..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΗ Α.Ε. : Το κελεπούρι των ιδιωτών!!!!!



Οι συνεχείς ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος αντιστρέφουν τα δεδομένα της οξύτατης οικονομικής κρίσης και η ΔΕΗ παραμένει μαγνήτης για υποψήφιους αγοραστές
Τις πρώτες 270 μέρες του 2012 η ΔΕΗ προχώρησε σε 270.000 διακοπές ηλεκτροδότησης, 30.000 το μήνα, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Α. Ζερβού. Την ίδια περίοδο - το πρώτο 9μηνο του 2012 - είχε εξασφαλίσει μέσο καθαρό κέρδος 437.000 ευρώ κάθε μία μέρα (!!!) ή 118 εκατ. ευρώ συνολικά καθαρά κέρδη, και μάλιστα αυξημένα κατά 30,1% σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2011.Και να σημειώσουμε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες ανατιμήσεις στην τιμή του ρεύματος, παραπονιούνται ότι τα τιμολόγια δεν αντιπροσωπεύουν το πραγματικό κόστος παραγωγής.
Αυτή είναι η εικόνα της ΔΕΗ και το ύψος των καθαρών της κερδών μπορεί να δείχνει ότι η ηλεκτροπαραγωγή και η πώληση ηλεκτρικής ενέργειας αφήνουν καλό κέρδος, ωστόσο αποκαλύπτουν και τα τεράστια οφέλη που θα υπήρχαν για την κοινωνία και το λαό συνολικά, αν η ΔΕΗ, μαζί με το σύνολο των εγκαταστάσεων και μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προχωρούσαν σχεδιοποιημένα, στο πλαίσιο του κοινωνικοποιημένου κλάδου της Ενέργειας, στην κάλυψη των αναγκών τόσο των διαφόρων τομέων της παραγωγικής διαδικασίας, όσο και στην κάλυψη των οικιακών καταναλωτών. Κανείς δεν θα στερούνταν ρεύμα, όπως κανείς δεν θα ήταν χωρίς δουλειά, επειδή κάποιοι πρέπει να βγάζουν κέρδος σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ, αντιλαμβανόμενοι προφανώς την πρόκληση, προσπάθησαν να συνδέσουν την κερδοφορία σε μια εφάπαξ διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων με τη ΔΕΠΑ, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Αντιθέτως, σύμφωνα με όσα η ίδια η ΔΕΗ δηλώνει στην ανακοίνωσή της, πλήθος επιβαρύνσεων (φόροι, επιχορηγήσεις λειτουργίας ιδιωτών παραγωγών από φυσικό αέριο και ΑΠΕ) «φουσκώνουν» το κόστος. Ετσι: η ΔΕΗ αύξησε αυτό το 9μηνο τις δαπάνες της για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 745,7 εκατ. ευρώ, 43,9% αύξηση σε σχέση με τις δαπάνες του 9μήνου 2011. Ομως: σημειώνει ότι από αυτά, τα 122,9 εκατ. ευρώ αφορούν την ανάκτηση μεταβλητού κόστους μαζί με το 10% των τρίτων παραγωγών. Η συνολική επιβάρυνση είναι 211,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα 119,6 εκατ. ευρώ προέκυψαν από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και τα 34,9 εκατ. ευρώ από το ειδικό τέλος λιγνίτη που θα πάει για να πληρωθούν οι ΑΠΕ. Μόνο αυτά να μην είχαν επιβαρύνει τη λειτουργία της ΔΕΗ, τα κέρδη της στο 9μηνο θα ήταν πολλαπλάσια, παρ' ότι κατά δήλωση στελεχών της τα χρέη από ανεξόφλητους λογαριασμούς κινούνται γύρω από το 1 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα με την ασκούμενη πολιτική «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ότι ακόμη και αν η ΔΕΗ γλίτωνε αυτές τις επιβαρύνσεις, δεν θα μείωνε τα τιμολόγια. Κι αν έχει αυτές τις δυνατότητες ενώ δηλώνει ότι από τις μεγάλες μεσοσταθμικές αυξήσεις του 2012, που ξεπέρασαν και το 15% σε ορισμένες κατηγορίες, είχε όφελος μόλις 1,1%, τότε η επικείμενη απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων που προωθούν τρόικα - ΕΕ - συγκυβέρνηση για το 2013, θα εκτινάξει τα κέρδη των μεγαλομετόχων της ΔΕΗ και των επίδοξων αγοραστών της.
Η συνοπτική οικονομική της εικόνα στο 9μηνο είναι η εξής: τζίρος 4.563,7 εκατ. ευρώ (+8,7%). EBITDA 813,8 εκατ. ευρώ (+2,4%). Λειτουργικά κέρδη 333 εκατ. ευρώ (+15,1%). Κέρδη προ φόρων 156,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 118,1 εκατ. ευρώ (+30,1%). Αν και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός δήλωσε ότι θα είχε ζημιές εάν δεν συνέτρεχε η ΔΕΠΑ, στο τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν τα κέρδη σε σχέση με το εξάμηνο, ενώ έχουν υπολογιστεί και 229,5 εκατ. ευρώ για τις επισφάλειες, κυρίως για τη χαμηλή - μέση Τάση και τη ΛΑΡΚΟ.
 πηγη: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 28-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog