Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Κινούμενη άμμος η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος!!!!!


Η διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είναι «περίπατος» ούτε για τις δυνάμεις που την υφίστανται ούτε για την τάξη της οποίας τα ευρύτερα συμφέροντα υπηρετεί και στην οποία προκαλεί ανησυχία η δύσκολη κυοφορία.
Στη δοσμένη φάση που βρίσκεται η αναμόρφωση, τρία περίπου χρόνια απ' την έναρξή της, στο αστικό πολιτικό σκηνικό, εκτός των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ), καταγράφονται και ομάδες - δορυφόροι τους, τις οποίες απαρτίζουν στελέχη που μέχρι χτες εντάσσονταν στο δυναμικό τους.
Τα μεταξύ τους αλισβερίσια για τη συγκρότηση φορέων ικανών να διεκδικήσουν, να βάλουν στο χέρι και να ασκήσουν απρόσκοπτα την αστική διαχείριση, συνυπάρχουν με διεργασίες στο εσωτερικό των ίδιων των κομμάτων, που σε ένα βαθμό αντανακλούν αντιθέσεις, προβληματισμούς στους κόλπους της ίδιας της αστικής τάξης ως προς το μείγμα διαχείρισης, ως προς τις συμμαχίες που πρέπει να προκριθούν για να διασφαλιστούν καλύτερα τα συμφέροντά της κ.λπ.

Οι διαφωνίες στα αστικά κόμματα...
Υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να ιδωθούν διαφωνίες στο εσωτερικό της ΝΔ και για πολιτικά ζητήματα π.χ. για το φόρο στα ακίνητα, αλλά και για ζητήματα συνεργασιών, τακτικής απέναντι στη Χρυσή Αυγή και στον ΣΥΡΙΖΑ κ.ά. 'Η στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όπου ένα κομμάτι καλοβλέπει μια συνεργασία μελλοντικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα άλλο υπερασπίζεται τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς είτε για να διεκδικήσει με αξιώσεις τη διακυβέρνηση είτε για να διαπραγματεύεται με καλύτερους όρους τη συμμετοχή σε κυβέρνηση όπως η σημερινή με τη ΝΔ.
Οι ίδιοι λόγοι επιδρούν στη διαμόρφωση ίδιου τοπίου και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου απλώνεται η «γκρίνια» για επιλογές της ηγετικής ομάδας ερήμην των οργάνων, επανακάμπτουν οι τριβές με την «Αριστερή Πλατφόρμα» και σημειώνονται «επεισόδια» όπως η διαφοροποίηση Γλέζου και Κωνσταντοπούλου στην ψηφοφορία της τροπολογίας για την αναστολή χρηματοδότησης της «Χρυσής Αυγής», η έκφραση διαφορετικής άποψης από τον Π. Τατσόπουλο κ.ά.


Ομοίως και στη ΔΗΜΑΡ όπου ο αντίκτυπος της «πρωτοβουλίας των 58» για δημιουργία «ενιαίου πολιτικού φορέα» με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές του Μάη δε λέει να κοπάσει. Η συμμετοχή δύο στελεχών στη γραμματεία της πρωτοβουλίας παρά κι ενάντια στην απόφαση του κόμματος να μην στηρίξει το εγχείρημα, η ύπαρξη θιασωτών της λεγόμενης «κεντροαριστεράς» στις γραμμές του, δημιουργεί προσκόμματα στην προσπάθεια της ηγετικής ομάδας να καταγράψει βήματα στην κατεύθυνση συγκρότησης του «τρίτου πόλου». Επισκιάζει σχετικές πρωτοβουλίες, ενταγμένες στον ανταγωνισμό για το ποιος θα πάρει κεφάλι σ' ένα χώρο την πρωτοκαθεδρία του οποίου διεκδικεί -δικαίως- ο ΣΥΡΙΖΑ.


Ούτε οι ΑΝΕΛ μένουν ανεπηρέαστοι απ' τη διαδικασία αυτή με συχνές πυκνές διαφοροποιήσεις στελεχών, βουλευτών απ' κεντρικές επιλογές και αποφάσεις του κόμματος, με αντιπαράθεση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί δυνάμει σύμμαχο όπως επιμένει ο Π. Καμμένος, ενθαρρυμένος απ' την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το σκηνικό επιβεβαιώνει πλήρως το ΚΚΕ που αμέσως μετά τις εκλογές του Ιούνη του 2012 διατύπωσε την εκτίμηση πως η Βουλή που προέκυψε απ' αυτές θα αποτελεί «κινούμενη άμμο», συνδέοντας αυτήν την εκτίμηση με τη γενικότερη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, που ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη. Αλλωστε, στη βάση του κάλπικου διλήμματος που κυριάρχησε τότε, το «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», σχηματίστηκαν νέα κόμματα, όπως οι ΑΝΕΛ, διαμορφώθηκαν κυβερνητικές συμμαχίες, όπως η προηγούμενη τρικομματική, οξύνθηκαν αντιθέσεις στο εσωτερικό των αστικών κομμάτων. Σήμερα, όσο το δίλημμα αυτό σβήνει, τόσο αναζωπυρώνεται η κινητικότητα μεταξύ των κομμάτων της διαχείρισης. Ολα αυτά σε συνδυασμό με τις προσπάθειες ανταγωνιζόμενων μερίδων της αστικής τάξης να επηρεάσουν τα πράγματα προς όφελός τους, με κοινή συνισταμένη τη χειραγώγηση του λαού. Η προσπάθεια να παγιωθούν οι δύο πόλοι, με δεδομένα τα ζόρια των αστών να διαχειριστούν την κρίση, πυροδοτεί παραπέρα τις διεργασίες αυτές, ωστόσο φαίνεται πια το δίπολο να εξαντλεί τη δυναμική του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου