..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Δημήτρης Κουτσούμπας: Πως φτιάχτηκαν οι «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο


Απόσπασμα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση του Κόμματος στην Κάλυμνο

Με παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ φτιάχτηκαν «γκρίζες ζώνες»

Εχει, λοιπόν, μια αξία, να θυμίσουμε από δω, από την Κάλυμνο, που έζησε το Γενάρη του 1996 από πρώτο χέρι την επιθετικότητα της Τουρκίας, με τη λεγόμενη κρίση των Ιμίων, τη στάση που κράτησαν τότε οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Μετά τα Ιμια, με παρέμβαση των ΗΠΑ, συμφωνήθηκε: «Ούτε στρατός, ούτε πλοία, ούτε σημαίες». Ακολούθησε η συμφωνία της Μαδρίτης, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (1997) μεταξύ Ντεμιρέλ - Σημίτη παρουσία της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Η συμφωνία αυτή ουσιαστικά αναγνώρισε «νόμιμα» και «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο και έδωσε «αέρα στα πανιά» των τουρκικών διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων.

Επίσης, συμφωνήθηκε «... μη λήψη μονομερών μέτρων, που θα διαταράξουν τη σταθερότητα στο Αιγαίο».

Αυτό το τελευταίο σημαίνει ότι ουσιαστικά «νομιμοποιήθηκε» το λεγόμενο casus belli (αιτία πολέμου), που έχει ψηφιστεί από την τουρκική Βουλή από το 1995, σε περίπτωση που η Ελλάδα επιχειρήσει να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια όπως έχει δικαίωμα (από τα 6 μίλια που είναι σήμερα).

Η ΕΕ δεν έμεινε αμέτοχη.

Το Δεκέμβρη του 1999 με την απόφαση του Ελσίνκι αποφασίστηκε η διαδικασία για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η ΕΕ και η τότε ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την ύπαρξη «μεθοριακών διαφορών», αποδέχτηκε δηλαδή να συζητήσει τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Να μην ξεχνάμε ότι γενικότερα η Τουρκία δεν δέχεται τις αρχές του Δικαίου της Θάλασσας και διεκδικεί:

-- Περιορισμό του ελληνικού εναέριου χώρου στα 6 από τα 10 μίλια που είναι σήμερα και στο ενδιάμεσο διάστημα έχουμε συνεχείς παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη. (Η Ελλάδα έχει ορίσει από το 1931 τα 10 ναυτικά μίλια ως εθνικό εναέριο χώρο).

-- Διχοτόμηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και μη αποδοχή αυτού του δικαιώματος για τα ελληνικά νησιά γενικότερα.

-- Η Τουρκία διεκδικεί περιορισμό των ελληνικών αρμοδιοτήτων στο FIR (Flight Information Region - Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων), που περιλαμβάνει εθνικό και το διεθνή εναέριο χώρο, όπου η χώρα έχει την αρμοδιότητα του ελέγχου των πτήσεων. Τα όρια του FIR Αθηνών έχουν οριστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Στο FIR η Τουρκία (όπως και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ) δεν δέχεται να καταθέτουν τα στρατιωτικά της αεροσκάφη σχέδια πτήσης στην Αθήνα για πτήσεις στον διεθνή εναέριο χώρο και αμφισβητεί τα όρια του FIR Αθηνών, διεκδικώντας τη διχοτόμηση του Αιγαίου από βορρά προς νότο στον γνωστό 25ο μεσημβρινό.

-- Τον 25ο μεσημβρινό, επίσης, η Τουρκία βάζει σαν σύνορο για τις επιχειρήσεις - ασκήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR).

Είναι απαραίτητο να σημειώσουμε ότι τις διεκδικήσεις από την πλευρά της γειτονικής χώρας δεν τις προβάλλει βέβαια ο τουρκικός λαός, αλλά η άρχουσα τάξη της Τουρκίας.

Γιατί τα θυμίζουμε όλα αυτά;

Γιατί τώρα πρέπει ο καθένας και η καθεμιά να προβληματιστούν για το γεγονός ότι, ενώ η χώρα ανήκει σε δυο μεγάλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν έχει εξασφαλισμένα τα σύνορά της.

Μάλιστα, το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα κράτη - μέλη του, ενώ θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.

Τώρα πρέπει ο καθένας και η καθεμιά να σκεφτούν τι κέρδισε και τι κερδίζει ο λαός μας από τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, από τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, με βάσεις, στρατηγεία, αεροδρόμια, με βάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμα και πυρηνικά.

Τι κέρδισε ο λαός από τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, για τις επιδρομές, τις επιθέσεις, τους πολέμους και τους σφαγιασμούς των λαών; Πέρα από την επικίνδυνη εμπλοκή, συμμετοχή της Ελλάδας στο μακέλεμα άλλων λαών, με τους οποίους δεν έχει να χωρίσει τίποτα.

Κι αν ορισμένοι επιμένουν να λένε «ότι αν δεν ήταν το ΝΑΤΟ, θα είχαμε χειρότερα», μάλλον θέλουν να κρύψουν τα χειρότερα που έχει κάνει το ΝΑΤΟ και αυτά που κατά την πρόσφατη Σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισαν με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης.

Αποφάσισαν τη συγκρότηση δύο νέων διοικήσεων στη δομή του ΝΑΤΟ. Μια που θα εξασφαλίζει τις γραμμές επικοινωνιών μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης στον Ατλαντικό και μια για ταχεία μετακίνηση στρατευμάτων και εξοπλισμού στην Ευρώπη.

Προφανώς πρόκειται για συνέχεια στην πολεμική προετοιμασία με τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Ρωσία, όπως ήδη έχουν αποφασίσει σε προηγούμενες Συνόδους του ΝΑΤΟ.

Αυτά είναι τα χειρότερα, και τα επικίνδυνα σχέδια στα οποία μας έχουν μπλέξει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και οι συμμαχίες τους με τους ιμπεριαλιστές και ειδικά η σημερινή που δείχνει μάλιστα ιδιαίτερη προθυμία.

Να, λοιπόν, γιατί τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να κλείσουν οι βάσεις και τα ξένα στρατηγεία, για να επιστρέψουν ΤΩΡΑ όλοι οι στρατιωτικοί από τις αποστολές εκτός συνόρων.

Οι εργαζόμενοι ματώνουν για τα κέρδη του κεφαλαίου

Τα ίδια ακριβώς που είπε πριν από μερικούς μήνες, εδώ στην Κάλυμνο, ο κ. Τσίπρας, περί δήθεν εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία, τα επανέλαβε πριν λίγες και από ένα άλλο νησί, τη Σύρο.

Μόνο που ξέχασε να πει τι σημαίνει αυτό για τους κατοίκους των νησιών, για τους νησιώτες της Καλύμνου και την πρόσβασή τους σε δημόσιες και δωρεάν παροχές Υγείας και Παιδείας, για την επικοινωνία τους με τα μεγαλύτερα νησιά και τον Πειραιά...

Τι σημαίνει αυτό για τις οικογένειες που θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν, να ζουν στον τόπο τους, για όλους όσοι, όπως και ο κ. Τσίπρας λέει, «φυλάνε Θερμοπύλες»...

«Μετά από οκτώ χρόνια μιας μεγάλης περιπέτειας, μπορούμε να αισιοδοξούμε», λέει ο πρωθυπουργός και συνεχίζει, «βγαίνουμε από την κρίση, δουλεύουμε για νέες θέσεις εργασίας, δουλεύουμε για μια ανάπτυξη δίκαιη, που θα μοιραστεί δίκαια στο λαό μας και όχι μονάχα σε μία ελίτ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε την "κρέμα" και άφηνε όλο το υπόλοιπο για τη μεγάλη πλειοψηφία».

Και η κοροϊδία συνεχίζεται όταν κ. Τσίπρας λέει «είμαστε κοντά στην έξοδο από την κρίση. Θα το κάνουμε πράξη μέσα από τη συνεννόηση, από τον κοινό βηματισμό. Διότι βρισκόμαστε όλοι μαζί σ' αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια να σηκωθεί λίγο πιο ψηλά η πατρίδα μας».

Τι λέει ο κ. Τσίπρας;

Ολοι μαζί, δηλαδή όλοι μαζί οι εργάτες, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες και ψαράδες όπως εδώ στην Κάλυμνο, να ματώνουμε, για να σηκωθούν πιο ψηλά τα κέρδη των λίγων, της πλουτοκρατίας, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Μόνο που δεν πληρώσαμε όλοι μαζί τα βάρη της κρίσης!

Δεν ματώσαμε όλοι μαζί από τους χιλιάδες εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων.

Δεν γονατίσαμε όλοι μαζί για να πιαστούν οι στόχοι, για να πετύχει η δημοσιονομική προσαρμογή, τα ματωμένα πλεονάσματα!

Ολες οι αστικές κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, μαζί με τα επιτελεία του συστήματος, δούλεψαν πολύ καλά το «όλοι μαζί» στα χρόνια της κρίσης.

Οχι μόνο για να κρύψουν το χαρακτήρα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, να «βγάλουν λάδι» το εκμεταλλευτικό σύστημα, αλλά για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση με το λαό να πληρώνει τη λυπητερή, για να υποτάξουν την εργατική τάξη, το λαό στους στόχους για κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Αυτός ο στόχος θα παραμένει ακόμα κι αν τα μνημόνια αντικατασταθούν από ένα πρόγραμμα διά χειρός της ελληνικής κυβέρνησης, πρόγραμμα βέβαια που θα έχει συμφωνήσει με τους εταίρους της, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Γι' αυτό δεν πρόκειται να καταργηθούν οι χιλιάδες εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων, γι' αυτό δεν πρόκειται οι εργαζόμενοι να αναπληρώσουν τις απώλειες, να πάρουν πίσω όλα όσα έχασαν στα χρόνια της κρίσης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 24-25/03/2018 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog