..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Η Βιβή Δάγκα σε συνέντευξη για το σύμφωνο συμβίωσης (AUDIO)


Το ΚΚΕ καταδικάζει οποιαδήποτε επίθεση ενάντια σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν επιλέξει τον ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό, όποια, δηλαδή, συμπεριφορά στιγματίζει, δημιουργεί διακρίσεις και στέκεται απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές και αυτό το έχει αποδείξει στηρίζοντας και ψηφίζοντας ανάλογες διατάξεις που έχουν περάσει από τη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό ξεκαθάρισε η Βιβή Δάγκα υπεύθυνη του τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την ισοτιμία των γυναικών, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων το πρωί της Τρίτης 15 Δεκέμβρη, σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης που συζητήθηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Όπως πρόσθεσε, αυτή η ατομική επιλογή, που είναι απόλυτα σεβαστή από το ΚΚΕ, δεν μπορεί να παράγει κοινωνικά δικαιώματα όσον αφορά το σύμφωνο συμβίωσης που ανοίγει τον δρόμο για πολιτικό γάμο, υιοθεσία παιδιών και ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. 



Η Βιβή Δάγκα διευκρίνισε ότι μέσα στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης, αναφέρεται η αναγνώριση οικογενειακών δεσμών μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ενώ η παγκόσμια και ευρωπαϊκή εμπειρία αποδεικνύει ότι όπου θεσπίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, επεκτάθηκε και στον πολιτικό γάμο και στην υιοθεσία παιδιών, με μοναδική εξαίρεση την Ισπανία που δεν έχει θεσπίσει την υιοθεσία. 

Ακόμα, επισήμανε ότι στα υπαρκτά ζητήματα και κενά, όπως π.χ. η περίπτωση να βρεθεί ένας από τους δύο στην εντατική και να προκύπτει ερώτημα για το ποιος έχει την ευθύνη για την πορεία της υγείας του, υπογράμμισε ότι αυτά τα ζητήματα μπορεί να λυθούν με τροποποιήσεις στον αστικό κώδικα που να ισχύουν για όλους τους ανθρώπους που μπορεί να μην θέλουν τους α' βαθμού συγγενείς αλλά κάποιος άλλος να αποφασίζει για την πορεία της υγείας τους.

Κατήγγειλε ως άκρως απαράδεκτες τις επιθέσεις στο ΚΚΕ που επιχειρούν να το παρουσιάσουν ως αντιδραστικό και να το τσουβαλιάσουν με την Χρυσή Αυγή, υπενθυμίζοντας ότι με βάση τα στοιχεία των ίδιων των κοινοτήτων των ομοφυλόφιλων η ΧΑ πέρα από τη σκοταδιστική αντίληψη που έχει φθάνει μέχρι και σε σωματικές επιθέσεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων, ενώ στον αντίποδα το ΚΚΕ έχει στηρίξει νομοθετικές διατάξεις που διασφαλίζουν την προστασία τους. Αναφέρθηκε και στην απαράδεκτη ταύτιση με τη θέση της Εκκλησίας θυμίζοντας πάλι ότι το ΚΚΕ από το 1918 ήταν το μόνο κόμμα που μιλούσε για την υποχρεωτικότητα του πολιτικού γάμου και τον πλήρη διαχωρισμό από τη θρησκευτική δέσμευση.

Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που εμφανίζονται ως υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι οι ίδιες που έχουν στην κυριολεξία τσακίσει τα ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα όλου του λαού, συμπεριλαμβανομένων και των ομοφυλόφιλων, κατήγγειλε η Βιβή Δάγκα. Υπογράμμισε ότι κριτήριο για την προοδευτικότητα δεν είναι η ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης καθώς βλέπουμε να το στηρίζουν δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ που εφαρμόζουν την πλέον αντιδραστική και αντιλαϊκή πολιτική. Αυτές οι δυνάμεις μεταφέρουν την αναχρονιστική εξάρτηση που υπήρχε παλιά της γυναίκας από τον άνδρα, στα ομοφυλόφυλα ζευγάρια προσθέτοντας ότι ατομικά δικαιώματα για το ΚΚΕ είναι οι σύγχρονες ανάγκες και κατά πόσο αυτές ικανοποιούνται στις σημερινές συνθήκες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog