..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Πόσο έχουν «μικρύνει» οι μεταξύ τους αποστάσεις;;;;;


Μια βδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές και οι «μονομάχοι» του νέου δικομματισμού παίζουν τα «ρέστα» τους. Πίσω απ' τον κουρνιαχτό δημαγωγίας, ψηφοθηρικών συνθημάτων, αποπροσανατολιστικών καβγάδων ακόμα και για «ψύλλου πήδημα», κρύβεται η σύμπλευσή τους στις ανάγκες του κεφαλαίου και στις δεσμεύσεις της ΕΕ που τις υπηρετούν.

Οποιος κάνει τον κόπο να συγκρίνει θέσεις θα διακρίνει με ευκολία τις ομοιότητες που για τις ανάγκες της «παράστασης» σπρώχνονται κάτω απ' το χαλί.

Οι βασικοί διεκδικητές της αστικής διαχείρισης ταυτίζονται στο στόχο για μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη αλλά και στα μέσα επίτευξής του, ακόμα και στη φρασεολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αντ. Σαμαράς υποστήριξε πως θα πει αλήθειες για το σχέδιο που θα οδηγήσει την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή περίοδο, ενώ ο Αλ. Τσίπρας απ' τη ΔΕΘ είχε δηλώσει ότι «βρίσκομαι απέναντί σας για να πω αλήθειες (...) ορίζοντας τις βασικές συντεταγμένες της μεταμνημονιακής πορείας του τόπου»!

Και τα δύο προγράμματα ιεραρχούν ψηλά την ενίσχυση των επιχειρηματιών συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, όπως ο αγροτικός, ο Τουρισμός, η Ενέργεια, η Ναυτιλία, κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους ότι αυτό θα έχει αντίκρισμα στην τσέπη τους, όταν η εμπειρία δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Π.χ., η ανάπτυξη του τουρισμού δεν μεταφράστηκε σε αυξήσεις μισθών ή διεύρυνση δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Και τα δύο προγράμματα διαβεβαιώνουν το κεφάλαιο για «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» ως μοχλού για τη στήριξη της κερδοφορίας του. Και τα δύο δεσμεύονται απέναντί του για φορολογική μεταρρύθμιση ευνοϊκή για τα κέρδη του. Κι ενώ ο Αντ. Σαμαράς και η ΝΔ έχουν να διαφημίσουν το έργο τους στην ισοπέδωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, υποσχόμενοι συνέχισή του, ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυώνται τη διατήρησή του αφού δεν λένε λέξη για την ανάκτηση των απωλειών που είχαν στα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι. Οπως εγγυώνται διατήρηση και διεύρυνση μιας σειράς παροχών προς το κεφάλαιο, όπως, π.χ., η μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία που ήδη έχει κάνει η κυβέρνηση.

Πέρα από παροχές στο κεφάλαιο, τα δύο προγράμματα συναγωνίζονται και στα ψίχουλα που επιφυλάσσουν για εκείνο το τμήμα του λαού που βουλιάζει ανεξέλεγκτα στην εξαθλίωση.
"Ρ" 18012015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog