..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο........ φασισμός!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Στις δηλώσεις που έκανε στην κοινή συνέντευξη τύπου με το Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε: "μόνο ένα έθνος μπορεί να μας καταλάβει καλύτερα από κάθε έναν στην Ευρώπη πως μια οικονομία με σθεναρή ύφεση μπορεί να επωάσει το αυγό του φιδιού", αναφερόμενος στο φασισμό, προφανώς, αλλά και ειδικότερα στη Χρυσή Αυγή. "Όταν επιστρέψω στο ελληνικό κοινοβούλιο", είπε, θα βρω μια βουλή όπου "το τρίτο κόμμα είναι ένα ναζιστικό κόμμα". Κάλεσε λοιπόν τον ομόλογό του "Να δώσουμε τον αγώνα κατά της μισανθρωπίας. Για να μην ξαναζήσουμε ποτέ περιόδους ύφεσης".

Ας πούμε μερικές απλές κουβέντες για το πόσους κινδύνους κρύβουν τέτοιες φαινομενικά "αθώες" δηλώσεις για τα λαϊκά στρώματα, πόσο απειλούν να δηλητηριάσουν τη συνείδησή τους.

Κι ας αρχίσουμε απ' το τέλος: αλήθεια, "ο αγώνας κατά της μισανθρωπίας" είναι προϋπόθεση αποφυγής "περιόδων ύφεσης"; Απ' τη μισανθρωπία προκαλείται η ύφεση, ώστε να πρέπει "να δώσουμε τον αγώνα κατά της μισανθρωπίας για να μην ξαναζήσουμε ποτέ περιόδους ύφεσης"; Όχι, η ύφεση προκαλείται από τις ενδογενείς αντιφάσεις του καπιταλισμού, και συγκεκριμένα από την αναρχία της παραγωγής, τη διαρκή ανισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή και τη ζήτηση, που με τη σειρά της παράγει κάθε είδους στρεβλώσεις όσο αναπτύσσεται η παραγωγική δύναμη του καπιταλισμού. Όταν ένας οικονομολόγος μιλάει για την οικονομία σαν να δίνει διάλεξη σε Κατηχητικό, ο λαός πρέπει να φυλάει τα ρούχα του -- κάποιο λάκκο έχει η φάβα.


Μήπως όμως φέρνει η ύφεση τον φασισμό, όπως επίσης δήλωσε ο υπουργός; Μήπως η πτώχευση μεγάλου τμήματος του λαού "επωάζει το αυγό του φιδιού";

Και πάλι όχι. Αυτό που "επωάζει το αυγό του φιδιού" μέσα στα φτωχά και λαϊκά στρώματα δεν είναι η φτώχεια και η εξαθλίωση. Είναι η απουσία ταξικής συνείδησης. Γιατί αυτός που έχει ταξική συνείδηση και εξαθλιώνεται γίνεται απλώς πιο αποφασισμένος να ανατρέψει το σύστημα που τον εκμεταλλεύεται. Και για αυτό, είναι εχθρός του φασισμού, που είναι επινόηση και παράγωγο του ίδιου του καπιταλισμού που ο κύριος Βαρουφάκης δεν αμφισβητεί στο παραμικρό.

Αλλά τι σημαίνει "ταξική συνείδηση" εδώ; Σημαίνει, βέβαια, συνείδηση ότι τα συμφέροντα του εργαζόμενου και του αφεντικού δεν είναι τα ίδια, ότι είναι ανταγωνιστικά συμφέροντα. Το αντίθετο από ό,τι λέει δηλαδή ο κύριος Βαρουφάκης, ο οποίος παρουσιάζεται ως φιλόστοργος προστάτης "του έθνους" γενικά και αφηρημένα, καμώνεται πως νοιάζεται  για το τι θα πάθει αυτό το έθνος αν ο κύριος Σόιμπλε δεν συμφωνήσει με τους όρους ανάπτυξης του κεφαλαίου που επιθυμεί ο ίδιος ο κύριος Βαρουφάκης και η κυβέρνησή του.


Μιλώντας για το "έθνος" και τα "έθνη" --Γερμανία και Ελλάδα-- ο κύριος Βαρουφάκης μιλάει με την ίδια γλώσσα που μιλάει και ο φασισμός, με τη γλώσσα που καταστέλλει κάθε αναφορά στην ταξική πάλη μέσα σε κάθε έθνος, στην ταξική εκμετάλλευση μέσα σε κάθε έθνος. Λέει στους Γερμανούς ότι αυτοί ευτυχώς ξεμπέρδεψαν με το φασισμό, άρα μπορούν να βοηθήσουν με κάποιες διευκολύνσεις και την Ελλάδα να τον νικήσει. 
Διπλό ψέμα. Ούτε οι Γερμανοί "ξεμπέρδεψαν" ποτέ με το φασισμό, ούτε η Ελλάδα θα ξεμπερδέψει μαζί του στη βάση του κέρδους που θα αντλήσουν ορισμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι από ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της ύφεσης και της κρίσης. Αντίθετα, όσο αυτοί οι κύκλοι επιβάλλουν τα δικά τους συμφέροντα στο όνομα της "εθνικής υπερηφάνειας" και της "εθνικής αξιοπρέπειας" πάνω στις λαϊκές μάζες, όσο τις στρατεύουν, άβουλες και χωρίς συνείδηση της ασυμβατότητας των δικών τους συμφερόντων, στο άρμα τους (καλή ώρα χθες, στο Σύνταγμα, όπου έτρεξαν κάποιοι για να στηρίξουν...καλύτερους όρους για τις ελληνικές επιχειρήσεις), τόσο θα προχωράει και θα αναπτύσσεται απ' τα κάτω ο φασισμός. 

Όταν η ίδια η υπέρτατη θυσία των κομμουνιστών της Καισαριανής πλασάρεται, με τον χυδαιότερο των τρόπων, ως "διαπραγματευτικό χαρτί" φτηνής "πρόκλησης ενοχών" για να "δώσει κάτι" στο ελληνικό κεφάλαιο το αντίστοιχο γερμανικό, τότε ο φασισμός έχει ήδη θεριέψει και κάνει επιδεικτική πασαρέλα μέσα στα μούτρα του λαού. Ότι την κάνει "χωρίς γραβάτα", με μελιστάλακτο και ψευδοεμβριθές ύφος και business school αναφορές στον Γκαίτε δεν έχει την παραμικρή σημασία.
Lenin Reloaded

2 σχόλια:

  1. Διαβάζοντας όλα αυτά καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα πως τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα ήταν και είναι φασιστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί η ύφεση φέρνει τον φασισμό, όπως επίσης δήλωσε ο υπουργός; Ή μήπως η πτώχευση μεγάλου τμήματος του λαού "επωάζει το αυγό του φιδιού";

      Οχι protostatis.. Αυτό που "επωάζει το αυγό του φιδιού" μέσα στα φτωχά και λαϊκά στρώματα δεν είναι η φτώχεια και η εξαθλίωση. Είναι η απουσία ταξικής συνείδησης.
      Και επειδή 35 χρόνια ήμουν εργαζόμενος, στον εργασιακό μου χώρο, υπήρχαν φαινόμενα, από συνδικαλιστές που άνηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ ή μετακόμισαν σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ, έβαζαν εμπόδια στο να διαμορφωθεί ή αταξιακή συνείδηση

      Διαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog