..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Κενά στη νέα σχολική χρονιά

stock photo : Students answering teacher question
Ξεκίνησε η σχολική χρονιά με εκρηκτικά προβλήματα που αναμένεται να ενταθούν, αν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές δε διεκδικήσουν ακόμα και τα στοιχειώδη. Χιλιάδες τα κενά εκπαιδευτικών, ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα (υπάρχουν ακόμα χρέη από πέρσι), πολλά σχολεία μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα θέρμανσης κ.ά. Παρ’ όλο που τα προβλήματα «φωνάζουν», ο υπουργός Παιδείας, αφού, μάλιστα, επισκέφθηκε αρκετές σχολικές μονάδες, δήλωσε ότι, παρά την κρίση «με σωστό σχεδιασμό, κεντρικό προγραμματισμό και με το μεράκι του εκπαιδευτικού μπορεί να γίνει πραγματικότητα το αυτονόητο».

Ας δούμε τώρα ποιο είναι το ...«αυτονόητο» της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ σε συνέντευξη Τύπου, τα κενά εκπαιδευτικών ξεπερνούν συνολικά τα 8.500. Περίπου 3.500 χιλιάδες είναι τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Γυμνάσια και Λύκεια. Ο κατάλογος δε σταματά εδώ, αφού 6 χιλιάδες υπολογίζονται τα κενά εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στα ολοήμερα δημοτικά, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν διοριστεί. Ενα ακόμα «αυτονόητο», όπως τα ονομάζει ο υπουργός Παιδείας, είναι πως ο μισθός του νεοδιόριστου δασκάλου είναι «καθαρά» 648 ευρώ, ενώ έχουν γίνει 225 διορισμοί (40 στην πρωτοβάθμια και 185 στη δευτεροβάθμια). Επιπλέον, οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αορίστου χρόνου) στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση τον Ιούνη του 2010 ήταν 94.264 και με στοιχεία του Αυγούστου, τώρα είναι 83.202, δηλαδή μείωση 11,7%. Τεράστιο είναι το θέμα με τη μεταφορά μαθητών, αφού το κονδύλι που έχει εγκριθεί δε φτάνει ούτε στο ελάχιστο. Πάντως, το σημαντικότερο άμεσο ζήτημα είναι τα οικονομικά των σχολείων για τα λειτουργικά έξοδα. Οι σχολικές επιτροπές χρωστάνε από την περσινή χρονιά για καύσιμα, γραφική ύλη, ΔΕΗ - ΟΤΕ, συντήρηση κ.ά.

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα νέα μέτρα δε θα είναι τα τελευταία και η κατάσταση στην Παιδεία - Υγεία θα χειροτερεύει συνεχώς.Πρέπει να σκεφτούν οι φορείς της εκπαίδευσης (μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικοί) γιατί σε μια εποχή που παράγεται απίστευτος πλούτος και υπάρχει τόση πολλή γνώση, οι εργαζόμενοι βαδίζουμε ολοταχώς προς εργασιακό και μορφωτικό μεσαίωνα! Πρέπει να  αποφασίσουμε να πάψουμε  να είμαστε παθητικοί θεατές, να ενεργοποιηθούμε στους μαζιούς μας φορείς (σύλλογοι γονέων, μαθητικές κοινότητες, συνδικαλιστικά  όργανα  εκπαιδευτικών).Πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί να συγκρουστούν με το σκοταδισμό και να διδάξουν την επιστημονική και ιστορική αλήθεια. Να γίνουν πραγματικοί δάσκαλοι παιδαγωγοί της νέας γενιάς. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.  Χρειάζεται από τώρα να οργανωθεί η αντίσταση στην υπάρχουσα κατάσταση. Η πρόσφατη σύσκεψη των φορέων του νομού σίγουρα βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν ζητήματα άμεσης προτεραιότητας: Να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των σχολείων. Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, να μονιμοποιηθούν όλοι οι ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί.Να εξασφαλιστεί δωρεάν μετακί-νηση όλων των μαθητών.Να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στα σχολεία. Δωρεάν πετρέλαιο και ρεύμα στα σχολεία κ.α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog