..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Αποκαλυπτικό: Τους έβγαλε τα άπλυτα στη......... φόρα!!!!!


«Πάγιο αίτημα των θεσμών» (δηλαδή της τρόικας) αποτελεί και το ζήτημα της αρπαγής των αποθεματικών των δημόσιων φορέων, όπως αποκάλυψε χτες υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, «αίτημα» που έσπευσε να ικανοποιήσει η συγκυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Την ίδια ώρα, στη βάση της απόφασης του Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, συνεχίζεται η αντιλαϊκή διαβούλευση ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ), και με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από την πλευρά των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, το ορόσημο είναι η «λήξη» της 4μηνης παράτασης της σημερινής μορφής του μνημονίου (μέχρι τέλος Ιούνη), με ενδιάμεση φάση την κατάθεση της λίστας των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και μεταρρυθμίσεων που προβλέπεται για το τέλος Απρίλη. Και βέβαια, στις εκκρεμότητες του κεφαλαίου βρίσκεται το επίδικο ζήτημα της επόμενης «μεγάλης συμφωνίας», που θα εφαρμοστεί από το β' εξάμηνο του έτους, σε συνδυασμό με τη νέα χρηματοδοτική σύμβαση και το μνημόνιο που θα τη συνοδεύσει.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, η διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι έχει αναβαθμιστεί, καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει στο αντιλαϊκό τραπέζι «τεκμηριωμένα στοιχεία», ενώ για «πρόοδο» κάνει λόγο και η συγκυβέρνηση. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων και της αντιλαϊκής αξιολόγησης βρίσκονται τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, το «δημοσιονομικό κενό», οι ιδιωτικοποιήσεις και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του αστικού κράτους και των τραπεζικών ομίλων.

«Τα άπλυτα στη φόρα»

Αναλυτικότερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης αποκάλυψε χτες στις Βρυξέλλες τα παρακάτω:

1. Οτι η απόφαση της συγκυβέρνησης να συγκεντρώσει τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ και δημόσιων φορέων αποτελούσε «πάγιο αίτημα των θεσμών», εκφράζοντας «ικανοποίηση» για τη συγκεκριμένη ενέργεια. Μάλιστα, σημείωσε πως ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και σε άλλα κράτη - μέλη (όπως η Ολλανδία), που ...«κατά σύμπτωση» είναι το ίδιο ακριβώς επιχείρημα με αυτό που αξιοποίησε και το Μέγαρο Μαξίμου σε non paper...

2. Σε συνδυασμό με το προηγούμενο, επισήμανε ότι για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες, θα πρέπει να προηγηθεί συνολική συμφωνία για όλο το φάσμα των κρατικών δαπανών και εσόδων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακύπτουν εύλογα ερωτήματα και για το κατά πόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει «έκτακτο χαρακτήρα», όπως ισχυρίζεται η συγκυβέρνηση, ή εάν θα αποτελέσει μόνιμο μέτρο, για την αποτελεσματική παρακολούθηση και την παραπέρα συμπίεση των κρατικών δαπανών. Σε κάθε περίπτωση, αποκαλύπτεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο βρισκόταν σε διαβούλευση και με την προκάτοχο συγκυβέρνηση, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της ενιαίας και αδιαίρετης «αξιολόγησης» που συνεχίζεται σήμερα επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

3. Τόνισε πως «υπάρχει ξεκάθαρη επιτάχυνση της δουλειάς, ξεκάθαρη δέσμευση, αλλά είμαστε ακόμα αρκετά μακριά για να φτάσουμε σε ορατό αποτέλεσμα». Πρόσθεσε μάλιστα πως «το ιδανικό θα ήταν να βρισκόμασταν πριν από δύο μήνες στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα»...

4. Βάσει της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ, μέχρι τέλος Απρίλη θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς ένας ολοκληρωμένος κατάλογος μεταρρυθμίσεων. «Η προθεσμία δεν έχει ακόμα χαθεί, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί», δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι η όποια συμφωνία με τους θεσμούς θα πρέπει να εξεταστεί από το EuroWorking Group, το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για την πολιτική συζήτηση που θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών στο Γιούρογκρουπ.

5. Σύμφωνα με τον ίδιο, μία είναι η σημαντική προθεσμία, αυτή στις 30 Ιούνη, όταν λήγει το «ελληνικό πρόγραμμα», δηλαδή το μνημόνιο με τη σημερινή του μορφή...

Ριζοσπάστης 22-04-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog