..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΒΡΑΖΙΛΙΑ- ΗΠΑ

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΗΠΑ
Αβέβαιη η προοπτική μιας διμερούς συμφωνίας εμπορίου
ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας σκοπεύει να ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον 17 υπαλλήλων της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας «Chevron» και της «Transocean», με την οποία συνεργάζεται στη Βραζιλία, όσον αφορά τη διαρροή στις 8 Νοέμβρη από κοίτασμα που εκμεταλλεύεται η «Chevron» στα ανοιχτά της χώρας, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πετρελαιοκηλίδα μήκους 120 χιλιομέτρων.
Οι εργασίες στο κοίτασμα, με εντολές των ομοσπονδιακών αρχών, έχουν ανασταλεί, ενώ έχει επιβληθεί πρόστιμο ύψους 50 εκατομμυρίων ρεάλ - 26,8 εκατομμυρίων δολαρίων στη «Chevron» για την περιβαλλοντική ζημιά, την έλλειψη περιβαλλοντικού σχεδιασμού και διαχείρισης, ενώ κατηγόρησαν τη «Chevron» για απόκρυψη στοιχείων από τη Ρυθμιστική Αρχή της Βραζιλίας για το πετρέλαιο. Ως απάντηση, όπως αναφέρει το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», η ανακοίνωση των δύο εταιρειών αναφέρει ότι θα υπερασπισθούν «σθεναρά» τους υπαλλήλους και τα στελέχη της εταιρείας που θα διωχθούν. Η αντίδραση όμως της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν χλιαρή έως αδιάφορη.
Οχι τυχαία, καθώς - όπως αναφέρει το περιοδικό στρατηγικής ανάλυσης «Στράτφορ» - οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στέλνουν συνεχώς μηνύματα «μεγαλύτερης οικονομικής συνεργασίας» όχι με τη Βραζιλία απλά, αλλά συνολικά με τη Νότια Αμερική, σχέσεις που έχουν παγώσει σχεδόν εδώ και μία δεκαετία, παρά τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που κατόρθωσαν να συνάψουν με την Κολομβία, τη Χιλή και το Περού.
Μια τέτοια «αναθέρμανση» ωστόσο προσκρούει πλέον στα συμφέροντα της Βραζιλίας που εκμεταλλεύτηκε το κενό και έλαβε μεγάλο μέρος του «ζωτικού χώρου» που κατείχαν οι ΗΠΑ επί δεκαετίες. Υπό αυτό το σκεπτικό «πονοκέφαλο» μόνο πρόσθεσε η πρόσφατη απόφαση της 42ης Συνόδου της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur) για επιβολή συστήματος αυξημένων δασμών στις εισαγωγές και την επέκταση του «χώρου ελέγχου» της Βραζιλίας με την έγκριση της τροποποίησης των κανονισμών λειτουργίας του Mercosur που θα σημάνει την πλήρη ένταξη της Βενεζουέλας, άρα και πρόσβαση στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, αλλά ενδεχομένως ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη και άλλων χωρών, που αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένα, πρωτίστως το Εκουαδόρ, αλλά και το Περού, η Βολιβία και η Χιλή.
Οι αντιθέσεις δεν πρόκειται να λείψουν, καθώς για τις ΗΠΑ είναι κρίσιμη για την ανεύρεση διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση η εξασφάλιση του οικονομικού χώρου της ηπείρου της και επανέρχεται ακόμη και η ιδέα της αναγέννησης της Ελεύθερης Ζώνης της Αμερικής (ALCA), σχέδιο που ενταφιάστηκε εξαιτίας των αντιδράσεων των άλλων χωρών.
Δεν πρόκειται να είναι εύκολη υπόθεση ειδικά υπό το πρίσμα των αντιδράσεων που πάντα είναι παρούσες και των αντιθέσεων που ενυπάρχουν με τη Βραζιλία, που εξάλλου ανοίγεται και σε άλλες συμμαχίες, όπως με τη Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική, τη γνωστή BRICS.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 23-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog