..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία και η λεηλασία τους!!!!!!!!!!!!!!!!



Η λεηλασία των Ταμείων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν είναι συνέπεια της αντεργατικής πολιτικής που στηρίζουν και συνδιαμορφώνουν όλα τα κόμματα που στρατεύονται με την «ανταγωνιστικότητα» και την ΕΕ.
Η εκτόξευση της ανεργίας, που έχει φτάσει πλέον το 25%, στερεί από τα Ταμεία πολύτιμους πόρους.
Την οικονομική τους «αιμορραγία» μεγαλώνουν τα μεγάλα ποσοστά «μαύρης» εργασίας, η διαρκής επέκταση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, τον περασμένο ακόμα Φλεβάρη, η μείωση του συνολικού εργατικού εισοδήματος (λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών) το 2012 σε σχέση με το 2009 υπολογιζόταν ότι επιφέρει απώλειες στο ΙΚΑ της τάξης των 4,2 δισ. ευρώ!
Η αφαίμαξη των Ταμείων όμως έχει μακρύ παρελθόν:
-- Από τη δεκαετία του 1950, η «αξιοποίηση» των αποθεματικών για την καπιταλιστική ανάπτυξη οδήγησε σε μια λεηλασία που κόστισε στα Ταμεία πάνω από 58 δισ. ευρώ.
-- Μόνο το διάστημα 1999 - 2002 πάνω από 3,5 δισ. ευρώ χάθηκαν από το τζογάρισμα των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο.
-- Σήμερα, μόνο τα χρέη του κράτους στο ΙΚΑ υπολογίζονται στα 12 δισ. ευρώ.
-- Οι βεβαιωμένες ανείσπρακτες οφειλές των εργοδοτών στο ΙΚΑ φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ.
-- Η ετήσια εισφοροδιαφυγή για το ΙΚΑ υπολογίζεται επίσης γύρω στα 6 δισ. ευρώ.
Είναι φως φανάρι λοιπόν, πως ένα νέο «κούρεμα» θα αποτελειώσουν Ταμεία, συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Οι (ούτως ή άλλως χαμηλότερες σε σχέση με τις ανάγκες) συντάξεις και παροχές θα αντιμετωπίσουν νέες απειλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog