Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η κατάργηση του ΕΚΑΣ είναι κεντρικά ζητήματα στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολυθεί σύντομα με τη συνεργασία κυβέρνησης και δανειστών.
Το επιβεβαίωσε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπρόσωπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ισχυρίζεται ότι οι εκπρόσωποι των «θεσμών» ζητούν να νομοθετηθεί άμεσα η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου.
Οι όποιες κυβερνητικές αντιρρήσεις εξαντλούνται στο χρονοδιάγραμμα, καθώς ζητάει να μεταθέσει τη νομοθέτηση αυτών και ενός ευρύτερου πακέτου αντιασφαλιστικών μέτρων τον Οκτώβρη. Επιπλέον η συγκυβέρνηση διαφημίζει με θράσος ότι από τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς δεν θα θιχτούν όσα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν θεμελιωθεί μέχρι τις 30 Ιούνη 2015, τα οποία έτσι και αλλιώς προσβάλλονται από προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους. Με τα έως τώρα δεδομένα, όσοι κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1η Ιούλη 2015 και μετά, θα δουν να αυξάνονται -πιθανότατα ραγδαία- τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι «θεσμοί» εμφανίζονται να απαιτούν την επιτάχυνση της μεταβατικής περιόδου περάσματος από τα σημερινά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα νέα αυξημένα, που φθάνουν τα 67 έτη. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από 6 έως και 18 μήνες το έτος και μέχρι την επίτευξη του στόχου.
Σε διαδικασία υλοποίησης το νέο πετσόκομμα των συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών υγείας που παρακρατούνται από τις κύριες (στο 6% από 4%) και της επιβολής νέας εισφοράς 6% για τον ίδιο λόγο στις επικουρικές.
Προκαλεί ο Γ. Κατρούγκαλος
Προκαλώντας βάναυσα τους ασφαλισμένους, και ιδιαίτερα τους δεκάδες χιλιάδες που χάνουν το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τα γενικά όρια των 67 ετών, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε χτες «εποικοδομητικό» (!) το κλίμα της συνάντησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Σημείωσε ότι γα την ελληνική πλευρά «ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των "βέλτιστων πρακτικών" που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος».
Πέρα από το γεγονός ότι τις «βέλτιστες πρακτικές» τις ζουν στο πετσί τους εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι στις άλλες χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ο υπουργός ταυτίζεται πλήρως με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χρησιμοποιώντας τα ίδια προσχήματα περί «βιωσιμότητας» και «ορθολογικότητας» προκειμένου να δικαιολογήσει τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου