..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Μας προσφέρουν ψίχουλα!!!!!! Θα το αποδεχθούμε;;;;;;;;


«Από κει και πέρα, ποιο είναι το ζητούμενο; Που αν θέλετε προσωπικά χτίζω τη δική μας αξιοπιστία; Και που είναι εκεί που δεν περίμενε κανένας την Ελλάδα να το πετύχει; Πρωτογενές πλεόνασμα: Επιτρέψτε μου, θα μας ακούει πολύς κόσμος σήμερα, να πω στον κόσμο τι θα πει: Έχεις ένα σπίτι, έχεις έσοδα 10, έξοδα 9. Αυτό πετύχαμε. Να έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από πάρα πολλά χρόνια, περισσότερα έσοδα από δαπάνες…Εμείς πετύχαμε το ακατόρθωτο, από κει και πέρα για να το πετυχαίνουμε, σημαίνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά…».
Πρόκειται για τοποθετήσεις από τη πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού. Τοποθετήσεις που έτσι κι αλλιώς όλο τον τελευταίο καιρό αποτελούν το επαναλαμβανόμενο «ρεφρέν» στις παρεμβάσεις όλων των εκπροσώπων της κυβέρνησης. Πρόκειται για παλιά πολυχρησιμοποιημένη μέθοδο το να φορτώνεις τον λαό με τις επιδιώξεις των μεγαλοεπιχειρηματιών. Να μετατρέπεις τους στόχους τους για μεγαλύτερη κερδοφορία σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού με αυτούς άλλων χωρών, σε «εθνικούς». Για παράδειγμα δεν έχουν περάσει και τόσα πολλά χρόνια που ο λαός είχε σώνει και καλά φορτωθεί έναν άλλο «εθνικό στόχο», την είσοδο στην Ευρωζώνη και σε συνθήκες της τότε καπιταλιστικής ανάπτυξης έπρεπε να επωμιστεί θυσίες και λιτότητα για να σιγουρέψει τον τότε στόχο της κυρίαρχης οικονομικής τάξης. Και τότε όλοι αυτοί που είχαν βάλει τον λαό να κουβαλήσει τα δικά τους βάρη στη πλάτη του τον γέμιζαν πάλι με ψεύτικες υποσχέσεις για “ισχυρή Ελλάδα”.

Τώρα πάλι ο τωρινός πρωθυπουργός με φτηνές ερμηνείες του τύπου «έχεις ένα σπίτι» επιχειρεί να εξαφανίσει το πραγματικό κριτήριο που θα πρέπει να έχουν τα λαϊκά στρώματα. Πανηγυρίζει με την πιθανότητα να έχει από τούτη τη χρονιά «πρωτογενές πλεόνασμα». Όμως πρώτ’ απ’ όλα το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα, αν προκύψει τελικά στα λογιστικά τους βιβλία, θα προκύψει μόνο από το αίμα , τον ιδρώτα και την υπερεκμετάλλευση του ελληνικού λαού και κανενός άλλου.Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη είπε πως «έχει χάσει ο μέσος Έλληνας ένα διαθέσιμο εισόδημα 40%» και με αυτό το «μέσος Έλληνας» νομίζει πως καλύπτει το γεγονός πως αυτές και άλλες μεγαλύτερες απώλειες δεν είναι κανένας μέσος όρος «όλων των Ελλήνων», αλλά αφορούν μόνο τον εργαζόμενο λαό και έγιναν μόνο για να εξασφαλίσουν τα κέρδη και τα προνόμια των “ολίγων”.Επίσης, αν τελικά προκύψει  πρωτογενές πλεόνασμα, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, τα όποια ψίχουλα θα δώσει, αν δώσει, στους «περισσότερο αδικημένους» θα είναι λίγα, όσα «κατά λάθος πέφτουν κάτω από το τραπέζι». Κι αυτό γιατί το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα θα χρησιμοποιηθεί και πάλι προκειμένου να εξασφαλίζει κρατικά κεφάλαια για επενδύσεις (στο μεγάλο κεφάλαιο πάλι) και για να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση απέναντι στους εταίρους στην ΕΕ.


Ο εργαζόμενος λαός δεν ευθύνεται για τα ελλείμματα, δεν είναι δικό του το χρέος, δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει γι’ αυτά που του λήστεψαν, για να συνεχίσουν να τον ληστεύουν. Οι δικοί του στόχοι βρίσκονται εκεί που βρίσκονται οι πραγματικές του ανάγκες και ο μοναδικός δρόμος για να τις ικανοποιήσει είναι ο ακριβώς αντίθετος από εκεί που τον σπρώχνουν. Η λογική του “μικρότερου κακού” σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, πάντα οδηγούσε σε μεγαλύτερο κακό. Η λύση βρίσκεται στους μαζικούς αγώνες με ξεκάθαρη προοπτική την μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την Ε.Ε την χάραξη ριζικά διαφορετικής πορείας!

 η άλλη άποψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog