Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Τράπεζα Πειραιώς: Απειλή και εκβιάζει τους .........εργαζόμενους!!!!!

 Σάλλας-Τσοχατζόπουλος
Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του ΣΕΤΑΠ με τη Διοίκηση την Πέμπτη 3/10, όπου συζητήθηκαν τα θέματα που είχαν αποφασιστεί στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο (ωράριο, άδειες μητρότητας, αμοιβή Αγ.Πνεύματος κλπ.). Στη συνάντηση η ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ επέλεξαν να μη συμμετάσχουν συνεχίζοντας το γνωστό προσχηματικό παιχνίδι ‘’εσείς είστε προεδρείο, με την ψήφο μας΄΄ . Ξεχνούν πάντα ότι οι εργαζόμενοι, δυστυχώς, τους κατέταξαν δεύτερη και τρίτη δύναμη αντίστοιχα .
Η διοίκηση κυνική και προκλητική ,μέσα από απειλές και εκβιασμούς ξεδίπλωσε το «ανθρώπινο και φιλεργατικό πρόσωπό της».
Για το μεν ωράριο, μας επανέλαβαν ότι οι απλήρωτες υπερωρίες γίνονται εθελοντικά από τους εργαζόμενους και ότι όλα θα ομαλοποιηθούν από το 2014, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το εγχείρημα των συγχωνεύσεων των 5 τραπεζών σε έναν όμιλο. Δεν παρέλειψαν όμως, να μας απειλήσουν με την εφαρμογή βαρδιών, τις οποίες η τράπεζα αποφεύγει προς το παρόν «για να μην αναστατώσει τη ζωή τόσων ανθρώπων».
Στο θέμα των δεδουλευμένων του Αγίου Πνεύματος, μας απάντησαν ότι ουδέποτε συμφώνησαν σε υπερωριακή αποζημίωση και ότι η εργασία εκείνης της ημέρας εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης εκπαίδευσης των εργαζομένων, των οποίων η παρουσία είναι ναι μεν εθελοντική, αλλά σε περίπτωση απουσίας τους μπαίνει σε κίνδυνο η θέση εργασίας τους.


Τον κίνδυνο απολύσεων όμως μας επανέλαβαν, αναφέροντας ότι επί του παρόντος και παρά την «εθελούσια αποχώρηση» 2200 υπαλλήλων, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό πλεόνασμα προσωπικού, το οποίο θα αποφασίσει η ΤΡΟΙΚΑ τι θα γίνει μέχρι το 2017.
Στο ΔΣ που ακολούθησε συμφωνήθηκε να συνεχιστούν ενέργειες όπως καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, παρέμβαση σε καταστήματα, νομική προσφυγή για τα δεδουλευμένα (συμπεριλαμβανομένων και των αμοιβών των φυλάκων) και για τις περικοπές κλπ. με τις οποίες δε διαφωνούμε.
Όμως, η άποψή μας, την οποία καταθέτουμε κάθε φορά στα ΔΣ, είναι ότι πέρα από τις νομικές και θεσμικές ενέργειες που ένα σωματείο μπορεί και πρέπει να κάνει, το κύριο είναι να νοιώσει ο εργοδότης την ανάσα των εργαζομένων. Να φοβηθεί αυτός από την αποφασιστικότητά τους να μην αποδέχονται την ανατροπή των δικαιωμάτων τους, να πετάξουν στο καλάθι τους εκβιασμούς και τις απειλές του.

Αλήθεια μπορεί να λειτουργήσει το μαγαζί του χωρίς τους εργαζόμενους; Ποιός τελικά είναι ο πιο ισχυρός;
Τέτοιος δρόμος δεν ανοίγεται με αυταπάτες, ότι με τους νόμους και τους θεσμούς που είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των εργοδοτών μπορούμε να τους εμποδίσουμε .
Η ίδια λογική που τόσα χρόνια αποδυνάμωσε το κίνημα στην ΑΤΕ εφαρμόζεται και με τους «νέους» συσχετισμούς. Εδώ φαίνονται οι συμφωνίες και όχι στα παιχνίδια των προεδρείων.
Ο νομικός δρόμος από μόνος του, επιλογή που με συνέπεια ακολουθείται και με το σημερινό συσχετισμό στο ΔΣ του ΣΕΤΑΠ, και με τους εργαζόμενους απροετοίμαστους, στο περιθώριο, χωρίς σύγκρουση με τις βασικές επιδιώξεις του εργοδότη, ΚΕΡΔΟΣ και ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, δε θα λύσει το πρόβλημα.
Οι απλήρωτες υπερωρίες, η εντατικοποίηση συνεπάγεται μεγαλύτερη εκμετάλλευση του εργαζόμενου δηλ περισσότερο κέρδος από την πλάτη μας. Στον Όμιλο Πειραιώς μάλιστα γίνεται και εντελώς προκλητικά, αφού από τη μια μας λένε ότι περισσεύει προσωπικό, και από την άλλη οι εργαζόμενοι κάθονται από 2 έως 5 ώρες πέραν του ωραρίου κάθε μέρα στα καταστήματα γιατί δεν προλαβαίνουν να βγάλουν τη δουλειά!!! Και το αποκορύφωμα είναι ότι η εργοδοσία δε διστάζει να ανακοινώσει ότι στο Α τρίμηνο του εξαμήνου 2013 ο Όμιλος είχε καθαρά κέρδη €3,5 δις.
Σε αυτά τα πλαίσια η ΕΣΑΚ έκανε πρόταση στο ΔΣ να απαντήσουμε στην εργοδοσία με απόφαση για απεργία στις 23/10/2013. ¨Ήδη πολλά πρωτοβάθμια σωματεία και Ομοσπονδίες έχουν πάρει απόφαση ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.
Απεργία πανεργατική, συντονισμένη σε όλους τους κλάδους προετοιμασμένη και όχι ντουφεκιές. Να ταρακουνηθεί η εργοδοσία της ΠΕΙΡΑΙΩΣ και η κυβέρνηση. Με συνελεύσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς να σηκώσει ανάστημα ο εργαζόμενος. Να πει όχι στην καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας
Όχι στις μειώσεις μισθών
Όχι στις απολύσεις ¨Όχι στην εργοδοτική τρομοκρατία
Αυτό είναι απειλή για τον εργοδότη, όχι η Επιθεώρηση Εργασίας…
Η πρότασή μας δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία, επειδή «ο ΣΕΤΑΠ δεν ανήκει στο ΠΑΜΕ».
Τελικά το ερώτημα είναι να είσαι με το ΠΑΜΕ ή με τη γραμμή σύγκρουσης και αγώνα?
Η Συσπείρωση από τη μια καταγγέλλει την ΟΤΟΕ από την άλλη την περιμένει πότε θα σαλπίσει αγωνιστικά. Εδώ δεν ανταλλάσσει αγωνιστικές γροθιές με την «τραμπούκικη» ΔΗΣΥΕ και τη «φαιδρή» ΔΑΚΕ παρά πάνε αγκαλίτσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου