..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Δεν αποκλείει εκλογές και εκβιάζει το λαό για να αποδεχθεί τη χρεοκοπία του


Μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης είναι τα διλήμματα που έθεσε στο λαό ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με αφορμή το τρίτο μνημόνιο που ετοιμάζεται να υπογράψει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο» ανέφερε ότι οι δύο επιλογές που είχε μπροστά του στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ήταν η «άτακτη χρεοκοπία» ή ο «δύσκολος συμβιβασμός», αποσιωπώντας ότι και οι δύο προϋποθέτουν τη χρεοκοπία του λαού. 

Προσπαθώντας να εμφανίσει διαφορές στο δικό του μνημόνιο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, ψέλλισε ότι «η διαφορά είναι ότι εμείς δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος», λες και δεν είναι αυτή η κυβέρνηση που κατέθεσε και θα εφαρμόσει αυτά τα βάρβαρα μέτρα. Μάλιστα, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των λαϊκών στρωμάτων, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα θα προσπαθεί να βρει τρόπους να αντισταθμίσει τις συνέπειες και θα συμμετέχει στους κοινωνικούς αγώνες. Δηλαδή θα συμμετέχει στους αγώνες ενάντια στα μέτρα που εφαρμόζει! Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη συμφωνία, κατέφυγε σε μνημονιακό ...«λενινισμό», παρομοιάζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ το τρίτο μνημόνιο, που ετοιμάζεται να υπογράψει, ως έναν «επώδυνο συμβιβασμό, συστατικό στοιχείο της επαναστατικής τακτικής» - επικαλούμενος τον Λένιν!

Ο Αλ. Τσίπρας, συγκρίνοντας την προηγούμενη πρόταση των δανειστών με αυτή της Συνόδου Κορυφής, παραδέχθηκε ότι τα μέτρα είναι παρόμοια (αλλού χειρότερα και αλλού βελτιωμένα) και οι διαφορές εστιάζονται στο σκέλος της χρηματοδότησης. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε ότι το παζάρι δεν αφορούσε την προστασία των λαϊκών στρωμάτων από τα μέτρα, αλλά τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Σύμφωνα με όσα είπε, η προηγούμενη πρόταση προέβλεπε δάνειο 13 δισ. ευρώ για πέντε μήνες, ενώ η νέα πρόταση που συμφωνήθηκε προβλέπει δάνειο 83 δισ. ευρώ για τρία χρόνια και δέσμευση για «ελάφρυνση» του χρέους.

Ερωτώμενος για τα σενάρια περί νέων προαπαιτούμενων, απάντησε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει «τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο» από όσα προβλέπει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, πράγμα που από μόνο του σημαίνει σαρωτικά μέτρα σε βάρος του λαού. 

Με αφορμή τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ κυβερνητική πλειοψηφία, μια φορά με τους μεν, μια φορά με τους δε». Επικρίνοντας όσους δεν ψήφισαν τα μέτρα, χαρακτήρισε «σουρεαλισμό» την άποψη ότι καταψηφίζω τα νομοσχέδια της κυβέρνησης αλλά την στηρίζω. Μάλιστα, υποδεικνύοντας ότι θα έπρεπε να παραδώσουν την έδρα τους, επισήμανε ότι το καταστατικό του κόμματος προβλέπει ότι οι συλλογικές αποφάσεις θα πρέπει να τηρούνται από όλους, αλλιώς ο βουλευτής πρέπει να παραδίδει την έδρα του.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών άφησε να αιωρείται και αυτό το σενάριο, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρχει εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές. «Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το κόμμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει ένα έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβρη, αλλά εάν υπάρχει απαίτηση για να τοποθετηθεί το κόμμα πριν τη συμφωνία, τότε θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα στη βάση.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog