..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης: Το προμελετημένο έγκλημα


«Κλειδώνει» από μέρα σε μέρα η νέα αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και στα ελάχιστα ένσημα. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δε θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη ποτέ


Στην τελική ευθεία για την επιβολή των νέων αντιλαϊκών μέτρων βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς εντείνονται οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς. Χτες, ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον καθορισμό του τελικού αντεργατικού πακέτου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, τις τελικές αποφάσεις για τις περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και προνοιακά επιδόματα, που θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ, θα πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Στο επίκεντρο των μέτρων βρίσκεται και η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, από το 65ο στο 67ο, η οποία θα συμπαρασύρει αντίστοιχα και τα ειδικά όρια συνταξιοδότησης πολλών Ταμείων ή κατηγοριών ασφαλισμένων. Μέτρο που θα οδηγήσει σε περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ περίπου την επόμενη διετία, ενώ δεδομένη θεωρείται και η αύξηση από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα για την κατοχύρωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης στα κατώτερα όρια. Ειδικά η συγκεκριμένη αύξηση των ελάχιστων ενσήμων - με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και υποαπασχόλησης - με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης να μην μπορέσουν ποτέ να συνταξιοδοτηθούν ή να εξαναγκαστούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας για πολλά χρόνια ακόμα.
Το έδαφος για τις νέες ανατροπές έχει ανοίξει εδώ και χρόνια. Τόσο οι αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ όσο και οι αντιασφαλιστικοί νόμοι (Ρέππα κ.τ.λ.) αναφέρονταν εδώ και χρόνια στη σημασία της «ενεργού γήρανσης». Της παραμονής, δηλαδή, των εργαζομένων στην εργασία όχι φυσικά ως δυνατότητα (όπως επιδίωκαν να το εμφανίσουν) αλλά ως αποτέλεσμα των συνεχών περικοπών σε συντάξεις και άλλες παροχές. Επίσης, η σχεδιαζόμενη αύξηση στα όρια ηλικίας και στα ελάχιστα ένσημα για συνταξιοδότηση έρχεται στο έδαφος της ραγδαίας επέκτασης της υποαπασχόλησης και της εκτόξευσης της ανεργίας, μιας πραγματικότητας δηλαδή που ούτως ή άλλως αναγκάζει όλο και περισσότερους εργάτες να δουλεύουν, ήδη, όχι μόνο μέχρι τα 67, αλλά ακόμα και μέχρι τα 70 τους, προκειμένου να διασφαλίσουν μια σύνταξη.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο λεγόμενος «Κοινωνικός Διάλογος», με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, για τον καθορισμό του κατώτερου μισθού - για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε και Επιτροπή την περασμένη βδομάδα - ο οποίος πλέον θα αποφασίζεται από την κυβέρνηση. Πρόκειται για νέα ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις, αφού έτσι ενταφιάζονται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν απ' αυτή για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς το μόνο που θα «εγγυάται» η κυβέρνηση είναι ένας «ελάχιστος μισθός» σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
Η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα καθώς, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή του, αυτό που υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ήταν και είναι οι «θεσμικές και διοικητικές αγκυλώσεις που εμπόδιζαν την κινητικότητα της εργασίας». Μάλιστα, μέμφεται το πολιτικό σύστημα γιατί στο παρελθόν «έγιναν ελάχιστες και αποσπασματικές παρεμβάσεις...». Αυτά λέγονται μετά από μια 20ετία επίμονων και επαναλαμβανόμενων ανατροπών, που κατέστησαν την «ευελιξία» κυρίαρχο μοντέλο και την κατάργηση κάθε προστασίας - ακόμα και τυπικής - καθημερινότητα για τους εργαζόμενους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog