..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Η ανάπτυξη .........."έρχεται" !!!!!!!!!!!



Σε προηγούμενες αναρτήσεις είχαμε καταθέσει τις σκέψεις μας σχετικά με τα όσα κυκλοφορούν ως επιχειρήματα στο νομό μας σχετικά με την «ανάπτυξη» που πρόκειται να έρθει μέσω ΕΣΠΑ. Σε αυτό θα αναφερθούμε στα όσα ακούμε από τους εκπροσώπους της συγκυβέρνησης, σχετικά με την «ανάπτυξη» που θα προέλθει μετά την εκταμίευση της πολυπόθητης «δόσης».
Με κάθε αφορμή, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την εκταμίευση της δόσης από τα δάνεια της τρόικας και λέει ότι τώρα έρχεται ανάπτυξη που θα ωφελήσει τα λαϊκά στρώματα. Η προπαγάνδα της έχει στόχο να πιστέψει ο λαός ότι πιάνουν τόπο οι θυσίες στο όνομα των ελλειμμάτων και του χρέους και πως με την ανάπτυξη που έρχεται θα ανακοπεί ή και θα αντιστραφεί ο κατήφορος που έχει πάρει η ζωή του. Πρόκειται για ψέμα! Πρώτα απ’ όλα η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται δε φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα, αφού όλες οι εκτιμήσεις μιλάνε για βάθεμα της κρίσης, η οποία μάλιστα ζυγώνει ολοένα και περισσότερο τις χώρες στον πυρήνα του ευρώ.
Καμιά αμφιβολία, όμως, δεν υπάρχει πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να έρθουν επενδύσεις και να γίνει ανάπτυξη. Οι ανατροπές στις εργασιακές  σχέσεις, οι γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις, η ραγδαία μείωση των μισθών, οι αντιδραστικές  μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό - Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία  υπηρετούν  έναν  και   μοναδικό στόχο: Την (καπιταλιστική) ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Μόνο που αυτή καμιά σχέση δεν έχει με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες. Αντίθετα, προϋποθέτει τη συντριβή τους, προκειμένου μια επένδυση να γίνει πιο αποδοτική, άρα και περισσότερο κερδοφόρα για το κεφάλαιο. Και η γειτονική Βουλγαρία προχώρησε σε παρόμοιες “τομές”, προκοπή όμως σύμφωνα και με  τα λεγόμενα του πρωθυπουργού της δεν είδε...

Ποιους τομείς λένε ότι θα αναπτύξουν; Την Ενέργεια, το νερό, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τον τζόγο, μέσω της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για τομείς που έχουν άμεσο και σίγουρο κέρδος, αφού έχουν ήδη γίνει σοβαρές επενδύσεις από το ίδιο το  κράτος και  ο ιδιώτης  βρίσκει έτοιμες τις υποδομές. Με το να βάλει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στο χέρι, ελέγχει το εσωτερικό και εξωτερικό εμπόριο, αποκτά πλεονεκτική θέση στον περιφερειακό και παγκόσμιο ανταγωνισμό, όπως έγινε με την κινεζική «Cosco», που επένδυσε στο λιμάνι του Πειραιά, αγοράζοντας δημόσια περιουσία. Οι συνθήκες δουλειάς, όμως, θυμίζουν σύγχρονη δουλεία, όπως ισχύει συνολικά για τις εργασιακές σχέσεις που διαμορφώνει η νομοθεσία του αστικού κράτους, στο όνομα του να προσελκύσει επενδύσεις. Η κρίση του καπιταλισμού, όπως και η ανάπτυξη, έχει θύματα τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα καθώς και ένα κομμάτι του ίδιου του κεφαλαίου.
Η (καπιταλιστική) ανάπτυξη, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών, είναι εχθρική προς το λαό. Οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων θα γίνουν με όρους που θα εξασφαλίζουν την ακόμη μεγαλύτερη  κερδοφορία  τους, με πιο φτηνή εργατική δύναμη, προώθηση όλων των αντεργατικών μέτρων, πτώχευση αυτοαπασχολούμενων, σαρωτική ακρίβεια στα είδη  λαϊκής  κατανάλωσης, προκλητικές εισφοροαπαλλαγές και φοροαπαλλαγές, τη στιγμή που η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στενάζουν κάτω από τη φοροεξόντωση. Η ανάπτυξη θα είναι πρόσκαιρη και θα φέρει ακόμα βαθύτερη κρίση. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, που κάθε επόμενο «γύρισμα» βρίσκει τους εργαζόμενους και το λαό σε ακόμα χειρότερη μοίρα και τη ζωή τους σε μεγαλύτερη αναντιστοιχία με τις σύγχρονες ανάγκες. Προϋπόθεση για να σπάσει ο κύκλος είναι να παλέψει ο λαός συνειδητά για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, βασικά στοιχεία του οποίου είναι η η αποδέσμευση από την ΕΕ και η μονομερής διαγραφή του χρέους και η χάραξη ριζικά διαφορετικής πολιτικής από αυτήν που τόσα χρόνια πορευόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog