεν έχει συμφέρον από τον πολιτικό αποκλεισμό της Ρωσίας. Επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη Συμφωνία για το Ιράν, αλλά και για την αποχώρηση από την Συρία, εκφράζοντας την επιφύλαξή της σχετικά με το εάν αυτή είναι η σωστή πολιτική για την περιοχή.
902.gr
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή