..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Αλέξης Τσίπρας: Στις εκλογές αυτές συγκρούεται το παλιό με το νέο. Ναι στη συνεργασία με το το ΠΑΣΟΚ.


Tο κάλπικο δίλημμα ανάμεσα στη συνέχιση της «πολιτικής αλλαγής» και την επιστροφή του «παλιού καθεστώτος» επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τη στρατηγική σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, η οποία επισφραγίστηκε με την ψήφιση του μνημονίου.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με κόμματα που προέρχονται από αυτό το «παλιό καθεστώς» όπως το ΠΑΣΟΚ, εφόσον «απαλλαγούν από τα βαρίδια τους»!

Σε συνέντευξη στο  «Kontra Channel», ανέσυρε όλα τα γνωστά δικομματικά επιχειρήματα, όπως τη λογική της χαμένης ψήφου. «Καλώς ή κακώς το δίλημμα που θα τεθεί στον πολίτη είναι ποιος, ποιοι θέλεις να σε κυβερνήσουν, αυτό είναι το νόημα της κάλπης», ανέφερε. «Σε αυτό το δίλημμα οι Έλληνες πολίτες θα αποφασίσουν ανάμεσα σε δύο δυνάμεις ουσιαστικά, στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ», συνέχισε, ζητώντας από τον λαό να επιλέξει ποιο κόμμα θα έχει το πάνω χέρι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τα μέτρα σφαγιασμού των λαϊκών στρωμάτων.

Ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε την ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα και ισχυρή κυβέρνηση, προκειμένου να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα τα μέτρα του μνημονίου, και να υπηρετηθεί ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης. «Ισχυρή κυβέρνηση μπορεί να φτιαχτεί μόνο με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, είτε με ένα ποσοστό που δεν θα αμφισβητείται η δυνατότητά μας να κυβερνήσουμε», είπε. «Αυτό που ζητάμε εμείς είναι μια καθαρή εντολή πλειοψηφίας, και με συνεργασίες όπως έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε με έντιμες δυνάμεις, όπως είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στη Βουλή», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, αλλά άνοιξε «παράθυρο» συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. «Η κ. Γεννηματά μπορεί να μην επωμίζεται η ίδια τις αμαρτίες του παρελθόντος, κουβαλάει όμως πολλά βαρίδια στις πλάτες της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσιπρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τήρησε μια «αναντίστοιχη στάση» με αυτή της υπόλοιπης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, παίρνοντας τη θέση της ΝΔ. «Εάν αυτό δεν αλλάξει, δεν υπάρχει προοπτική δυνατότητας συνεργασίας», είπε, διευκρινίζοντας ότι «αυτό προϋποθέτει να απομονωθούν τα βαρίδια». Στο σημείο αυτό, ισχυρίστηκε πως «με το παλιό πολιτικό σύστημα, με το κόμμα του κ. Μειμαράκη, του κ. Σαμαρά, του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του Βορίδη, με τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Λοβέρδο, δεν μπορώ να συνεργαστώ», υποδηλώνοντας ποιους εννοεί «βαρίδια».

Κατά τα άλλα, κινήθηκε στο γνωστό μοτίβο και επιστράτευσε χιλιοειπωμένα επιχειρήματα, όπως ότι το δικό του μνημόνιο είναι καλύτερο από τα προηγούμενα γιατί υπάρχουν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, πλήρης κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και δέσμευση για μείωση του χρέους. Όμως, όλα αυτά τα ζητήματα συνδέονται με την προσπάθεια να εξασφαλιστούν καλύτεροι όροι χρηματοδότησης για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ για τον λαό τα μέτρα που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο είναι ιδιαίτερα σκληρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog