..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014

Η απογείωση των "πρωτογενών πλεονασμάτων"


Σήμερα, σε συνθήκες δραστικής μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων, εξάπλωσης της ανεργίας και της φτώχειας σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, της άγριας φοροληστείας του λαού, των δραστικών περικοπών των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, επανεμφανίστηκαν τα «πρωτογενή πλεονάσματα» του κρατικού προϋπολογισμού, ύψους 691 εκατ. ευρώ.   Το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο», στο οποίο εντάσσονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί της περιόδου, απαιτεί την περαιτέρω απογείωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» τα επόμενα χρόνια, πολιτική που μεταφράζεται σε διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα, έτσι ώστε να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου. Για το 2013 διαμορφώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2014 προβλέπεται η διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% του ΑΕΠ, στο 3% για το 2015 και στο 4,5% για το 2016.
  Από τη μια, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει το «πρωτογενές πλεόνασμα» ως διαπραγματευτικό ατού στα παζάρια της με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) προκειμένου από καλύτερες θέσεις να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, ντόπιων και ξένων, που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στο κατά πόσο τα «πλεονάσματα» θα είναι «αποτελεσματικά» και «βιώσιμα», δηλαδή στο αν θα είναι μόνιμα και στο κατά πόσο θα είναι αρκετά για τις ανάγκες των μονοπωλίων. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στην επιδίωξη να αποδεσμευτεί μέρος των κεφαλαίων που σήμερα κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, προκειμένου να διοχετευτεί στα ντόπια μονοπώλια. Η συγκυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ και με βάση την επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος» (ενώ ο αντιλαϊκός στόχος για το 2013 ήταν η αποκατάσταση ισοζυγίου) διεκδικεί την εφαρμογή των υποσχέσεων σχετικά με τους τρόπους ελάφρυνσης του κρατικού χρέους. Σύμφωνα με ρήτρα του μνημονίου, το 70% του πλεονάσματος που θα επιτευχθεί πάνω από το στόχο μπορεί να αποδοθεί για... «κοινωνική πολιτική». 

Οι παράγοντες της συγκυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εστιάζουν την επιχειρηματολογία τους στη διάθεση του ποσού σε ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, όπως σε ανέργους και κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων. 
Η πιστοποίηση του «πλεονάσματος» θα γίνει από τη Γιούροστατ στις 23 Απρίλη, περίπου 1 μήνα πριν τις διπλές εκλογές του Μάη, ενόψει των οποίων η κυβέρνηση θέλει να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό. Η τέτοια εξέλιξη ανάβει το «πράσινο φως» και σε ό,τι αφορά τους τρόπους ελάφρυνσης του χρέους, γύρω από τους οποίους εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα σχετικά με το μεταξύ τους επιμερισμό της χασούρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μεριά του, εστιάζοντας στην παροχή ρευστότητας στο ντόπιο κεφάλαιο, βάζει στο τραπέζι και τη «ρήτρα ανάπτυξης», δηλαδή την αποπληρωμή του χρέους ανάλογα με την ανάκαμψη του ΑΕΠ. Βεβαίως, οι αστοί εκδηλώνουν αντιρρήσεις στο να δοθεί σε παροχές - ψίχουλα στους εξαθλιωμένους το μέρος του πλεονάσματος που λέει ότι θα δώσει η κυβέρνηση, αντιπροτείνοντας να δοθεί για δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων για επενδύσεις και ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, ως πιο αποτελεσματικό μέτρο για την έξοδο από την κρίση.
"Ρ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog