..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΗΠΑ: Οι αρχιτρομοκράτες εμφανίζονται ως......ευαίσθητοι !!!!


Τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ: Αστυνομικοί «περιποιούνται» διαδηλωτές που αντιδρούν στις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, κατά τις περσινές διαδηλώσεις

Ως «έντονη και πολύ σημαντική» χρονιά για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο και για όσους προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις εγγυώνται τα δικαιώματα των πολιτών τους χαρακτήρισε το 2011 η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, προλογίζοντας την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μία έκθεση στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση δίνει ειδική βαρύτητα, καθώς τα ανθρώπινα δικαιώματα ξαναγίνονται όπλο στη φαρέτρα τους για την επιβολή της ιμπεριαλιστικής τους πολιτικής, τη στιγμή που ίσως το 2011 θα είναι μία από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία των ΗΠΑ όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πολιτική και την πραγματική εξουσία: ποινικοποίηση των διαδηλώσεων, της απεργίας, ακόμη και της σίτισης των αστέγων. Επιχειρήσεις σκούπας μεταναστών, ειδικά κέντρα κράτησης και από μισθοφορικές εταιρείες και δεκάδες χιλιάδες απελάσεις μεταναστών χωρίς χαρτιά χωρίζοντας ακόμη και οικογένειες και παιδιά από τις μανάδες τους. Στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας, ένταση της παρακολούθησης, προληπτικές συλλήψεις και απόδοση ψευδών κατηγοριών, κατασταλτική βία εναντίον των διαδηλωτών αλλά και φοιτητών εντός των Πανεπιστημίων, πρακτική που ολοένα εξαπλώνεται, όσο οι διαδηλώσεις και οι αντιδράσεις των Αμερικανών ενάντια στην εξαθλίωση και την εξαχρείωση του καπιταλιστικού συστήματος εντείνονται.

Ενώ λοιπόν Κογκρέσο, αμερικανική κυβέρνηση και πολιτειακές κυβερνήσεις καταστέλλουν με κάθε δυνατό μέσο τις λαϊκές αντιδράσεις στηλιτεύουν την «έλλειψη ελευθερίας του λόγου», τις αυθαίρετες συλλήψεις κ.λπ. στην Κούβα και τη Βενεζουέλα επιμένουν και φέτος ότι οι συνθήκες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν «εξαιρετικά άσχημες» σε αρκετές χώρες όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Συρία, η Λευκορωσία και η Κίνα. Σημειώνουν δε ότι αποσταθεροποιητικός παράγοντας στα ανθρώπινα δικαιώματα το 2011 ήταν και η αντιμετώπιση θρησκευτικών μειονοτήτων, όπως οι Μπαχάι, οι θιβετιανοί βουδιστές, οι χριστιανοί και οι εβραίοι...
Παράλληλα, κάνουν ειδική μνεία στις «ιστορικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν στη Βόρεια Αφρική από όσους απαίτησαν τα δικαιώματά τους κατά τις εξεγέρσεις της «Αραβικής Ανοιξης» από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Βιρμανία». Ετσι ονομάζουν τις προσπάθειες αστικών εκσυγχρονισμών και την αλλαγή καθεστώτων στη Βόρεια Αφρική, που «πάτησαν» μεν στη λαϊκή δυσαρέσκεια, δεν άλλαξαν την ουσία του εκμεταλλευτικού συστήματος και σε περιπτώσεις επιτεύχθηκαν με ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση, όπως στην περίπτωση της Λιβύης.

Εννοείται, ότι η Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε την «προσέγγιση» της συριακής κυβέρνησης όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογραμμίζοντας τις «βιαιότητες» του καθεστώτος Ασσαντ ενάντια στο συριακό λαό, ενώ τα εγκώμια δεν έλλειπαν για τις εξελίξεις στη Βιρμανία που έχει μια κυβέρνηση που κινείται προς ένα μοντέλο «ανοικτό στη δημοκρατία και την ελευθερία, συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερες καινοτομίες, μεγαλύτερη ευημερία και κοινωνική αλληλεγγύη». Οχι τυχαία η Βιρμανία από «παρίας» εδώ και χρόνια για τις ΗΠΑ ...μεταμορφώθηκε. Μία μεταμόρφωση πολύ «βολική» για τις ΗΠΑ που έχουν πλέον μετατοπίσει το «ενδιαφέρον» τους στην Ασία.

Όσον αφορά την Ελλάδα, στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρεται ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα που επισημάνθηκε τον τελευταίο χρόνο «ήταν η αντιμετώπιση λαθρομεταναστών (σ.σ. έτσι ονομάζει τους μετανάστες που ψάχνουν μια διέξοδο στη χώρα) από μέρους των αρχών, συμπεριλαμβανομένων και ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι κρατούνταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, υπό άθλιες συνθήκες σε υπερπλήρη σωφρονιστικά ιδρύματα και ορισμένες φορές είχαν πέσει θύματα σωματικής βίας από μέρους των δυνάμεων ασφάλειας. Επίσης, τη χρονιά που πέρασε, παρατηρείται στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπήρξαν αναφορές για σκληρές συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές, καθώς και για περιστατικά διακρίσεων σε βάρος των Ρομά. Στην έκθεση επίσης αναφέρεται ότι υπήρξαν επίσης καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας από μέρους της αστυνομίας σε βάρος διαδηλωτών στη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας αλλά... η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων για τέτοιες παραβιάσεις, κατά την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog