Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Συνέντευξη με τον υποψήφιο της Λ.Α.Σ στην Αλεξάνδρεια Χρήστο Αλευρά.

Συνέντευξη με τον υποψήφιο της Λ.Α.Σ στην Αλεξάνδρεια Χρήστο Αλευρά

Ποια η πολιτική σημασία των τοπικών εκλογών στη σημερινή συγκυρία;

Η  τριπλή εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάιο, έχει ένα γενικευμένο χαρακτήρα  αντιπαράθεσης του λαού μας με τις πολιτικές εκείνες που τον εξαθλιώνουν όλο και πιο βάρβαρα, ημέρα με την ημέρα.
Είχαμε -ειδικά τα τελευταία χρόνια- την δυνατότητα να δούμε καθαρά τόσο το αντιδραστικό πρόσωπο του «Καλλικράτη» όπως εφαρμόστηκε σε δήμους και περιφέρειες, όσο και την αποκρουστική όψη της λυκοσυμμαχίας που κατ΄ ευφημισμό ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τόσο οι  τοπικές εκλογές όσο και οι ευρωεκλογές  σε αυτή την ιδιαίτερη χρονική περίοδο έχουν αυξημένη πολιτική σημασία, αφού ο λαός καλείται να εγκρίνει η να απορρίψει την βάναυση βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική της συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καταψηφίζοντας τους δημοτικούς συνδυασμούς που υποστηρίζονται (ανοιχτά η καλυμμένα), από αυτά τα κόμματα, αλλά και τους δήθεν ανεξάρτητους που είναι μόνον “κατά φαντασία ανεξάρτητοι”.
Τώρα έχουμε την ευκαιρία όχι μόνον να βάλουμε εμπόδια στους υπηρέτες της βάρβαρης πολιτικής της συγκυβέρνησης, αλλά και να διαμορφώσουμε τους όρους για την ριζική ανατροπή της εξουσίας τους. Γι’αυτό και στην κάλπη για τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές θα είναι προς όφελος του λαού να ενισχυθούν οι συνδυασμοί της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, που με συνέπεια λόγων και έργων απέδειξαν μαχητικά ότι είναι πάντα στο πλευρό του .

Πώς κρίνεις το έργο της δημοτικής αρχής, αλλά και τη στάση των άλλων δυνάμεων μέσα στο Δ.Σ.

Η δημοτική παράταξη που διοικεί το δήμο είχε επιτύχει το 2010 (με συντονισμένες προσπάθειες) να λάβει το χρίσμα της ΝΔ , γιαυτό και ακολούθησε με πίστη και με απόλυτη αφοσίωση (ως όφειλε, βέβαια) την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει το κόμμα της Ν.Δ.
Ελάχιστες ήταν οι φορές κατά τις οποίες, υπό την λαϊκή κατακραυγή, η διοίκηση καιροσκοπικά και λαϊκίστικα απομακρύνθηκε από τις κομματικές – κυβερνητικές θέσεις π.χ. καταργήσεις σχολείων, στρατόπεδα μεταναστών...
Δεν υλοποίησε ούτε καν τις δικές της βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις που περιεχόταν στο υπερπολυτελές πανάκριβο  πολυσέλιδο διαφημιστικό έντυπο που διένειμε κατά χιλιάδες...
Παράλληλα και η  αξιωματική αντιπολίτευση στο δήμο, αποτελούμενη κυρίως από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακολούθησε πιστά την πολιτική τακτική του ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνά με την ΝΔ και σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας.
 Φυσικά ατέλειωτες ήταν οι κοκορομαχίες για το ¨θεαθήναι¨, όπως πχ για την ευθύνη κάποιων εκφράσεων (π.χ. «ο μεγάλος ασθενής»), για το ΦΠΑ της Μελίκης, ή ακόμη και διενέξεων επί ευτελών προσωπικών ζητημάτων.
Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ανάμεσα στα άλλα αποτελέσματα  που επέφερε η κεντρική συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και το τοπικό γεγονός της άριστης συνεργασίας μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης με τους εργολάβους των δύο αντιπάλων(;) παρατάξεων, να συνεργάζονται άψογα στην από κοινού κατασκευή  του έργου της  ανάπλασης(!) της πόλης  της Αλεξάνδρειας.
 Τέλος η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτίσθηκε με την διοίκηση κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα   της παρουσίας της στο δημοτικό συμβούλιο, όπου ενίοτε εμφανίσθηκε και «βασιλικότερη του βασιλέως»(π.χ. είσπραξη των χρεών των δημοτών), ενώ περιορίσθηκε σε κάποιες φραστικές διεκδικήσεις στις δύο πρόσφατες συνεδριάσεις του 2014, προκαλώντας την έκπληξη όλων για την αλλαγή της στάσης της, και την έγερσή της από την πολύχρονη χειμερία νάρκη της....

Ποια τα βασικά προβλήματα του δήμου και των κατοίκων του και ποιες οι βασικές σας προτάσεις για την αντιμετώπιση τους;

Τα υπέρογκα τιμολόγια κυρίως της ύδρευσης, αποτέλεσμα της χρόνιας κακοδιαχείρισης,  επιβάλλεται να  μειωθούν με απώτερο στόχο την εκμηδένιση τους.
Η επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων που προοριζόταν για τους δήμους θα μας δώσει τη δυνατότητα να περιορίσουμε, ή ακόμη και να  εκμηδενίσουμε τη επιβάρυνση των δημοτών μας, που έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη από τις δημοτικές παρατάξεις που υπηρετούν την πολιτική της συγκυβέρνησης χωρίς να προβάλουν τη παραμικρή διεκδίκηση.
Η ενίσχυση από τις εκλογές της δημοτικής παράταξης «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ», αποτελεί εγγύηση για διεκδίκηση επαρκούς  κρατικής χρηματοδότησης σε αντίθεση με την πολιτική των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν μέχρι σήμερα  μετατρέψει τους δήμους σε τοπικό φορομπηχτικό μηχανισμό.
Ο στόχος μας είναι η κατάργηση όλων των τοπικών φορολογιών, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών . Τα απολεσθέντα έσοδα από αυτές τις φοροαπαλλαγές, μπορούν να αντισταθμισθούν από τη αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφάλαιου στο 45%.
Η εγκατάλειψη όλων ανεξαίρετα των χωριών και η προκλητική αντιμετώπιση ακόμη και της ίδιας της Αλεξάνδρειας, όπου δίπλα σε αναπλάσεις «του ποδαριού» ύψους όμως εκατομμυρίων ευρώ, υπάρχουν οι εγκαταλελειμμένοι επί χρόνια δημόσιοι χώροι, τα στεγνά ….σιντριβάνια οι βομβαρδισμένες πλατείες, πρέπει επιτέλους  κάποτε να σταματήσει..
 Η τροφοδότηση με υγιεινό νερό από τις πηγές Βερμίου είναι έργο άμεσης προτεραιότητας, για την παράταξή μας, αφού άπτεται της ίδιας της ζωής των συνδημοτών μας.
Το Νερό αλλά και η Ενέργεια πρέπει να  κατοχυρωθούν σαν κοινωνικά αγαθά που επιβάλλεται να παρέχονται από το κράτος με πολύ φθηνά τιμολόγια ή δωρεάν (π.χ. άρδευση αγροτικών καλλιεργειών) σε αντίθεση με την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους που επιβάλουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των δημοτικών παρατάξεων που υποστηρίζονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Σαν δημοτική παράταξη διεκδικούμε την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και σταθερή σχέση εργασίας.
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, καταγγείλαμε σε όλους τους τόνους την παράδοση  σε ιδιώτες, από την διοίκηση -σε αγαστή συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση- μεγάλων δημοτικών εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας για φωτοβολταϊκά.
Η διοίκηση μετά την ακύρωση της σύμβασης του έργου για τα απορρίμματα στη διαβόητη θέση 12 , παρά τις υποδείξεις μας για απόκτηση δωρεάν οχημάτων, δεν ανέλαβε την ευθύνη της μεταφοράς των απορριμμάτων στα Γιαννιτσά αλλά ανέθεσε σε ιδιώτη την μεταφορά αδιαφορώντας τόσο για το κόστος της μεταφοράς (παρά τη σημαντική οικονομική επιβάρυνση των δημοτών μας), όσο και για την ποιότητα της υγιεινής μεταφοράς τους
Η καλαισθησία της πόλης και των χωριών του δήμου, που έχει  εγκαταλείψει στην τύχη της με ευθύνη της η απερχόμενη διοίκηση, είναι και ένας αδιάψευστος δείκτης έλλειψης σεβασμού της διοίκησης προς τον δημότη….

Τι σηματοδοτεί κανείς με την ψήφο του προς τον συνδυασμό σας;

Στις σημερινές συνθήκες βάρβαρης επίθεσης στη λαϊκή οικογένεια που κλιμακώνεται και με ευθύνη των αιρετών που υλοποιούν αυτήν την πολιτική και σε τοπικό επίπεδο, η ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξάνδρειας είναι η πλέον σαφής δήλωση δυσαρέσκειας στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική .
Ο εκλεγμένος σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση και πριν τις προηγούμενες εκλογές για την τοπική διοίκηση και βέβαια και στη συνέχεια, αποκάλυψε και κατήγγειλε τους στόχους του «προγράμματος Καλλικράτη».
 Ήδη σε χώρες της ΕΕ αλλά και εκτός Ευρωζώνης έχει εφαρμοστεί αυτή η πολιτική εδώ και δεκαετίες από κυβερνήσεις σοσιαλδημοκρατικές και νεοφιλελεύθερες με βαριές συνέπειες για τους λαούς π.χ. κλείσιμο νοσοκομείων, δομών πρόνοιας κτλ.
Έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει για τις συνέπειες της εφαρμογής του προγράμματος αυτού στα λαϊκά στρώματα, και καλούσαμε τότε αλλά και τώρα καλούμε φορείς, σωματεία, εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, όλους όσους πλήττονται, οργανωμένα να αντιπαλέψουν με την ψήφο τους, τις συνέπειες της πολιτικής που ασκούν οι Δήμοι.
 Σε αυτή τη σοβαρή πολιτική αναμέτρηση η απάντηση  πρέπει να δοθεί ενιαία στο δήμο την περιφέρεια και στις ευρωεκλογές, αφού γίνεται όχι μόνο στην ίδια πολιτική συγκυρία, αλλά και στις ίδιες συγκεκριμένες συνθήκες οικονομικής κρίσης.

(Δημοσιεύτηκε στην έντυπη μορφή της «ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ»)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου