Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Β΄ Σώμα Στρατού. Ποιόν τελικά συμφέρει η τυχόν απομάκρυνσή του??????



Σημαντικές οργανωτικές μεταβολές στη Δομή Διοίκησης του Ελληνικού Στρατού αναμένονται το προσεχές διάστημα καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΣΑΓΕ εγκρίθηκε η διάλυση του Β΄Σώματος Στρατού και η αλλαγή υπαγωγής των Σχηματισμών του. Με την κατάργηση του Β΄ΣΣ προωθείται επιπλέον η μείωση των οργανικών θέσεων ανωτάτων αξιωματικών στον ΕΣ. Να υπογραμμίσουμε ακόμη ότι σύμφωνα με τις επιταγές της ακολουθούμενης πολιτικής των μνημονίων οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, ανέρχονται στα 517 εκατ. ευρώ, από τα οποία, 80 εκατ. ευρώ είναι λειτουργικά έξοδα (κλείσιμο 55 στρατοπέδων και 15-19 κέντρων νεοσυλλέκτων, απόσυρση 47 αεροσκαφών, 11 πλοίων παλαιού τύπου, μείωση κατά 30% του αριθμού των νεοσυλλέκτων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και 10-15% του αριθμού των ανωτέρων αξιωματικών), 104 εκατ. ευρώ αποτελούν ακυρώσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων και 333 εκατ. ευρώ, “κούρεμα” σε υπάρχοντα εξοπλιστικά προγράμματα -«χωρίς πάντα να θίγεται το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων», όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Η προοπτική αυτή προκάλεσε την αντίδραση τοπικών βουλευτών, αλλά και της δημοτικής αρχής.

Ορισμένα γενικότερα ζητήματα:
1. Το Β’Σ.Σ ιδρύθηκε το 1913 και αφού άλλαξε πολλές έδρες και πήρε μέρος σε πολλούς πολέμους (από τον 1ο παγκόσμιο, τον 2ο, τον εμφύλιο, την εκστρατεία  στην  Κορέα αλλά και σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς μεταπολεμικά πολέμους, κατέληξε ως έδρα στη Βέροια το 1962, μεταφερόμενο από την Κοζάνη. Δηλαδή το πού θα θα είχε έδρα είχε να κάνει κυρίως με την όλη δομή των ενόπλων δυνάμεων στη χώρα μας που με τη σειρά της υπάκουε στο κάθε φορά “αμυντικό δόγμα”. Για παράδειγμα έπαψε απο το 1990 ο λεγόμενος “από Βορρά κίνδυνος”, ενώ η παρουσία της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, “υποχρεώνει” τη χώρα μας να υπακούει στους γενικότερους σχεδιασμούς του οργανισμού αυτού. Σημειώνουμε ότι από την 1 Ιανουαρίου του 1998 το Β’Σ.Σ υπό τη νέα δομή δεν έχει περιοχή ευθύνης και αποτελεί την δύναμη άμεσης αντίδρασης του Ελληνικού Στρατού και την Στρατηγική Εφεδρεία του ΓΕΕΘΑ. Από το 2005 λειτουργεί ως Μείζον Επιχειρησιακός Σχηματισμός υπό την επιχειρησιακή διοίκηση  του Α/ΓΕΕΘΑ και την υπό διοικητική διοίκηση του ΓΕΣ. Πολύ απλά με βάση τον γενικότερο προσανατολισμό σήμερα των Ε.Δ δεν γίνονται δεκτά επιχειρήματα περί “άμυνας και προστασίας των συνόρων της χώρας”.

2.Από τη στιγμή που ο ρόλος του Β’Σ.Σ δεν έχει σχέση με την άμυνα της χώρας, αλλά αντίθετα στην ουσία εξυπηρετεί τους γενικότερους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ (που κάθε άλλο παρά φιλειρηνικοί είναι) τότε το μοναδικό λογικό επιχείρημα παραμονής του είναι το οικονομικό συμφέρον που έχει η τοπική κοινωνία. Σίγουρα αυτό, ακόμη και τώρα που εδώ και χρόνια έχει συρρικνωθεί η αριθμητική του δύναμη, είναι σοβαρό επιχείρημα. Ομως ας δούμε μια άλλη πλευρά. Η “συρρίκνωση” έχει να κάνει και με τα δημοσιονομικά δεδομένα των μνημονίων. Επομένως όσοι τα έχουν στηρίξει γιατί σήμερα διαμαρτύρονται; (Φυσικά πρόβλημα θα δημιουργηθεί και σε κομμάτι του μόνιμου προσωπικού που εδώ και χρόνια “έφτιαξαν” τη ζωή τους εδώ, όμως αυτά είναι τα εργασιακά δεδομένα των στρατιωτικών). Ομως το γενικότερο ζήτημα παραμένει. Πιστεύει κανείς ότι η χειμάζουσα τοπική οικονομία μπορεί να σταθεί με τη διατήρηση στρατοπέδων ή σχολών ΑΕΙ-ΤΕΙ; Χωρίς δηλαδή παραγωγική βάση (π.χ βιομηχανία, εμπόριο, αγροτική παραγωγή κ.α) που έχει διαλυθεί από την Ε.Ε και την ακολουθούμενη πολιτική; Και εδώ οι ευθύνες πολλών από όσους σηκώνουν σήμερα τη σημαία του αγώνα είναι σημαντικές γιατί στήριξαν την πολιτική αυτή!
 άρθρο από την εφημερίδα Η άλλη άποψη της Βέροιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου