Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Η "διαθεσιμότητα" και οι επιπτώσεις της!!!!!!!!!



Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα έχει δραματικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής-οικονομικής ζωής των πολλών. Ένα «ξεχωριστό» κομμάτι των όσων ψηφίστηκαν αφορά τους εργαζόμενους στους Δήμους και το Δημόσιο μέσω της περίφημης «διαθεσιμότητας». Οι εργαζόμενοι δικαιολογημένα πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, ενώ το θέμα απασχόλησε και τα Δημοτικά Συμβούλια Βέροιας-Νάουσας. Η μέχρι τώρα συζήτηση τόσο τοπικά, όσο και μέσω των μεγάλων ΜΜΕ δεν αναδεικνύει την ουσία του θέματος και κυρίως τις ευρύτερες επιπτώσεις που θα έχει. Ας δούμε ορισμένα ζητήματα:
1. Κατά την αποψή μας σε κλείσιμο οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια όσες υπηρεσίες των δήμων έχουν απομείνει να λειτουργούν, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης με τις οποίες χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα (και ύστερα από ένα χρόνο τους περιμένει η ανεργία). Είναι γνωστό ότι οι δήμοι παρέχουν μια σειρά υπηρεσίες που ναι μεν είναι υποτυπώδεις και δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών, ωστόσο, στις συγκεκριμένες συνθήκες εξυπηρετούν πολλές χιλιάδες ανθρώπους που έχουν σοβαρό πρόβλημα και χρειάζονται βοήθεια. Το να απολύονται εργαζόμενοι, να μειώνεται το προσωπικό μαζί με τις ακόμα μεγαλύτερες δραστικές περικοπές που προβλέπει το νέο μεσοπρόθεσμο και ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 για τους δήμους, σημαίνει πρακτικά ότι αυτές οι υπηρεσίες, θα οδηγηθούν σε «λουκέτο». Για παράδειγμα: Το πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα εργαζομένων που δουλεύουν σε παιδικούς σταθμούς ενός δήμου, δηλαδή τη μείωση προσωπικού, δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους εργαζόμενους. Αφορά τα ίδια τα νήπια και τις οικογένειές τους. Γιατί, εάν κλείσει ο σταθμός ή μειωθεί το προσωπικό, οι γονείς που θα αφήνουν τα παιδιά τους για να δουλέψουν; Αλλο παράδειγμα: Λόγω της οικονομικής δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, των περικοπών και της έλλειψης προσωπικού στους δήμους, των επικείμενων απολύσεων, οι υπηρεσίες καθαριότητας υπολειτουργούν. Ο αγώνας για προσλήψεις και όχι απολύσεις, δεν αφορά άραγε το σύνολο των κατοίκων του δήμου

2.Καθόλου άσχετες με αυτές τις εξελίξεις δεν είναι και οι συνεργασίες που έχουν εγκαινιάσει δεκάδες δήμοι (και της Βέροιας) με Γερμανούς επιχειρηματίες ή εμπειρογνώμονες (μετά από συμφωνία ανάμεσα σε ελληνική και γερμανική κυβέρνηση) και που μάλιστα με σχετικά ερωτηματολόγια έχουν εκφράσει γνώμη για το πού μπορούν να φανούν χρήσιμοι οι επιχειρηματίες.Τη μείωση του προσωπικού, τις απολύσεις, τις περικοπές στους πόρους προς τους δήμους, ακολουθεί η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, δηλαδή νέα βάρη στο λαό. Αυτή η εμπειρία υπάρχει και από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
3. Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Συνδικάτα, εργαζόμενοι, γονείς, κάτοικοι, πρέπει οργανωμένα να αντιδράσουν. Να διεκδικήσουν να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου, είτε μέσω διαθεσιμότητας είτε με άλλο τρόπο και να υπάρξουν άμεσα μέτρα χρηματοδότησης των υπηρεσιών των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου