..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Η ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ υλοποιεί επικίνδυνα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ


Τον «τίτλο» του αμερικανοΝΑΤΟικού «γεωπολιτικού μεντεσέ», που έχει δώσει στην Ελλάδα ο Αμερικανός πρέσβης, αναλύοντας τα σχέδια των ΗΠΑ για την περιοχή, δικαιώνει με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση.

Ενας από τους βασικούς ρόλους που αναλαμβάνει για λογαριασμό της αστικής τάξης, η οποία αναζητεί και έτσι τη «γεωστρατηγική αναβάθμισή» της, είναι αυτός της ευρωατλαντικής «γέφυρας» από τα Βαλκάνια έως τη Μ. Ανατολή. Ρόλος που προωθείται μέσα από μια σειρά στρατιωτικοπολιτικές συνεργασίες με άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, με τις προσπάθειες αυτές να περνάνε σε «νέα φάση», στο πλαίσιο και της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να βαφτίσει τα σχήματα αυτά «γέφυρες φιλίας και σταθερότητας», είναι παραπάνω από φανερό ότι οι κάθε λογής «άξονες» και λυκοφιλίες σκοπό έχουν αποκλειστικά την εμπέδωση της αμερικανοΝΑΤΟικής «σταθερότητας» για τον έλεγχο του ενεργειακού και άλλου πλούτου της περιοχής και γι' αυτό ακριβώς γίνονται πηγή και «μαγνήτης» των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Καθόλου τυχαία, ο Ν. Κοτζιάς με διαφορά λίγων ημερών έλεγε την Παρασκευή στους ομολόγους του της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ ότι «οι αλλαγές της Μέσης Ανατολής, κατά τη γνώμη μας, απαιτούν επίσης να συντονιστούμε καλύτερα (...) για να βρίσκουμε τον τρόπο να αυξάνουμε την κοινή μας δράση στη Μέση Ανατολή» και τη Δευτέρα έλεγε για τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του ότι «κουβεντιάσαμε για τις τριμερείς στα Βαλκάνια και τις πολλές πρωτοβουλίες που έχουμε και σε αυτήν την περιοχή, και ανταλλάξαμε σκέψεις για το πώς θα μπορέσουμε να ενσωματώσουμε καλύτερα και την Κύπρο στην άλλη πλευρά των άμεσων γεωγραφικών διασυνδέσεων που έχουμε, δηλαδή πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Μια ματιά άλλωστε στο περιεχόμενο των στρατιωτικοπολιτικών συμφωνιών και των σχεδίων «κοινής ασφάλειας» παραπέμπει ακριβώς σε πολεμική διάταξη απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στα επικίνδυνα σχέδια που αφορούν την «περικύκλωση» της Ρωσίας σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη, τη γενίκευση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στη Μ. Ανατολή, με το «βλέμμα» σε αυτήν τη φάση στο Ιράν.

Καθόλου τυχαία, τα σχέδια αυτά έχουν ως την άλλη όψη τους αυτό που παρουσιάζεται ως «θετική ατζέντα», την προσπάθεια δηλαδή για τη διαμόρφωση υποδομών, δικτύων και αγωγών πάνω στις διαδρομές απ' όπου ενεργειακοί κολοσσοί και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σχεδιάζουν να περάσουν οι διάδρομοι Ενέργειας και εμπορευμάτων από και προς την ΕΕ, κι ενώ οι τσακωμοί και τα παζάρια για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου της περιοχής φουντώνουν, δημιουργώντας το υπόβαθρο για κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

Αλλωστε, ο ίδιος  ο γγ του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο ΑΠΕ σχετικά και με την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, 11-12/6 στις Βρυξέλλες, τονίζει πως «ο κύριος στόχος είναι να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται, αλλάζει, σε έναν κόσμο που αλλάζει. Τόσο στο γεγονός ότι βλέπουμε πιο ισχυρή τη Ρωσία, αλλά και στη βία που βλέπουμε στο Νότο, στο Ιράκ, στη Συρία και την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση».

Προσθέτει, σχετικά με τους τέτοιους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και το ρόλο που παίζει στην υλοποίησή τους η ελληνική κυβέρνηση, ότι «η Ελλάδα διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προσαρμογή αυτή. Η Ελλάδα είναι πολύτιμη και αποτελεί βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «εκτιμώ πραγματικά την ισχυρή συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ».

Την ίδια ώρα, τονίζει το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο, λέγοντας πως «έχουμε ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Η Ελλάδα είναι μέρος αυτής της επιχείρησης και το καλωσορίζουμε», παραπέμποντας εδώ στην ανάπτυξη στο πέλαγος της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, την ενίσχυσή της με μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο λαός δεν πρέπει να δεχτεί ούτε τους στόχους της αστικής τάξης, ούτε την αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής προπαγάνδα με την οποία οι στόχοι αυτοί «ντύνονται» από την κυβέρνηση. Δυναμώνοντας τις δικές του «γέφυρες», αυτές της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της κοινής πάλης με τους γείτονες λαούς, να αντιταχθεί στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμπλοκής που αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

από τη στήλη η άποψή μας του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ 10052018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog