..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη, 29 Μαΐου 2018

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις ζημιές από βροχοπτώσεις στα χωριά Μητρούσι, Καλά Δένδρα & Προβατά της ΠΕ Σερρών


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμων

Θέμα:  Ζημιές από βροχοπτώσεις στα χωριά Μητρούσι, Καλά Δένδρα & Προβατά της ΠΕ Σερρών.

Απροστάτευτοι απέναντι στα στοιχεία της φύσης για μια ακόμη φορά οι αγρότες των χωριών Μητρούσι, Καλά Δένδρα & Προβατάς στην Π.Ε.Σερρών. 

Οι έντονες βροχοπτώσεις το διήμερο 20 & 21 Μάη προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής, αφού πλημμύρισαν τα χωράφια στα αγροκτήματα των παραπάνω χωριών. Μόνο στο αγρόκτημα Καλών Δένδρων έχουν πλημμυρίσει γύρω στα 5.000 στρέμματα με διάφορες καλλιέργειες και κύρια με βαμβάκια. 

Οι ζημιές στις σπαρμένες με βαμβάκι εκτάσεις αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις το 100%,  με το ύψος του νερού σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάνει μέχρι και τα 30 εκατοστά, χωρίς τη δυνατότητα άμεσης απορρόφησης του από τη γη, με συνέπεια την καταστροφή των νεαρών φυτών βαμβακιού. 

Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση γιατί έχουν προβεί σε όλα τα έξοδα σποράς (προετοιμασία σποράς, ζιζανιοκτονία, σπόρος, λιπάσματα ) και στενεύουν τα περιθώρια επανασποράς λόγω μη υποχώρησης των νερών και νέας επιβάρυνσής τους με έξοδα.

Οι ζημιές αυτές έρχονται  για τους μικρομεσαίους καλλιεργητές των χωριών της περιοχής, να προστεθούν στις μεγάλες μειώσεις του αγροτικού τους εισοδήματος τα τελευταία χρόνια από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές από μεριάς ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων, που στοχεύουν στη δημιουργία μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων ξεκληρίζοντας χιλιάδες μικρά αγροτικά νοικοκυριά.

Αντιμετωπίζουν και οι αγρότες της περιοχής, όπως και οι μικρομεσαίοι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, μια σειρά από μέτρα σε βάρος τους (φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, υπέρογκα ασφάλιστρα για τους ίδιους, αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, “κόκκινα δάνεια”, κλπ.)

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές από βροχοπτώσεις στα χωριά Μητρούσι, Καλά Δένδρα & Προβατά στην Π.Ε. Σερρών με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.

Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν.
Οι αποζημιώσεις να είναι ακατάσχετες για τους πληγέντες παραγωγούς.

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Κοινοβουλευτικό Τμήμα KKE-Κ.Ο. Κ. Μακεδονίας μέσω gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog