Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Μ. Ομπάμα: Το πιο δυνατό χαρτί του........... κεφαλαίου!!!!!!!!!!!!!



Η πλέον δαπανηρή προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου δαπανήθηκαν 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, έληξε επιτυχώς για τον Μπαράκ Ομπάμα, που κατόρθωσε να ανανεώσει για μία ακόμη τετραετία τη θητεία του στο Λευκό Οίκο.
Παρά το γεγονός ότι από πολύ νωρίς διαφάνηκε μία πολύ «άνετη νίκη» για τον Μπαράκ Ομπάμα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και αποτυπώνεται στην κατανομή της λαϊκής ψήφου, όπου οι διαφορές είναι «οριακές». Σε επίπεδο εκλεκτόρων η διαφορά είναι μεγάλη, καθώς ο Ομπάμα αποσπά 303 έναντι 206 - απομένουν οι 29 εκλέκτορες της Φλόριντα όπου η διαφορά είναι ακόμη πιο οριακή - αλλά σε ψήφους η νίκη μεταφράζεται μέχρι στιγμής σε 59.943.537 (50,3%) για τον «Δημοκρατικό» Μπαράκ Ομπάμα, έναντι 57.261.042 (48,1%) για τον «Ρεπουμπλικάνο» Μιτ Ρόμνεϊ.
Η «λογική του μικρότερου κακού» επικράτησε για άλλη μία φορά και η συμμετοχή σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ενδέχεται να έχει αυξηθεί σημαντικά και λαϊκά στρώματα και μετανάστες ψήφισαν κυρίως Ομπάμα.
Οσον αφορά στις εκλογές για την αναπλήρωση των μελών του Κογκρέσου και της Γερουσίας, οι Ρεπουμπλικανοί εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο της 435μελούς Βουλής των Αντιπροσώπων που κατέκτησαν κατά τις ενδιάμεσες εκλογές το 2010, ενώ οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας.
Η σκόνη των εκλογών ακόμη δεν έχει καθίσει αλλά όλοι οι αναλυτές θέτουν πλέον στο επίκεντρο το ερώτημα: Τι θα γίνει με το «δημοσιονομικό τοίχο» (Fiscal Cliff). Οι «επενδυτές» και οι «διαχειριστές κεφαλαίων», που έτσι κι αλλιώς σε μία ωμή παρέμβασή τους είχαν απευθύνει «επείγουσα προειδοποίηση» για άμεσο χειρισμό της απειλούμενης κρίσης στον αμερικανικό προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες που έχει η αγορά για τη ζημιογόνα πολιτική αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει σε περίπτωση οριακής νίκης του Μπαράκ Ομπάμα - κάτι που επιβεβαιώθηκε ήδη - «πιέζουν» ώστε το Κογκρέσο να συνάψει συμφωνία για να αποτραπεί ο «δημοσιονομικός γκρεμός», δηλαδή τα 600 δισ. δολάρια σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων που θα επιβληθούν αυτόματα από την 1η Γενάρη.
"Ρ" 08112012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου