..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΤΥΠΑΤΕ: Ηρθε η ώρα της........διάλυσης!!!!!



Το ΔΣ στη χθεσινή, διευρυμένη με το ΓΣ, συνεδρίασή του υπερψήφισε, με αποχή της ΕΣΑΚ, την εισήγηση του προέδρου του ΣΕΤΑΠ, που έχει ως εξής:
1. Οι φορείς ΣΕΤΑΠ-ΤΥΠΑΤΕ-Σύλλογοι Συνταξιούχων να ζητήσουν από κοινού από τα συναρμόδια υπουργεία και από τον ΕΟΠΥΥ την ένταξη του κλάδου υγείας του ΤΥΠΑΤΕ στον ΕΟΠΥΥ (τομέα τραπεζών). Η ένταξη θα περιλαμβάνει όλους τους ασφαλισμένους (και τους συνταξιούχους) με τις εισφορές τους.  Έτσι στο αλληλοβοηθητικό ταμείο ΤΥΠΑΤΕ θα παραμείνουν μόνο οι κλάδοι επικούρησης (ΕΛΕΜ) και αρωγής τέκνων (ΕΛΑΤ). (Σημ: Η ένταξη αυτή συνάδει με τη νέα θέση της ΟΤΟΕ για ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στον τομέα τραπεζών του ΕΟΠΥΥ).
2. Να ζητηθεί η συνέχιση της εργασίας του προσωπικού του ΤΥΠΑΤΕ με διαδοχή από τον ΕΟΠΥΥ.
3. Η ένταξη να περιλαμβάνει και τα περιουσιακά στοιχεία του κλάδου υγείας. Παράλληλα να γίνει ανάληψη των χρεών του κλάδου υγείας του ΤΥΠΑΤΕ από τον ΕΟΠΥΥ.
Υιοθετήθηκε, επίσης, η παρέμβαση του προέδρου του ΤΥΠΑΤΕ να μην ξεκινήσουν οι επίσημες διαδικασίες, πριν λήξει το θέμα της επικείμενης νέας (!) τροπολογίας που θα δίνει παράταση λειτουργίας του ΤΥΠΑΤΕ. Μέχρι τότε να γίνουν μόνο ανεπίσημες διαπραγματεύσεις. Σε αναμονή αυτών των εξελίξεων να αναβληθεί η προγραμματισμένη ΓΣ του ΤΥΠΑΤΕ της 13/4 και να γίνει την Κυριακή 21/4.

Η τοποθέτηση της ΕΣΑΚ
Η ΕΣΑΚ τοποθετήθηκε ότι η τροπολογία, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που υπερψηφιστεί, δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα βιωσιμότητας του κλάδου υγείας του ΤΥΠΑΤΕ. Πολύ περισσότερο που δεν θα έρχονται πλέον στο ταμείο οι εισφορές των συνταξιούχων του άρθρου 127. Οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΔΑΚΕ συεχίζουν να καλλιεργούν αυταπάτες και να εφαρμόζουν την ίδια πορεία, που οδήγησε το ταμείο στη σημερινή τραγική κατάσταση. Η συνέλευση δεν πρέπει να αναβληθεί για μια ακόμη φορά και για τον πρόσθετο λόγο ότι τα προβλήματα των ασφαλισμένων συνταξιούχων έχουν φτάσει πια στο απροχώρητο και το ταμείο δεν πρέπει να δημιουργεί κι άλλη ζημιά.

Η ΕΣΑΚ τάχθηκε υπέρ του ασφαλούς και γρήγορου διαχωρισμού των τριών κλάδων του ΤΥΠΑΤΕ. Επεσήμανε, όμως, ότι τα ζητήματα είναι περίπλοκα σε νομικό επίπεδο και θα πρέπει να ακολουθήσουμε διαδικασίες, με τις οποίες δεν θα κινδυνέψουν τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ ούτε από τον ΕΟΠΥΥ, ούτε από τον κλάδο υγείας.
Η ΕΣΑΚ αναφέρθηκε στις ευθύνες των άλλων παρατάξεων στην ΟΤΟΕ, που απέρριψαν προ μηνών την πρόταση του Αγωνιστικού Μετώπου (ΕΣΑΚ) για δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων, που θα έδινε προσωρινή διέξοδο και στο ΤΥΠΑΤΕ. Συγκεκριμένα το Α.Μ. είχε προτείνει, πέρα από το διαφορετικό χαρακτήρα του ΕΤΥΤ, να ξεκινήσει η δημιουργία του με συγχώνευση των αυτοδιαχειριζόμενων ταμείων υγείας (Εθνικής, Αγροτικής, Ελλάδος), κάτι που εξαρτάτο από τα ίδια. Αντίθετα, οι άλλες παρατάξεις επέμεναν να δημιουργηθεί το ΕΤΥΤ από τα πάνω με πυρήνα το ΤΑΥΤΕΚΩ, κάτι που απαιτούσε νομοθετική ρύθμιση και που δεν έγινε. Με την ευθύνη των άλλων παρατάξεων το ΤΥΠΑΤΕ καταλήγει πλέον στον ΕΟΠΥΥ.
Η ΕΣΑΚ τάχθηκε επίσης υπέρ της διασφάλισης της εργασίας του προσωπικού του ΤΥΠΑΤΕ με διαδοχή στον ΕΟΠΥΥ.

Οι τοποθετήσεις των άλλων παρατάξεων
Η ΔΑΚΕ τοποθετήθηκε υπέρ της εισήγησης του προέδρου του ΣΕΤΑΠ. Υπερψήφισε την αναβολή της ΓΣ. Επιφυλάχτηκε όμως για τη δυνατότητα μεταβίβασης των χρεών στον ΕΟΠΥΥ, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις. Τάχθηκε υπέρ της διασφάλισης της εργασίας του προσωπικού.
Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τοποθετήθηκε ότι ο κλάδος υγείας, χωρίς τους εν ενεργεία ασφαλισμένους, τινάζεται στον αέρα, γιατί οι συνταξιούχοι δαπανούν 3 έως 3,5 φορές περισσότερο από τις εισφορές τους. Ανέφερε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για διασφάλιση των θέσεων εργασίας του προσωπικού με άμεσες διαδικασίες. Εισηγήθηκε η απόφαση για το μέλλον του ΤΥΠΑΤΕ να παρθεί με πανελλαδική ψηφοφορία, κάτι που αντέκρουσε ο πρόεδρος του ΤΥΠΑΤΕ, γιατί δεν υπάρχει περιθώριο, όπως είπε, για το ΤΥΠΑΤΕ πέρα από την 1 Μάη. Τέλος, η ΣΥΣΠ επανέλαβε τη γνωστή πρότασή της για παροχή συμπληρωματικής ασφάλισης από το ταμείο (με το βλέμμα στον ΕΛΕΜ). Υπερψήφισε την αναβολή της ΓΣ.
ΕΣΑΚ.ΑΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog