..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Μέτρα για την άμεση αποζημίωση των πλημμυροπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στη Σαμοθράκη


Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την άμεση αποζημίωση των πλημμυροπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στη Σαμοθράκη

 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, 
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας

Θέμα: 

Οι μεγάλες υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε τη Σαμοθράκη το βράδυ της Δευτέρας 25/9, και προκάλεσε πλημμύρες και κατολισθήσεις, αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων στη χώρα μας, από την αστική μεταπολίτευση του ‘74 μέχρι και σήμερα, οι οποίες δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε οι καταστροφές να αποφευχθούν. Επιβεβαιώνεται, ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά και η Ε.Ε. αντιμετωπίζουν τα αντιπλημμυρικά έργα που αφορούν την προστασία του λαού ως κόστος και δεν τα επιλέγουν κατά προτεραιότητα, γιατί δεν εξασφαλίζουν κέρδη για το κεφάλαιο.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα καταγραφές, τουλάχιστον 71 σπίτια πλημμύρισαν και καταστράφηκε ο εξοπλισμός τους. Επιπλέον, 3 σπίτια υπέστησαν ζημιές ως προς τη στατικότητά τους, από τα οποία τα δύο θεωρούνται επικίνδυνα προς χρήση και το ένα εντελώς ακατάλληλο. Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί ακόμη το Δημαρχείο, με αποτέλεσμα να αναζητείται χώρος για την προσωρινή στέγαση των υπηρεσιών του, το Νηπιαγωγείο στη Χώρα, το πρώην Δημοτικό σχολείο, ενώ δεκάδες καταστήματα πλημμύρισαν. 

Παράλληλα η πλημμύρα ανέδειξε με τραγικό τρόπο ότι το Κέντρο Υγείας είχε χτιστεί σε ακατάλληλο σημείο, πάνω στο ρέμα, πέραν του ότι λειτουργεί υποτυπωδώς εδώ και χρόνια με ελάχιστο προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό πως το ισόγειο του κτιρίου πλημμύρισε, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ο ακτινολογικός και μικροβιολογικός εξοπλισμός και η αποθήκη φαρμάκων και να υποστούν σοβαρές ζημιές το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας. Επιπλέον, στο χώρο του ακτινολογικού φαίνεται να έχει καταστραφεί και ο μόλυβδος που είναι τοποθετημένος περιμετρικά στους τοίχους για την προστασία από την ακτινοβολία. 

Η προσωρινή μεταφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Περιφερειακό Αγροτικό Ιατρείο της Καμαριώτισσας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την ουσιαστική παροχή υπηρεσιών υγείας στους 2.500 κατοίκους του νησιού. 

Το οδικό δίκτυο (κεντρικό και αγροτικό) είναι ολότελα κατεστραμμένο, αλλού κομμένο, αλλού έχει ξηλωθεί το οδόστρωμα, και αλλού έχει υποχωρήσει το χώμα στα πλαϊνά, οι δε γέφυρες, όσες δεν έπεσαν, έχουν υποστεί σημαντικότατες φθορές. Την ίδια ώρα, το άναρχο σύστημα υδροδότησης του νησιού, που βασίζονταν σε διάσπαρτες υδρομαστεύσεις, έχει ουσιαστικά καταστραφεί.

Περισσότερα από 2.500 αιγοπρόβατα έχουν πνιγεί - θεωρείται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος - και σταβλικές εγκαταστάσεις έχουν ισοπεδωθεί, ενώ τουλάχιστον 20.000 ελαιόδενδρα είτε ξεριζώθηκαν είτε έχουν υποστεί ζημιές καθώς έχουν κατακλυστεί από πέτρες και φερτά υλικά που κατέβασε το νερό από το βουνό.
Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών στη Σαμοθράκη και αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη εκπόνησης και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων για τη Σαμοθράκη, ώστε οι κάτοικοι του νησιού να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών, καθώς και ενός νέου ενιαίου σύγχρονου δικτύου υδροδότησης.

Πιο συγκεκριμένα μέτρα για:

 Την άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής όλων των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων στο 100% για το σύνολο των καταστροφών. 

 Ο ΕΛΓΑ να ολοκληρώσει άμεσα τις εκτιμήσεις και να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών στην παραγωγή, στη χαμένη παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες-κτηνοτρόφους των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. 

 Την απαλλαγή των πληγέντων από τον ΕΝΦΙΑ,τα δημοτικά τέλη, το πάγωμα των χρεών και των διαδικασιών κατάσχεσης. Να δοθούν άτοκα δάνεια σε όλους τους πληγέντες, ώστε να μπορέσουν γρήγορα να επουλώσουν τις πληγές τους.

 Άμεση αποκατάσταση του κεντρικού οδικού δικτύου του νησιού καθώς και της αγροτικής οδοποιίας.

 Να γίνει έλεγχος καταλληλότητας όλων των κτιρίων (δημόσιων και ιδιωτικών) που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

 Την επείγουσα αποστολή κινητής υγειονομικής μονάδας πλήρως εξοπλισμένης για τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού.

 Να στελεχωθούν όλες οι εμπλεκόμενες Κρατικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Έβρου - Περιφέρειας Αν. Μ-Θ.

 Ειδική μέριμνα για την άμεση στελέχωση του Δήμου Σαμοθράκης με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (επιστημονικό και λοιπό υπαλληλικό) ώστε να κατορθώσει επιτέλους να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων του νησιού που οξύνθηκαν ιδιαίτερα μετά τη καταστροφική πλημμύρα. 

 Αποκατάσταση και συντήρηση όσων εκ των ιστορικών μνημείων του νησιού επλήγησαν.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση απέναντι σε αυτά τα ζητήματα και σε ποια μέτρα θα προβεί για την επίλυσή τους.

Οι βουλευτές 

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Κοινοβουλευτικό Τμήμα KKE-Κ.Ο. Κ. Μακεδονίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog