Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Αλέξης Τσίπρας: Εκλογές έρχονται. Καιρός να ζητήσουμε τις ...γερμανικές αποζημιώσεις. Γελάνε και τα μωρά


Στον προεκλογικό καμβά του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει ο Αλέξης Τσίπρας το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και το έπραξε κατά την επίσκεψή του σήμερα στα Καλάβρυτα, όταν επί μια τετραετία δεν έθεσε ζήτημα διεκδίκησης.

Ανέσυρε από τα λησμονημένα ζητήματα της κυβέρνησης το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, κατά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζούρα. Ανέφερε πως «όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου να δούμε με ένα συντεταγμένο τρόπο, πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση που είναι πολλών χρόνων, δεκαετιών». Αναφέρθηκε και στο σχετικό πόρισμα της Βουλής, προαναγγέλλοντας σχετική συζήτηση, λέγοντας πως «θα συνεννοηθώ με τον Πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή, να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει».


Επισκέφθηκε τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων και ισχυρίστηκε ότι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι προτεραιότητα η επένδυση στα ανταγωνιστικά προϊόντα. Ανέφερε ότι πρέπει να στηριχθούν αυτοί που παράγουν τα προϊόντα και πως «δεν γίνεται να τους αφήνουμε έρμαια των μεγάλων συμφερόντων», όταν οι φτωχοί αγρότες είναι έρμαιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που τους ξεκληρίζει. Έκανε λόγο για «αντεπίθεση για να προστατέψουμε τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής» και αναφέρθηκε στο συνεταιριστικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το 2016, που ενισχύει τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα παραγωγής, εμπορίας, μεταποίησης και εξαγωγής των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Η μόνη περίοδος που ο κ. Τσίπρας θυμάται τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι η προεκλογική, όταν επί μια τετραετία δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να τις διεκδικήσει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά φροντίζει κάθε φορά να αποδυναμώνει αυτό το ιστορικό αίτημα, είτε με αόριστες αναφορές για κάποιες πρωτοβουλίες σε κατάλληλο χρόνο και σε συμφωνία με την άλλη πλευρά, είτε φέρνοντας ουσιαστικά σε αντιπαράθεση την ηθική διάσταση των γερμανικών αποζημιώσεων από την πραγματική οικονομική οφειλή.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα βήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να διεκδικήσει ποτέ από τη γερμανική κυβέρνηση τις αποζημιώσεις, για να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες του ελληνικού κεφαλαίου. Άλλωστε και στο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, δεν γίνεται καμιά αναφορά σε ρητή δέσμευση της κυβέρνησης να διεκδικήσει ενιαία και το σύνολό τους.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου