..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Παλαιστίνη: Μετά την αναγνώριση άρχισαν οι.......πιέσεις!!!!!!!



Μετά την ισχυρή πλειοψηφία, που η  Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την αναβάθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος με ιδιότητα παρατηρητή. Υπέρ του αιτήματος τάχτηκαν 138 χώρες, κατά του αιτήματος ψήφισαν 9, ενώ 41 χώρες απείχαν.
Υπερψήφισαν αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές, μεταξύ των οποίων Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Δανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα σε μια εμφανή προσπάθεια να «κεφαλαιοποιήσουν» σε προώθηση των συμφερόντων τους στον αραβικό κόσμο, τη δήθεν «ευαισθησία» τους για τον παλαιστινιακό λαό. Βέβαια, αρκετοί εξ αυτών, προβάλλουν πιέσεις προς τους Παλαιστινίους «να καθίσουν χωρίς όρους στο τραπέζι των συνομιλιών», κάτι που η παλαιστινιακή πλευρά, μέχρι στιγμής, αποκλείει θέτοντας ως προαπαιτούμενο το «πάγωμα του εποικισμού».
Από την άλλη, ΗΠΑ και Ισραήλ άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στους Παλαιστινίους να μην παρουσιάσουν το αίτημά τους, χρησιμοποιώντας κυρίως απειλές οικονομικού στραγγαλισμού, ένα ενδεχόμενο που διόλου δεν έχει απομακρυνθεί, αλλά μάλλον αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Για «ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση» έκαναν λόγο η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, και η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις.

Αφού έγινε σαφές ότι το παλαιστινιακό αίτημα θα υπερψηφιστεί, η Βρετανία, πιθανότατα σε συνεννόηση με ΗΠΑ και Ισραήλ, κάλεσε απροκάλυπτα τους Παλαιστινίους να δεσμευτούν ότι δε θα αξιοποιήσουν το νέο νομικό καθεστώς τους για να συμμετάσχουν σε όργανα όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή για να προωθήσουν σε αυτό καταδικαστικές, για το Ισραήλ, αποφάσεις. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δεσμευτούν.
Η αναβάθμιση του διεθνούς καθεστώτος της Παλαιστινιακής Αρχής από «οντότητα» σε «κράτος μη μέλος» του ΟΗΕ - στα όρια του '67, δηλαδή Δ. Οχθη, Λωρίδα της Γάζας και ανατολική Ιερουσαλήμ - ανάλογο καθεστώς με αυτό που κατέχει το Βατικανό, δίνει φωνή στην Παλαιστινιακή Αρχή η οποία έως σήμερα είχε απλώς καθεστώς παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ.
Η ημέρα που επιλέχθηκε για την κατάθεση του αιτήματος από τον Μαχμούντ Αμπάς δεν είναι τυχαία, καθώς η 29η Νοέμβρη έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό».

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να υπογράψει τη «ληξιαρχική πράξη γέννησης» ενός παλαιστινιακού κράτους, αναφέρθηκε στις πρόσφατες δολοφονίες των Παλαιστινίων, ανάμεσά τους και παιδιών από τις ισραηλινές επιδρομές και στα βάσανα συνολικότερα του λαού του και κάλεσε σε υποστήριξη του αιτήματός τους.
«Οι Παλαιστίνιοι έχουν τώρα κράτος... Τώρα έχουμε ένα κράτος. Η Παλαιστίνη κατάφερε κάτι ιστορικό στον ΟΗΕ». Αυτά ανάμεσα σε άλλα δήλωσε την Κυριακή ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μ. Αμπάς, επιστρέφοντας στη Ραμάλα, από τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της οποίας η Παλαιστίνη σημείωσε "διπλωματική επιτυχία" και αναβάθμιση από «οντότητα» σε «κράτος» στα όρια του '67.Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν και σήμερα στη Ραμάλα για να πανηγυρίσουν, μπροστά στους οποίους ο Παλαιστίνιος ηγέτης έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις.
Τις προηγούμενες μέρες, χιλιάδες Παλαιστίνιοι άκουσαν με δάκρυα στα μάτια μια απόφαση που γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν δίνει στην Παλαιστίνη δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση, ούτε δικαίωμα υποψηφιότητας για όργανα του ΟΗΕ, δεν αλλάζει την καθημερινότητα στα παλαιστινιακά εδάφη, ούτε ανατρέπει την ισραηλινή κατοχή. Το Ισραήλ διατηρεί υπό τον έλεγχό του τον εναέριο και το θαλάσσιο χώρο των παλαιστινιακών εδαφών καθώς και τα σύνορα. Παραμένει σε ισχύ, έστω και με ελαφρύνσεις μετά από την πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης πυρός, ο αποκλεισμός στη Γάζα. Διατηρεί, επίσης, το Ισραήλ τους δεκάδες εποικισμούς που μεθοδικά διαλύουν σε μικρά κομμάτια την παλαιστινιακή γη, περικυκλώνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ποδοπατούν τις παλαιστινιακές καλλιέργειες, κλέβουν το παλαιστινιακό νερό, φυλακίζουν τον παλαιστινιακό λαό μέσα στην ίδια τη γη του.
Ισραήλ: Εντείνει τις αντιδράσεις και τον οικονομικό στραγγαλισμό της Παλαιστίνης
Την ίδια στιγμή με τους πανηγυρισμούς στη Ραμάλα, το Ισραήλ οξύνει τις αντιδράσεις του παίρνοντας μια σειρά μέτρα: Με δηλώσεις του την Κυριακή, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Γιουβάν Στάινιτς ανακοίνωσε κατά την έναρξη του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου ότι δε θα μεταβιβαστούν στην Παλαιστινιακή Αρχή, όπως επρόκειτο να συμβεί αυτόν τον μήνα, 460 εκατομμύρια σεκέλ (περίπου 92 εκατομμύρια ευρώ), που είναι οφειλόμενα χρήματα από φόρους και τελωνειακά δικαιώματα. «Έχουμε εξαρχής πει ότι η αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ δε θα γίνει χωρίς αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ», τόνισε ο Στάινιτς στο ισραηλινό ραδιόφωνο. Το συγκεκριμένο βάρβαρο μέτρο στοχεύει στο να εντείνει ακόμη περισσότερο τις πιέσεις προς την Παλαιστίνη.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις μια μέρα μετά την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους - παρατηρητή στον ΟΗΕ, το Ισραήλ προχώρησε σε αντίποινα αφού η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών στις κατεχόμενες Δυτική Όχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog