ΡΩΣΙΑ
Η «εθνική ασφάλεια» στην υπηρεσία του κεφαλαίου
Ως ο ικανότερος διαχειριστής των ζητημάτων της αστικής τάξης της Ρωσίας απέναντι και στους διεθνείς ανταγωνιστές της, επιδιώκει για άλλη μια φορά να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός της Ρωσίας και υποψήφιος για τη ρωσική Προεδρία, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ετσι, στο 6ο προγραμματικό (προεκλογικό) άρθρο του καταπιάνεται με τα ζητήματα της «εθνικής ασφάλειας» και υπόσχεται έναν «άνευ προηγουμένου» επανεξοπλισμό της χώρας, που έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται. Υποστηρίζει πως μέχρι το 2020 η Ρωσία θα ξοδέψει για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων 23 τρισεκατομμύρια ρούβλια (δηλ. άνω των 570 δισεκατομμυρίων ευρώ), με στόχο το 70% του συνόλου του πολεμικού εξοπλισμού της χώρας να είναι σύγχρονο.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως σήμερα το λεγόμενο «διεθνές δίκαιο» έχει «εκφυλιστεί» και προβάλλει ιδιαίτερα τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ρωσία από την πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ο Πούτιν θέτει ως προτεραιότητα την ανάγκη να δοθεί απάντηση στην ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Οπως δηλώνει η απάντηση της Ρωσίας θα είναι «αποτελεσματική κι ασύμμετρη».
Στο άρθρο δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη διατήρηση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας, αλλά και στην παραπέρα ανάπτυξη της αεροναυπηγικής, διαστημικής κι αντιπυραυλικής άμυνας, την «αναγέννηση» του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο Βλ. Πούτιν υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο ρωσικό στρατό τα τελευταία χρόνια, με στόχο αυτός να γίνει μικρότερος σε όγκο, αλλά με ενίσχυση της ταχύτητας επέμβασής του και με αύξηση της δύναμης πυρός του, κατ' αναλογία με τις αντίστοιχες δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Τονίζει μάλιστα πως αυτή η προσπάθεια θα ενισχυθεί, αφού, όπως σημειώνει: «Βλέπουμε να ξεσπούν ασταμάτητα νέοι περιφερειακοί και τοπικοί πόλεμοι. Εμφανίζονται ζώνες αστάθειας και ενός τεχνητά δημιουργημένου και συντηρούμενου χάους. Μάλιστα, βλέπουμε να γίνονται στοχευόμενες απόπειρες να προκληθούν τέτοιου είδους συγκρούσεις σε άμεση εγγύτητα από τα σύνορά μας και αυτά των συμμάχων μας» και προσθέτει: «Σε αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία δεν μπορεί να περιορίζεται σε διπλωματικές και οικονομικές μεθόδους για τη διευθέτηση των συγκρούσεων. Εχουμε καθήκον να αναπτύξουμε το στρατιωτικό δυναμικό της χώρας». Ο Βλ. Πούτιν ιδιαίτερα αναδεικνύει το βάρος που δίνει στην Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), που η Ρωσία έχει συγκροτήσει με άλλες χώρες της περιοχής, σημειώνοντας πως «η ΟΣΣΑ πρέπει να είναι έτοιμη να υλοποιήσει το καθήκον της ως εγγυητής της ασφάλειας στον ευρασιατικό χώρο».
Στα πλαίσια αυτά δηλώνει πως θα συνεχιστεί η «επαγγελματοποίηση» του στρατού, στον οποίο ήδη σήμερα υπάρχουν 220 χιλιάδες συμβασιούχοι αξιωματικοί και 186 χιλιάδες μισθοφόροι στρατιώτες, με στόχο το 2017 το μισθοφορικό κομμάτι να φτάσει στο 70%, στο σύνολο του 1 εκατομμυρίου αξιωματικών και στρατιωτών, που θα έχουν τότε οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Συνοπτικά το άρθρο εκφράζει την αναγκαιότητα του ρωσικού κεφαλαίου να δυναμώσει και να εκσυγχρονίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις, τόσο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του στο εξωτερικό, όσο και για την ενίσχυση του κατασταλτικού τους ρόλου στο εσωτερικό της χώρας.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 21-02-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου