..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Τα τείχη του Κ. Καβάφη και οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.


Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·

διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω. 
                        (ΚΑΒΑΦΗΣ: ΤΑ ΤΕΙΧΗ)

Σχεδιασμούς με στόχο την επιβολή του μέτρου του περιορισμού των διαδηλώσεων στις μεγάλες πόλεις της χώρας έβαλε μπρος η τρικομματική κυβέρνηση, δείχνοντας έτσι τις προθέσεις της να βάλει στο «γύψο» τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Έτσι πρόσφατα, έγινε συνάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια, με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στα γραφεία της ΓΣΕΕ, όπου συζητήθηκε το θέμα.Ως πρόσχημα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, ο υπουργός επικαλέστηκε τα μικρά συλλαλητήρια, τα οποία, κατά τον υπουργό, «προκαλούν παράλληλη ζημιά και στην οικονομική δραστηριότητα και στη ζωή και στο οτιδήποτε. Αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό». Αναζητούν στην πραγματικότητα προσχήματα, για να απαγορεύσουν τη διαμαρτυρία, τη διαδήλωση. Η αλήθεια είναι ότι για το κλείσιμο των μικρομάγαζων στο κέντρο δεν ευθύνονται οι εργατικές - λαϊκές διαδηλώσεις, αλλά η αντιλαϊκή πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, που σε συνθήκες κρίσης ενισχύει και υπερασπίζεται τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που παίρνουν. Μαγαζιά κλείνουν σε όλες τις γειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά κι ας μη γίνονται διαδηλώσεις.

Τα σχεδιαζόμενα αυτά μέτρα ακολουθούν την επιστράτευση που επιβλήθηκε στους καθηγητές, όπως παλιότερα ναυτεργατών κ.α και αποδεικνύουν ότι ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων πάει μαζί με τη κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και πως ακόμη η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει “δια πυρός και σιδήρου” την αντιλαϊκή πολιτική της. Κανείς δεν πρέπει να μείνει αδιάφορος απέναντι στις μεθοδεύσεις αυτές γιατί είναι πια καθημερινό φαινόμενο (ας αναλογιστούμε τι συμβαίνει σε μια σειρά χώρους εργασίας...). Ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές-πολιτικές πεποιθήσεις που έχει κάποιος, δεν θα πρέπει να σιωπά, πιστεύοντας ότι “δεν τον αφορούν” ή ότι αυτός “θα την γλυτώσει εάν κάθίσει υπάκουος”. Πάντως έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι τα αυταρχικά μέτρα ξεκινούν σε βάρος των πρωτοπόρων αγωνιστών, των ανυπότακτων και στη συνέχεια εξαπλώνονται πάνω από τα κεφάλια “δικαίων και αδίκων”.

Χρειάζεται επομένως οι φορείς και της περιοχής μας  να καταγγείλουν αυτά τα αντιδραστικά κυβερνητικά σχέδια. Να είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση υλοποίησης αυτών των αντιδραστικών προθέσεων. Γελιούνται όσοι πιστεύουν ότι με τέτοια μέτρα θα περιορίσουν τη δικαιολογημένη αντίδραση των εργαζομένων στη βάρβαρη πολιτική.
Η άλλη άποψη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog