..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Κύπρος: Ισχυρά συμφέροντα «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» {ΑΟΖ}

Παζάρια και διαβουλεύσεις στο φόντο των τουρκικών προκλήσεων

Το τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός» 
 
Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», συνεχίζει το διάπλου της κυπριακής ΑΟΖ, πυκνώνουν οι δηλώσεις, συναντήσεις και παρεμβάσεις, επιβεβαιώνοντας ότι οι αστικές τάξεις σε καθεμία χώρα μελετούν ποιες επόμενες κινήσεις θα στηρίξουν τις ιδιαίτερες επιδιώξεις τους και τα συμφέροντα των μονοπωλίων με τα οποία κάθε πλευρά συνδέεται.

«Είναι δικαίωμά μας» ισχυρίζεται ο Αχμ. Νταβούτογλου

Στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, υπερασπιζόμενος πλήρως τις νέες προκλήσεις που σηματοδοτεί ο πλους του πλοίου «Μπαρμπαρός» μέσα στην ίδια την κυπριακή ΑΟΖ. Αφού δήλωσε ότι η Κύπρος ως ενιαίο κράτος «καταστράφηκε» από τους «τότε εκπροσώπους της ελληνικής δικτατορίας στο Νησί», επισήμανε: «Όπως και αν αναφερθεί κανείς σήμερα στην ύπαρξη αυτού του κράτους, είτε ως φαντασιακό, είτε αναφερόμενος στην υφαλοκρηπίδα ή την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν όσα δικαιώματα έχουν και οι Ελληνοκύπριοι». Και συνέχισε: «Πρέπει να αποδεχτούμε αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα, αυτή την αλήθεια. Αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό και υποστηρίζουμε ότι "έχουμε το δικαίωμα ερευνών στο νότο, επειδή ο νότος είναι δικός μας, στους Τούρκους ανήκει ο βορράς", τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών». Επιπλέον, ο Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία, με βάση τη συμφωνία που έκανε με την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου, έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου» στα ανοιχτά της Κύπρου και «αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα». Ακόμα συμπλήρωσε πως «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του "Μπαρμπαρός", κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση».

Εντείνονται τα παζάρια

Τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης παρακολουθούν στενά οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, που με επιμονή υπερασπίζονται τα δικά τους σχέδια «συνεκμετάλλευσης» του ενεργειακού πλούτου της Μεσογείου ενισχύοντας τη συνεργασία τους κατ' αρχάς με Αίγυπτο, αλλά και Ισραήλ.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται αντιδράσεις που διέρρεε χτες κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, σύμφωνα με την οποία η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και προσβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ίδια πηγή σχολίαζε ότι «δυστυχώς, οι αναφορές του Τούρκου πρωθυπουργού σε διχοτομικά σενάρια "δύο κρατών" είναι ενδεικτικές των πραγματικών τουρκικών προθέσεων».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, απέστειλε γραπτό μήνυμα στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, για να μεταφέρει «την ομόθυμη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και του συνόλου του ελληνικού λαού», αλλά και την ελπίδα ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδείξει «εμπράκτως την αλληλεγγύη της».

Οι εξελίξεις που σηματοδοτεί η παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ και η επίκληση παρέμβασης της ΕΕ θα δώσουν τροφή σε νέα παζάρια και εντός ΕΕ. Χτες, έγινε γνωστό ότι ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, μετά από αίτημα του δεύτερου. Η κυπριακή κυβέρνηση εξήγγειλε άλλωστε μια σειρά από διπλωματικά και πολιτικά μέτρα, αναζητώντας τρόπους που θα στηρίξουν τις επαφές και τις συμφωνίες που ήδη έχει ξεκινήσει με μια σειρά από πολυεθνικές για την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων. Η ιταλο-κορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS ήδη επιχειρεί στο «οικόπεδο» «Ονασαγόρας», ενώ επαφές έχουν ήδη γίνει με την αμερικανική «Noble» και την «BG Egypt», θυγατρική του βρετανικού ομίλου BG.

 Γελοιογραφία: Βασίλης Παπαγεωργίου

Την ίδια στιγμή, και στο εσωτερικό της ΕΕ υπάρχουν διαφοροποιημένες τοποθετήσεις, καθώς συνυπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα, αλλά και η τακτική κάθε πλευράς ποικίλλει. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε χτες ότι εάν μια χώρα-υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα χώρας-μέλους, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε. Την ίδια στιγμή, ο πρώην επίτροπος Διεύρυνσης της Κομισιόν, Στέφαν Φούλε, είπε ότι είναι «καιρός να υπάρξει αποκλιμάκωση και να διατηρηθούν ανοιχτές οι πόρτες για μια σύντομη επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προς όφελος όλων».


Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog