..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

Ε.Β. ΖΑΧΑΡΗΣ: Ημερίδα για το παρόν και το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας


Γράφει ο : Νίκος Λιολιόπουλος 
Σε μια  προσπάθεια να κάνουν γνωστή την αγωνία τους για την συνέχιση της καλλιέργειας τεύτλου στην Ελλάδα και της λειτουργίας των εργοστασίων της ΕΒΖ οι τευτλοπαραγωγοί Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσαν την Κυριακή 11-5-2014 ημερίδα στο εργοστάσιο ζάχαρης στο Πλατύ.
  Στην ημερίδα ήταν καλεσμένοι εκπρόσωποι σωματείων παραγωγών από όλη την Ελλάδα,  εκπρόσωποι εργαζομένων, βουλευτές, υποψήφιοι δήμαρχοι Αλεξάνδρειας, παράγοντες του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, αλλά όχι εκπρόσωποι της διοίκησης της βιομηχανίας ως ένδειξη της αγανάκτησης των παραγώγων για τον ρόλο των διοικούντων στην απαξίωση των εργοστασίων όπως χαρακτηριστικά διευκρίνισαν.

Στην αρχή της ημερίδας τον λόγο πήραν οι πρόεδροι των σωματείων τευτλοεξαγωγέων και τευτλοπαραγωγών Λιολιόπουλος και Μπογιαννίδης αντίστοιχα, καθώς και ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Βαρκάκης, όπου έκαναν μια λεπτομερέστατη περιγραφή του αδιέξοδου στο όποιο έχουν περιέλθει οι ασχολούμενοι με την καλλιέργεια, καθώς και της κατάστασης στην εταιρία. Αίσθηση έκανε η αναφορά σε τεράστια οικονομικά σκάνδαλα που βαραίνουν την νυν διοίκηση και ζήτησαν να γίνει διερεύνηση.
 Στη συνεχεία τον λόγο έλαβαν οι μόνοι βουλευτές που ήταν παρόντες, κκ Τζάκρη, Γιοβανόπουλος και Αμανατίδου που έκαναν και αυτοί αναφορά στο ιστορικό κακών επιλογών στην ΕΒΖ την τελευταία δεκαετία. Και οι τρεις βουλευτές τάχθηκαν στο πλευρό των παραγωγών για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους.
  Στο υψηλό κόστος καλλιέργειας που καθιστά στην πράξη ασύμφορη την παράγωγη ζάχαρης στη χώρα μας με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων παραγώγων τεύτλων Σερρών και Θεσσαλίας κ Τζιώλας και Τσικρικάς, ενώ τοποθετήθηκαν και γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές Παναγής και Μακαρές.


  Στο τέλος της ημερίδας αποφασίστηκε να εκδοθεί ψήφισμα καταδίκης των επιλογών της διοίκησης της ΕΒΖ και να απαιτηθεί η άμεση αντικατάσταση της, ενώ δόθηκε ραντεβού για περαιτέρω αγωνίστηκες διεκδικήσεις για να μην κλείσουν τα εργοστάσια.
  Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης οι Υποψήφιοι Δήμαρχοι Αλεξανδρείας  Χ. Αλευράς της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και Π. Γκυρινης με τον πρώτο να παρακολουθεί ολόκληρη την ημερίδα και να τοποθετείται στο τέλος της όντας ιδιαιτέρως καυστικός στης επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και σε αυτές του Σύριζα.
Ελαμψαν με την απουσία τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αλεξάνδρειας Δημητριάδης Φώτης και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σπυρίδης 

 Παρόντες ήταν και οι πρόεδροι των σωματείων Σερρών και Ορεστιάδας Βαρούτης και Στεφανακίδης, ο διευθυντής γεωπονικής υπηρεσίας εργοστάσιου Πλατέος Σοφοκλής Μηνόπουλος, ο εκπρόσωπος του αγροτικού συλλόγου Αλεξάνδρειας Στ. Τσουλφαιδης, ο πρώην πρόεδρος του σωματείου τευτλοεξαγωγέων Τσιπης Βαγγελης, το στέλεχος του ΠΑΜΕ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» Ηλίας Ιακωβίδης και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ Λ. Κιοσέογλου.

πηγη: ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog