..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Πρωτιά στη μείωση των διακοπών οι Ελληνες!!!!!!!!!!!!!!!!!


Oκτώ στους δέκα Ελληνες δεν θα πάνε διακοπές φέτος το καλοκαίρι. Αυτό δείχνει σχετική έρευνα του ΙΚΑ και απ' ό,τι φαίνεται δεν απέχει από την πραγματικότητα. 

Επιπλέον και αυτοί που θα καταφέρουν να πάνε μειώνουν τη διάρκεια των διακοπών τους, με το 42% να υπολογίζει πως θα «δραπετεύσει» για ξεκούραση μόνο 4 μέρες, ενώ μόλις το 1% προγραμματίζει διακοπές 20 ημερών. 
Οπως ήταν αναμενόμενο, η βασική αιτία που δεν επιτρέπει στη συντριπτική πλειοψηφία να εξασφαλίσει λίγες μέρες διακοπών είναι οι οικονομικοί λόγοι, ενώ ακόμα 13%, εξαιτίας της επαγγελματικής και εισοδηματικής αστάθειας.

Βέβαια, η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούρια, κάθε χρόνο χειροτερεύει, αφού μαζί με όλα τα εργασιακά δικαιώματα, την υψηλή ανεργία, την άγρια φορολογία από το αστικό κράτος, η εργατική - λαϊκή οικογένεια χάνει και το δικαίωμα ακόμα και σε λίγες μέρες αναψυχής και ξεκούρασης.

 Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση και το κεφάλαιο, μαζί και τα παπαγαλάκια τους στα αστικά μέσα ενημέρωσης, για το μόνο που νοιάζονται και για το μόνο που μιλάνε και γράφουν, είναι ο αριθμός των ξένων τουριστών που θα έρθουν στη χώρα μας, προφανώς γιατί θεωρούν ότι οι γηγενείς εργαζόμενοι είναι άνθρωποι «δεύτερης κατηγορίας». 

Είναι όμως και αυτό μια πρόσθετη απόδειξη πως στην «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται και διαφημίζουν δεν έχουν θέση ούτε τα εργασιακά δικαιώματα, ούτε το δικαίωμα σε διακοπές. Ο τουρισμός για τον οποίο ενδιαφέρονται δεν χωράει μέσα του την εργατική - λαϊκή οικογένεια και τις ανάγκες της.

Παρέμβαση του Θανάση Παφίλη στο VIMA FM Η ονομαζόμενη """"αριστερά"""μπορεί να περάσει μέτρα που δεν θα μπορούσε να περάσει η ...δεξιά!!!! Audio


Η μόνη λύση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι να επιλέξουν το δρόμο της ρήξης με το καπιταλιστικό σύστημα, αλλιώς θα συνεχίσουν να ζουν την κόλαση και τη βαρβαρότητα, τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, μιλώντας στο ρ/σ «Βήμα FM»


Απαντώντας σε ερώτηση για τις πετσοκομμένες συντάξεις που είδαν σήμερα χιλιάδες συνταξιούχοι, ο Θανάσης Παφίλης είπε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του αντιασφαλιστικού νόμου και υπενθύμισε την άθλια, όπως την χαρακτήρισε, κυβερνητική προπαγάνδα που ισχυριζόταν ότι δεν θα γίνουν μειώσεις.

Χαρακτήρισε επίσης την πολιτική της κυβέρνησης «σκληρή ταξική πολιτική» και συνειδητή επιλογή.

Τόνισε ότι οποιοσδήποτε από τα άλλα κόμματα και αν βρισκόταν στην κυβέρνηση θα ακολουθούσε την ίδια πολιτική και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι παραπλανούν το λαό λέγοντας ότι θα ακολουθήσουν μια άλλη.

Για τον εκλογικό νόμο επανέλαβε την πάγια θέση για απλή αναλογική χωρίς πλαφόν και μπόνους, σημειώνοντας ότι αν υπάρξει τέτοια πρόταση το ΚΚΕ θα την ψηφίσει.

πηγή: 902.gr

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ποιος φταίει για το κανόνι του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ??????


Αλλο ένα (αναμενόμενο) κανόνι έσκασε χτες στο λιανεμπόριο, με την αίτηση της «Μαρινόπουλος» για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα. Οι αναλύσεις για το πώς και το γιατί περισσεύουν στον Τύπο. 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρουσιάζουν ως βασική αιτία της πτώχευσης την «κακοδιαχείριση» από την πλευρά της εργοδοσίας, μετά την εξαγορά του μεριδίου που κατείχε η γαλλική «Carrefour». 

Αλλοι μιλάνε για την απροθυμία των τραπεζών να σώσουν την επιχείρηση (σαν να πρόκειται για ευαγή ιδρύματα...) και άλλοι για «καταστροφική εμπορική πολιτική» των στελεχών της «Μαρινόπουλος». 

Αναλύσεις όπως αυτές κρύβουν το κύριο, ότι δηλαδή στον κλάδο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο «ξεκαθάρισμα» ανάμεσα στις εταιρείες που επιβίωσαν της κρίσης, αλλά δεν ξεκινάνε όλες από την ίδια αφετηρία μετά από αυτήν. 

Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ώρα που η «Μαρινόπουλος» οδεύει προς την πτώχευση, άλλες μικρότερες αλυσίδες, όπως η πρώην «Αρβανιτίδης», βρίσκονται κι αυτές στη δίνη σκληρών επιχειρηματικών ανταγωνισμών και το μέλλον τους προδιαγράφεται αβέβαιο. 

Επομένως, το κυνήγι της πρωτοκαθεδρίας στην αγορά, που είναι στο DNA του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και διανομής των προϊόντων, είναι αυτό που έκλεισε τον «Μαρινόπουλο», εταιρεία που μεσουρανούσε για κάποια χρόνια στον κλάδο. 

Βέβαια, ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας μικρό κακό θα πάθει, καθώς οι δραστηριότητές του σε άλλους κλάδους (φάρμακο) καλά κρατούν και δεν αποκλείεται προς τα εκεί να σπρώξει περισσότερα κεφάλαια. 

Αυτοί που πληρώνουν τη νύφη είναι οι περίπου 13.000 εργαζόμενοι και οι εκατοντάδες μικρέμποροι που δραστηριοποιούνταν περιφερειακά της αλυσίδας, που οδηγούνται στην καταστροφή...

Πολιτικοί απατεώνες...Εϊπαν ότι θα κόψουν το ΕΚΑΣ από το 20% των δικαιούχων, και έκοψαν από το 40%


Τελικά δικαιωθήκαμε....Το "παράλληλο πρόγραμμα" του Τσίπρα ήταν κρυφά επιπλέον μέτρα!

Από newmoney:  

Σοκ και δέος περίμενε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους μέχρι πρότινος του ΕΚΑΣ, που απο το απόγευμα της Τρίτης επισκέπτονται ΑΤΜ σε όλη τη χώρα προκειμένου να δουν αν τους έχει πιστωθεί η σύνταξη του Ιουλίου. Κι αυτό γιατί σε εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και του ασφαλιστικού που συνεταξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος καθώς αντί για τα 810 ευρώ που έπαιρναν μέχρι πρότινος ξαφνικά είδαν στο χέρι τους τα μισά, δηλαδή 420 ευρώ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό το κατόρθωμα, η κυβέρνηση αποδείχθηκε μνημονιακότερη του Μνημονίου όσον αφορά το «μαχαίρι» στο ΕΚΑΣ καθώς κατάφερε τελικά να κόψει το επίδομα όχι στο 20% των δικαιούχων όπως προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού αλλά στο 40%!

Ο λογαριασμός του τρόμου για 150.000 χαμηλοσυνταξιούχους

Πρώτα θύματα είναι οι περίπου 150.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που μετά τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ βάσει του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου - υποχώρησε στα 664 ευρώ μηνιαίες μεικτές συντάξιμες αποδοχές - είδαν τις συντάξεις τους κομμένες στο μισό!

Οι συνταξιούχοι της εν λόγω κατηγορίας μέχρι πρότινος εισέπρατταν 810 ευρώ (580 ευρώ κύρια σύνταξη και 230 ευρώ ΕΚΑΣ). Με την εφαρμογή του νόμου Κατρουγκαλου από σήμερα αρχικά «εξαφανίστηκαν» τα 230 ευρώ του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Άρα κανονικά θα έπρεπε να εισπραξουν 580 ευρώ.

Επειδή όμως τους είχε καταβληθεί το ΕΚΑΣ του Ιουνίου σύμφωνα με την απόφαση του υπ. Εργασίας το ποσό αυτό των 230 ευρώ που πήραν τον περασμένο μήνα θα πρέπει να καταβληθεί σε δύο δόσεις, με τις συντάξεις του Ιουλίου και του Αυγούστου. Έτσι για τον Ιούλιο τους έκοψαν άλλα 160 ευρώ, που σημαίνει ότι στο χέρι πήραν τελικα 420 ευρώ, ενώ άλλα 70 ευρώ θα αφαιρεθούν τον Αύγουστο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τον επόμενο μήνα η σύνταξή τους θα είναι τελικά 510 ευρώ.
Έκοψαν το ΕΚΑΣ στο 40% των δικαιούχων ενώ το Μνημόνιο έλεγε 20%

Εξίσου σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας τελικά έκοψε το ΕΚΑΣ σε διπλάσιο αριθμό δικαούχων από αυτόν που προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.

Ενώ, δηλαδή, το 2015 η κυβέρνηση υπέγραψε για κατάργηση του ΕΚΑΣ στο 20% των δικαιούχων, ο τελικός αριθμός των 150.000 συνταξιούχων που χάνουν το επίδομα ισοδυναμεί με το 40% των περίπου 380.000 δικαιούχων που το εισπράττουν.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνουν το γεγονός αυτό αποδίδοντας το μεγαλύτερο «ψαλίδι» στο γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι σήμερα οι τελικοί ποσοτικοποιημένοι στόχοι αποδείχθηκαν ανώτεροι της αρχικής εκτίμησης.

Έρχεται η ψυχρολουσία από τη μείωση των επικουρικών

Σε ένα μήνα θα ακολουθήσει η «ψυχρολουσία» της περικοπής των επικουρικών για 250.000 δικαιούχους με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 1.180 καθαρά) και άνω.

Από τη σύνταξη του Αυγούστου θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται οι μειωμένες επικουρικές για τους δικαιούχους με εισόδημα άνω των 1300 ευρώ το μήνα. Οι περικοπές θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης.

Σημειώνεται ότι σήμερα δεν  πιστώθηκαν οι επικουρικές συντάξεις γιατί αποφασίστηκε η καταβολή τους να γίνεται την 2η εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα -και όχι προκαταβολικά στα τέλη του προηγούμενου.

Την αλλαγή αποφάσισαν η διοίκηση του ΕΤΕΑ και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό κενό που υπήρχε λόγω της προκαταβολής των συντάξεων και της είσπραξης των εισφορών από τους εργοδότες στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο ετεροχρονισμός αυτός υποχρέωνε το Ταμείο να ρευστοποιεί μερίδια από το Κοινό Κεφάλαιο γράφοντας ζημίες. Μετά την αλλαγή της ημερομηνίας των πληρωμών, οι επικουρικές συντάξεις του Ιουλίου θα καταβληθούν στις 4 Ιουλίου και όχι στα τέλη Ιουνίου.

Μειώνονται και τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου

Μια δυσάρεστη έκπληξη, που αναμένεται να «επιδεινωθεί» τον Σεπτέμβριο, αναμένει τις 284.000 συνταξιούχους που θα λάβουν μειωμένο από 11% έως και 63% το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Η πλειοψηφία των 284.000 δικαιούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων θα δει τα μερίσματα μειωμένα κατά 44%, που σημαίνει ότι οι αποδοχές θα μειωθούν από 66 έως 88 ευρώ το μήνα. Η ακραία μείωση της τάξης του 63% αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, έναν μικρό αριθμό δικαιούχων που δεν ξεπερνούν τα 200 άτομα, κυρίως δικηγόροι που λάμβαναν μέρισμα κοντά στα 500 ευρώ τον μήνα. Στο εξής σε αυτές τις περιπτώσεις το μέρισμα θα υποχωρήσει στα 185 ευρώ (μείωση κατά 315 ευρώ τον μήνα). Το Σεπτέμβριο η επιδείνωση να είναι εντονότερη καθώς θα παρακρατηθούν αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2016, τα ποσά που καταβλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΜΤΠΥ, το έλλειμμά του για το τρέχον έτος εκτιμάται σε 286 εκατομμύρια ευρώ. Για τον λόγο αυτό, ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος ορίζει νέο τρόπο υπολογισμού του μηνιαίου μερίσματος για όλους τους μερισματούχους του ΜΤΠΥ.


Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Τα μαύρα δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ για το ......Brexit!!!!!!


Και το βιολί βιολάκι... Ο λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί με άλλες αστικές δυνάμεις, παράλληλα με το πολύ «μαύρο δάκρυ» και την «περισυλλογή» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, συνέχισε προχτές τα παραμύθια για την ΕΕ που μπορεί τάχα να αλλάξει προς το καλύτερο, αρκεί να... θυμηθεί τις «ιδρυτικές της αξίες» και τους «καλούς» της τρόπους.

 Χαρακτηριστικά και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός: «Χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στην Ευρώπη. Αλλαγές αντιλήψεων, νοοτροπιών και τελικά αλλαγές πολιτικών. Για να υψώσουμε ένα φράγμα απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. (...) Χρειαζόμαστε μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία, για να ξαναβρεί η Ευρώπη τη χαμένη της ορμή και τις ιδρυτικές τις αξίες που την έκαναν ξεχωριστή μέσα στον κόσμο: Την προστασία της εργασίας, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων». 

Φυσικά, καμία αλλαγή «νοοτροπίας» και μείγματος πολιτικής δεν πρόκειται να αλλάξει το χαρακτήρα της ΕΕ, ως ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης, ένωσης δηλαδή του κεφαλαίου που όσο θα υπάρχει θα φορτώνει και νέα δεινά στους λαούς. 

Αυτή είναι η αλήθεια, που εκφράζει όλο και περισσότερο και η αυξημένη δυσαρέσκεια εργατικών - λαϊκών δυνάμεων απέναντι στην ΕΕ και τις αντιλαϊκές πολιτικές της, όσα «δάκρυα» κι αν χύσουν οι σοσιαλδημοκράτες σωματοφύλακές της για να την ξεπλύνουν.

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Τσίπρα και ΣΙΑ ""αριστεροί""δουλοπάροικοι. Μήπως είστε έμμισθοι υπάλληλοι σε διατεταγμένοι υπηρεσία;;;;;;;


Τελειώνουν οι φερετζέδες της ιμπεριαλιστικής "αριστεράς"...

Για τη Συρία, μας λένε πως στηρίζουν τους φονιάδες και το ΝΑΤΟ, γιατί ο Άσαντ είναι αιμασταγής δικτάτορας. Τώρα, πως τα δύο Κομμουνιστικά Κόμματα Συρίας είναι στο πλευρό ενός αιμοσταγούς δικτάτορα και συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αλλά και πολεμούν στην πρώτη γραμμή τους λακέδες των ιμπεριαλιστών, ας το αναζητήσουν όσοι δεν έχουν υποστεί λοβοτομή στο ΣΥΡΙΖΑ...

Κι ήρθε το Brexit... και κλάμα για την "ενωμένη" Ευρώπη... και να ο "ακροδεξιός" Φάρατζ, να η "ξενοφοβία", να ο μπαμπούλας-άλλοθι της δήθεν ακροδεξιάς...
Λέτε να έχει γίνει ακροδεξιό και το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεγάλης Βρετανίας, ή εσείς είστε σε διατεταγμένη Υπηρεσία;

Κομμουνιστικό Κόμμα Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit: "Μια νίκη της Λαϊκής Κυριαρχίας, μια Ήττα του άξονα Ε.Ε./ΔΝΤ/NATO (A VICTORY FOR POPULAR SOVEREIGNTY - a defeat for the EU-IMF-NATO axis)
 The referendum result represents a huge and potentially disorientating blow to the ruling capitalist class in Britain, its hired politicians and its imperialist allies in the EU, the USA, IMF and NATO. 
  The people have spoken and popular sovereignty now demands that the...
Westminster Parliament accepts and implements their decision. The left must now redouble its efforts to turn this referendum result into a defeat for the whole EU-IMF-NATO axis.
  But it is clear that the Cameron-Osborne government has lost the confidence of the electorate and cannot be trusted with the responsibility of negotiating Britain's exit from the European Union. It should resign forthwith.
  The Communist Party also has no confidence that a Tory government led by other pro-big business, pro-imperialist and pro-neoliberal MPs such as Boris Johnson, Michael Gove, Liam Fox and Iain Duncan Smith would withstand the pressures from the City of London, big business, the US and NATO to prevent Britain's exit from the EU.
  If no alternative government can command a majority in the House of Commons, a General Election must therefore be called without delay.
  This makes it all the more important that the Labour Party leadership immediately pledges to respect and implement fully the referendum decision. Moreover, it should make clear its determination to negotiate exit terms and future treaties with the EU and other countries on the basis of new arrangements that put the interests of working people here and internationally before those of big business and the capitalist 'free market'.
  In any event, it will also be vital to counteract the upsurge of xenophobia and racism unleashed by leading forces on both sides of the referendum campaign.
  The unity and mobilisation of progressive and labour movement forces is essential in order to explain the benefits of immigration and counter the divisive and anti-working class appeal of UKIP and other right-wing and far-right parties.
  We now need to fight to ensure that a Britain outside 'Fortress Europe' uses its freedom to welcome people to work, study and live here from around the world and leads Europe in providing a safe haven for asylum seekers and refugees.


sibilla

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Αλέξης Τσίπρας: Η ΕΕ μπορεί να γίνει ...............καλύτερη!!!!!


Υπέρμαχος της ΕΕ, που τάχα μπορεί να γίνει καλύτερη, εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας συμμετοχή στην προσπάθεια αναστύλωσης μιας αντιδραστικής συμμαχίας των αστικών τάξεων της καπιταλιστικής Ευρώπης που στους λαούς «χάρισε» περισσότερη εκμετάλλευση.

Είναι «μια δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη. Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δέχτηκε σημαντικό πλήγμα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για «βαθιά πολιτική κρίση, κρίση ταυτότητας και στρατηγικής για την Ευρώπη».

Ανέφερε ότι «το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό είτε θα είναι η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται «επειγόντως ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα για την Ενωμένη Ευρώπη. Όχι για λιγότερη Ευρώπη, συνέχισε, αλλά για μια καλύτερη Ευρώπη, κοινωνική και δημοκρατική», μοιράζοντας εκ νέου αυταπάτες για την ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού που βρήκε έδαφος στη λιτότητα», καλλιεργώντας το έδαφος για συνάντηση και συμμαχία με κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας και της «κεντροδεξιάς».

902

Με βουτιά το χρηματιστήριο της Wall Street!!!!!!!


Τo χειρότερο ξεκίνημα από το 1986 καταγράφουν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω της έντονης ανησυχίας των επενδυτών για τις επιπτώσεις του Brexit στη διεθνή οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 2,61% (469 μονάδες) στις 17.541 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση κατά 2,61% στις 2.058 μονάδες και ο Nasdaq κατά 3,14% στις 4.755 μονάδες.

Υπό κλοιό πιέσεων βρίσκεται και το ευρώ, το οποίο διολισθαίνει κατά 2,99% στα 1,1047 δολάρια, ενώ προηγουμένως το κοινό νόμισμα είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών (1,0990 δολάρια).

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται έντονα πτωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 5,01% στα 47,60 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 5,17% στα 48,28 δολάρια. Στον αντίποδα, τα συμβόλαια χρυσού, ως ασφαλή καταφύγια, ενισχύονται κατά 5,20% στα 1.328 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 κατακρημνίστηκε κατά 7,92% στις 14.952 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε απώλειες κατά 3,25% στις 1.922 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε πτώση κατά 3,25% στις 5.109 μονάδες.

Ο Θανάσης Παφίλης στο Ρ/Σ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM»: BREXIT ή Bremain: Η διάσπαση του κεφαλαίου στην Βρετανία και πως εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντά τους.


Η ίδια αντιλαϊκή πολιτική είτε εκτός είτε εντός της ΕΕ θα συνεχισθεί στη Βρετανία, δεν πρόκειται να αυξηθούν οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».


Τόνισε πως η διαφωνία τμημάτων του κεφαλαίου που χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα έχει να κάνει με το πώς εξυπηρετούνται καλύτερα και όχι αν θα βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων ενώ πρόσθεσε ότι το ουσιαστικό είναι ανατραπεί το σύστημα της βαρβαρότητας και επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για έξοδο από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία.

Για τον εκλογικό νόμο σημείωσε ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Για τα περί ακυβερνησίας ανέφερε πως πέρυσι όλοι μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και πως ο καυγάς είναι για το ποιος θα έχει την καρέκλα της διακυβέρνησης.

Τόνισε ότι αυτό που καίει το λαό είναι τα Εργασιακά που έρχονται, αλλά και όσα ψηφίστηκαν και έχει ξεκινήσει η εφαρμογή τους. 

902.gr

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ


Συγκινητική η προσφορά των εργατικών λαϊκών οικογενειών από το υστέρημά τους προς τους ξεριζωμένους -από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους- πρόσφυγες που καταφθάνουν στη χώρα μας και εγκλωβίζονται σε διάφορα σημεία της χώρας, θύματα της πολιτικής συγκυβέρνησης - ΕΕ που με το σταγονόμετρο επιτρέπουν τη μετάβασή τους στη Βόρεια Ευρώπη.

Μετά την έκκληση του ΠΑΜΕ, σωματεία, φορείς, συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές συγκεντρώνουν καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες και μεταφέρονται στους χώρους όπου διαμένουν όπου παραδίδονται οργανωμένα. Την ίδια ώρα, καταδικάζουν τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και απαιτούν την απεμπλοκή της χώρας από τους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, που αιματοκυλούν τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.  Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ.

Καλούμε τα σωματεία, τους συλλόγους και τους άλλους λαικούς φορείς της περιοχής να απαιτήσουμε και να παλέψουμε για:Απευθείας, ασφαλής μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά, στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα. Ειδικά για τα νησιά, αυτό απαντά άμεσα σ' αυτούς που χύνουν δάκρυα για την οικονομία, τον τουρισμό κ.λπ.

  Πλήρης σεβασμός της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα: α) Να αναγνωριστούν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του πρόσφυγα και του αιτούντος άσυλο για όλες τις εθνικότητες που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ότι έχουν το προσφυγικό προφίλ, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Αφγανοί πρόσφυγες. β) Να σταματήσουν τα αστυνομικά μέτρα καταστολής προσφύγων στα σύνορα με το κλείσιμό τους, όπως συμβαίνει σήμερα στην ΠΓΔΜ και σε άλλες χώρες. γ) Να σταματήσει η επιβολή πλαφόν στον αριθμό αιτήσεων ασύλου, στη λογική της αναλογικής κατανομής σε βάθος χρόνου, με βάση τις ποσοστώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ, πρακτική κατάφωρα αντίθετη με το Προσφυγικό Δίκαιο.

 Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, καθώς και υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.

 Δημιουργία δημόσιων, αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για όσο διάστημα διαρκούν οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής, περίθαλψης, καταγραφής και προετοιμασίας των εγγράφων, που θα επιτρέψει την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων θέλουν - που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία - ή εξέτασης των αιτημάτων ασύλου για όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα τελικού προορισμού, που είναι συγκριτικά μια μικρή μειοψηφία.

 Τα «hot spots», τα κέντρα μετεγκατάστασης, οι καταυλισμοί προσφύγων - μεταναστών είναι χώροι διαλογής ελάχιστων, που θα μεταφερθούν οργανωμένα σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και εγκλωβισμού των περισσότερων στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους. Αυτό αποδείχτηκε μετά και από τη φανερή αποτυχία του λεγόμενου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ. Οι 50.000 θέσεις «προσωρινής», κατά την κυβέρνηση, φιλοξενίας, αποδείχτηκε ότι είναι θέσεις μόνιμου εγκλωβισμού, και φυσικά δεν θα είναι μόνο αυτές, αφού ήδη υπάρχει προετοιμασία για περισσότερους από 100.000.

  Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Οχι σε νέα μέτρα της ΕΕ και μηχανισμούς καταστολής και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στα σύνορα, όπως η υπό ίδρυση νέα «ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή». Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το πώς θα αξιοποιηθεί το Προσφυγικό για την ενίσχυση της καταστολής σε βάρος των λαών της Ευρώπης.

 Καμία συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμία διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, που, ανάμεσα στα πολλά δεινά για τους λαούς, ευθύνονται για τους χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις.

 Η Λαϊκή επιτροπή Αλεξάνδρειας συνεπής στη δέσμευση της πρός τους πρόσφυγες, που έδωσε πρίν δυό μήνες, επανέρχεται και καλεί σε έμπρακτη αλληλεγγύη όσες και όσους  επιθυμούν να προσφέρουν υλική βοήθεια  για τους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στο 722 ΤΜ, Παρασκευή 24 Ιούνη 6:00-10:00 μ.μ στον πεζόδρομο μπροστά στα ΕΛ.ΤΑ (Ταχυδρομείο), όπου θα βρίσκεται αντιπροσωπεία της Λαϊκής επιτροπής για την παραλαβή. 

 Τα υλικά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη οι πρόσφυγες και μετανάστες
Πάνες για μωρά, μωρομάντηλα, μπιμπερό, σερβιέτες, ατομικές συσκευασίες χαρτομάντηλα, σαμπουάν (μικρή συσκευασία), αφρόλουτρα (μικρή συσκευασία), σαπούνια, οδοντόκρεμες οδοντόβουρτσες, χαρτί υγείας, ξυραφάκια.
Γάλα για βρέφη, γάλα εβαπορέ, έτοιμες τροφές για μικρά παιδιά που δεν χρειάζονται ψυγείο, ατομικά νερά, χυμοί, ατομικές συσκευασίες μπισκότων, κρουασάν, φρυγανιές, ατομικές μαρμελάδες, βούτυρο, ζάχαρη, κονσέρβες.
Κουταλάκια - πιρούνια - πιάτα - ποτήρια μιας χρήσης.
Εσώρουχα ανδρικά - γυναικεία - παιδικά, κάλτσες ανδρικές - γυναικείες - παιδικές, αθλητικά παπούτσια σε όλα τα μεγέθη και σε καλή κατάσταση.
Χαρτί Α4, μαρκαδόροι και ξυλομπογιές.

Στο πλαίσιο του καλέσματος αυτού θα διεξαχθεί και η πρώτη ανοιχτή συζήτηση της Λαικής Επιτροπής Αλέξανδρειας σχετικά με την παραπέρα δράση της για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των λαικών οικογενειών  (ανεργία, απληρωσιά, κατασχέσεις , κομμένα ρεύματα, νερά, τηλέφωνά, τρομοκρατία στους χώρους εργασίας, ανασφάλιστες οικογένειες ..κλπ)

Συνεχίζουμε...
Αναρτήθηκε από Laikh Epitroph Alexandreias στις 5:38 μ.μ. 

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο νέος .......σωτήρας!!!!!!


Στο δίπτυχο «λιγότεροι φόροι – μικρότερες δαπάνες», βασίζεται το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για έναν μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση, που είναι «μια συμφωνία αλήθειας με τους Ευρωπαίους εταίρους και την ελληνική κοινωνία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια δέσμευση για την πραγματική υλοποίηση γενναίων μεταρρυθμίσεων, με αντάλλαγμα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% και για επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 4% από το 2018 και μετά, προσθέτοντας πως «για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο είναι απαραίτητο να κάνουμε μια στροφή προς τη συστηματική στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, εφαρμόζοντας την αρχή «λιγότεροι φόροι – μικρότερες δαπάνες», θέτοντας ως στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 10% κάθε χρόνο και ωθώντας τις επενδύσεις στο 20% του Α.Ε.Π., από 11% που είναι σήμερα μέσα σε μια πενταετία». Μάλιστα έθεσε και πάλι ως στόχο τη δημιουργία 120 χιλιάδες νέων θέσεων εργασίας τον χρόνο».

Αναφερόμενος στην καχυποψία των πολιτών, για την οποία επεσήμανε πως δεν είναι αδικαιολόγητη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δυστυχώς τα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας διέφθειραν συνειδήσεις όχι μόνο της πολιτικής αλλά και ενός μέρους της επιχειρηματικής τάξης». Μάλιστα μίλησε για ένα σφιχταγκαλιασμένο ταγκό ενός συχνά κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, πολιτικών δυνάμεων και επιχειρηματιών που υπονομεύσαν την παραγωγική βάση της χώρας.

«Οι πολιτικοί παρασυρθήκαν από τις ιδεοληψίες του κρατισμού. Οι επιχειρηματίες συχνά μερίμνησαν μόνο για τα συμφέροντα των μετόχων και όχι για την συνολική ευρωστία της αγοράς. Και βέβαια δεν ήταν λίγα τα παραδείγματα χρεοκοπημένων επιχειρήσεων και πλούσιων επιχειρηματιών που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Βιβή Δάγκα στο MEGA: Οι επενδύσεις θα γίνουν πάνω σε "ματωμένα" σώματα!!!!


Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει όλα τα συντρίμμια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων που ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τα οποία όχι μόνο διατήρησε αλλά πολλαπλασίασε, σημείωσε μεταξύ άλλων η Βιβή Δάγκα, στέλεχος του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας 20 Ιούνη 2016 στο «Mega».


Τόνισε ότι «το βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους» καθώς σήμερα ένας νέος άνθρωπος που βγαίνει στην αγορά εργασίας ουσιαστικά δεν θα πάρει σύνταξη ποτέ.

«Με τέτοιες δυνατότητες που έχει η εξέλιξη της επιστήμης είναι δυνατόν μια οικογένεια να επιβιώσει με 400 ευρώ;» υπογράμμισε η Β. Δάγκα προσθέτοντας ότι τα περί δίκαιης ανάπτυξης είναι ένα σύντομο ανέκδοτο. «Η δίκαιη ανάπτυξη είναι δυσβάσταχτη για τη λαϊκή οικογένεια αλλά προνομιακή για τους επιχειρηματικούς ομίλους» σημείωσε.

«Απέναντι στο ξετύλιγμα της επίθεση που θα έχουμε το επόμενο διάστημα ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να οργανώσει τη δική του λαϊκή αντεπίθεση» τόνισε η Β. Δάγκα. «Να βγει μπροστά με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες του. Όχι μόνο να διεκδικήσει την ανάκτηση των απωλειών αλλά να ανοίξει νέους ελπιδοφόρους δρόμους στη λαϊκή πάλη για να διεκδικήσει αυτά που ο ίδιος παράγει, αυτά που δικαιούται».

πηγη: 902.gr

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Περάστε για...... υπόθεσή σας!!!!!!!!!!!!!!


Πληθαίνουν οι περιπτώσεις όπου η Αστυνομία καλεί αγρότες που συμμετείχαν στα πρόσφατα μπλόκα να περάσουν «για υπόθεσή τους» από το Τμήμα, καθώς πάνω από τα κεφάλια τους επικρέμαται η εισαγγελική παρέμβαση για τη διερεύνηση του αδικήματος της «παρακώλυσης συγκοινωνιών». 

Τελευταίο τέτοιο κρούσμα καταγράφηκε στην ευρύτερη περιοχή του Μαντουδίου, όπου μικρομεσαίοι αγρότες είχαν στήσει το μπλόκο τους πριν από μερικούς μήνες. Η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να παύσει με νομοθετική παρέμβαση κάθε προηγούμενη δίωξη και να σταματήσει τη διαδικασία τρομοκράτησης των αγροτών που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. 

Οσο δεν το κάνει, αναλαμβάνει σοβαρές ευθύνες, για τον επιπλέον λόγο ότι έχει απορρίψει και τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε σε διάφορα νομοσχέδια το ΚΚΕ, παρά τη δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού στους αγρότες ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για τις διώξεις. 

Σε κάθε περίπτωση, η στάση της προσφέρεται για συμπεράσματα από τους μικρομεσαίους αγρότες, καθώς επιβεβαιώνεται ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι χέρι με την καταστολή και την προσπάθεια περιστολής των αγώνων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 18-19/6/16

Ο Γερμανόφιλος, Βασίλης Λεβέντης, καλεί να μην βγαίνουν σκάνδαλα γερμανικών εταιριών για να έρθει ανάπτυξη


Δεν έπρεπε να κυνηγάμε τις γερμανικές εταιρείες που φοροδιαφεύγουν! Είναι επικίνδυνο επειδή μπορεί να μην έλθουν επενδύσεις!

Αυτή είναι η άποψη Λεβέντη για την ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ της εφημερίδας Αγορά, ότι BMW και Mercedes έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων.

 Κάποιοι, αυτόν τον Γερμανοτσολιά τον ψήφισαν για πλάκα!

Καλά να πάθετε εσείς, αλλά και εμείς που σας έχουμε "συμπολίτες"!

Ανεμος Αντίστασης

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Ελλάδα 2021: Σαμαράς, Τσίπρας... λέτε να είναι στην ίδια στοά κι απλώς μας θεωρούν μαλάκες;


Βλέμματα βλοσυρά. Αγέλαστα. Ολο ψέμα..... 

2014: Το «Σχέδιο Ελλάδα 2021» για τη χώρα παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη... 

2016: Τσίπρας στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ σε ειδική εκδήλωση «Ελλάδα 2021»

sibilla

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Brexit: Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Μαρίνου στο Λονδίνο για το επερχόμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία


Διαβάστε αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Λονδίνο στις 4 Ιούνη, σχετικά με το επερχόμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ αναφορικά με το χαρακτήρα της ΕΕ και το δημοψήφισμα στη χώρα.

Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας:

«Παρά τη σχεδιασμένη δράση ενός καλοπληρωμένου προπαγανδιστικού μηχανισμού, παρά την παρέμβαση αστικών δυνάμεων που προσπαθούν να υποτάξουν τη λαϊκή θέληση, παρά την προσπάθεια οπορτουνιστικών κομμάτων, όπως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που στηρίζει και εξωραΐζει την ΕΕ, σημαντική μάζα λαϊκών δυνάμεων αντιδρά, ασκεί κριτική, καταδικάζει την ΕΕ με διαβαθμίσεις στο βάθος της συνειδητοποίησης του ιμπεριαλιστικού της χαρακτήρα.

Αποδεικνύεται ότι η ΕΕ όχι μόνο δεν οδήγησε στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών αλλά στα κράτη - μέλη της οι λαοί αντιμετωπίζουν πολύ οξυμένα, χρόνια προβλήματα.

Ακόμα κι αυτά τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία στην ΕΕ βασανίζει περισσότερα από 22 εκατομμύρια, ενώ το ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας φτάνει το 25% του πληθυσμού. Η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 20%, τα 4 εκατ.

Οι Συνθήκες της ΕΕ και οι στρατηγικές των ευρωενωσιακών οργάνων στοχεύουν στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων για να αντεπεξέλθουν στο διεθνή ανταγωνισμό και να αυξήσουν τη δύναμή τους. Ολα αυτά τα χρόνια προχωρά η απελευθέρωση των αγορών σε στρατηγικής σημασίας κλάδους και τομείς της οικονομίας, επεκτείνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης με μόνιμο στόχο την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης.

Τα τελευταία χρόνια, το οπλοστάσιο της ΕΕ έχει εμπλουτιστεί με σύγχρονα όπλα, όπως η Στρατηγική "Ευρώπη 2020", η "Ενισχυμένη Οικονομική Διακυβέρνηση" και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη μόνιμη επιτήρηση των οικονομιών των κρατών - μελών σε μια πορεία εφαρμογής σκληρών αντιλαϊκών μέτρων.

Ιμπεριαλιστική συμμαχία που υπηρετεί το κεφάλαιο

Η ΕΕ είναι δύναμη πολέμων και επεμβάσεων, συμμαχεί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όπως δείχνουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της νίκης επί του "Ισλαμικού Κράτους", που δημιουργήθηκε, εκπαιδεύτηκε και εξοπλίστηκε από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους.

Η ΕΕ πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό, που έχει γίνει επίσημη ιδεολογία της, διαστρεβλώνει την Ιστορία, συκοφαντεί τη μεγάλη προσφορά του σοσιαλισμού στην κοινωνική πρόοδο, αποκρύπτει τον καθοριστικό ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης στην ήττα του φασισμού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συμπερασματικά, η ΕΕ από τη γέννησή της μέχρι σήμερα, (ως μετεξέλιξη της ΕΟΚ), είναι διακρατική ιμπεριαλιστική συμμαχία που εκφράζει και υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, κατά της εργατικής τάξης, κατά της φτωχής αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της Ευρώπης.

Κι αυτή η πορεία διαψεύδει και εκθέτει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού, που προσπαθούν να καρφώσουν στο μυαλό των εργαζομένων ότι η ΕΕ ήταν καλή, φιλολαϊκή και δήθεν χάλασε στην πορεία.

Τα κοινά συμφέροντα ευρωπαϊκών μονοπωλίων εκφράζονται στους σχεδιασμούς για παραπέρα εμβάθυνση της ΟΝΕ και γενικότερα της καπιταλιστικής ενοποίησης.

Αυτήν την κατεύθυνση υπηρετεί η "Εκθεση των 5 Προέδρων", της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωκοινοβουλίου, με τον τίτλο "Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης της Ευρώπης", που δημοσιεύτηκε τον Ιούνη του 2015.

Αυτή η λεγόμενη "φυγή προς τα εμπρός" επιχειρεί να απαντήσει στα προβλήματα που προκαλούν η ενίσχυση των "φυγόκεντρων" τάσεων, η στάση τμημάτων της αστικής τάξης και πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθενται στην ενοποίηση και στοχεύουν στη χαλάρωση των ενιαίων μηχανισμών και δεσμεύσεων της ΕΕ για κάθε κράτος - μέλος.

Ο στόχος της καπιταλιστικής ενοποίησης δεν μπορεί να ακυρώσει την αντικειμενική τάση της ανισόμετρης ανάπτυξης στο εσωτερικό της ΕΕ ούτε μπορεί να διαγράψει το ρόλο των αστικών κρατών (εθνοκρατική βάση), που αποτελούν την έδρα των μονοπωλίων, σημαντικό πεδίο για τη συσσώρευση κεφαλαίου. Τα αστικά κράτη αποτελούν τη βάση για την εφαρμογή δημοσιονομικών πολιτικών, προγραμμάτων χρηματοδότησης και φοροαπαλλαγών προς όφελος των δικών τους μονοπωλίων.

Σχετικά με τον λεγόμενο «ευρωσκεπτικισμό»

Οι δυσκολίες στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, οι ανισότιμες σχέσεις μέσα στην ΕΕ και οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της, στο εσωτερικό των κρατών και μέσα στην ίδια την αστική τάξη κάθε κράτους αποτελούν παράγοντες της εμφάνισης και ανάπτυξης του λεγόμενου "ευρωσκεπτικισμού".

Επί της ουσίας, εκφράζει τα συμφέροντα και τις στοχεύσεις τμημάτων του κεφαλαίου αλλά η τάση αυτή έχει διαφορετικές παραλλαγές. Φορείς του "ευρωσκεπτικισμού" είναι εθνικιστικά, ρατσιστικά ή και φασιστικών αντιλήψεων κόμματα, όπως π.χ. το Κόμμα για την Ανεξαρτησία της Βρετανίας (UKIP) του Φάρατζ, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν στη Γαλλία, η "Εναλλακτική για τη Γερμανία" και παρόμοια σχήματα στην Αυστρία, στην Ουγγαρία και στην Ελλάδα, π.χ. η φασιστική Χρυσή Αυγή.

Αλλά η τάση του "ευρωσκεπτικισμού" εκφράζεται επίσης σε κόμματα που χρησιμοποιούν αριστερή ταμπέλα, ασκούν κριτική ή απορρίπτουν την ΕΕ και το ευρώ, υποστηρίζουν το εθνικό νόμισμα, αναζητούν άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες αλλά σε κάθε περίπτωση κινούνται εντός των καπιταλιστικών τειχών.

Τα ιδιαίτερα συμφέροντα τμημάτων της βρετανικής αστικής τάξης

Η Βρετανία είναι μια ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη, ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι και καταγράφεται στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ξεπερνά τα 2,2 τρισ. ευρώ.

Η Βρετανία εντάχθηκε στην ΕΟΚ το Γενάρη του 1973 και αποτέλεσε το 7ο μέλος της σε περιβάλλον έντονων αντιπαραθέσεων ειδικά με τη Γαλλία, που πρόβαλε δύο φορές "βέτο", το 1961 και το 1967, επί Ντε Γκολ, ο οποίος αποκαλούσε τη Βρετανία "Δούρειο Ιππο των ΗΠΑ εντός της Ευρώπης".

Διαχρονικά, ισχυρά τμήματα της αστικής τάξης της Βρετανίας εκφράζουν την αντίθεσή τους σε βασικούς άξονες της "ευρωπαϊκής ενοποίησης".

Ενώ έχει επικυρώσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις άλλες Συνθήκες, δεν συμμετέχει στην Ευρωζώνη, δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία Σένγκεν και κινείται στο πλαίσιο ενός ειδικού - ας πούμε - καθεστώτος, με εξαιρέσεις, όπως η μη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εποπτείας και Εξυγίανσης των Τραπεζών, απορρίπτοντας έτσι τον έλεγχο του τραπεζικού της συστήματος και γενικότερα του χρηματοοικονομικού κέντρου, του γνωστού ως Σίτι του Λονδίνου, το οποίο είναι έδρα μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών Ελλήνων εφοπλιστών.

Η ειδική συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας, που υπογράφτηκε το Φλεβάρη του 2016, δεν αφορά μόνο τον περιορισμό των επιδομάτων προς τους μετανάστες και τα παιδιά τους, αλλά δίνει δυνατότητες στη Βρετανία να εποπτεύει τους δικούς της χρηματοπιστωτικούς θεσμούς, να φρενάρει τη διαδικασία της ενοποίησης.

Το δημοψήφισμα στις 23 Ιούνη, που αποφάσισε το Συντηρητικό Κόμμα, είναι ένα βήμα μπροστά από τα συνηθισμένα δημοψηφίσματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για την ένταξη μιας χώρας ή για την έγκριση μιας Συνθήκης, όπως έγινε στη Γαλλία ή στη Δανία τη δεκαετία του '90 ή για το "ευρωσύνταγμα", στη Γαλλία και την Ιρλανδία το 2005.

Για την εξέταση των συνθηκών μέσα στις οποίες ισχυρά τμήματα του βρετανικού κεφαλαίου υποστηρίζουν το Brexit πρέπει να σημειώσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια η επίδραση του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης οδήγησε σε αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στην ΕΕ κι αυτό εκφράστηκε έντονα στη διάρκεια της κρίσης, που έδειξε καθαρά πως η Γερμανία κέρδισε στην κούρσα του ανταγωνισμού σε βάρος της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Παράλληλα, σε διεθνές επίπεδο σημειώθηκαν αλλαγές στη θέση ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, σε βάρος των ΗΠΑ, προς όφελος της Κίνας, που εκπληρώνει ιδιαίτερο ρόλο στην καπιταλιστική συμμαχία των ΒRICS από κοινού με τη Ρωσία, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Διαμορφώνονται νέες, μεγάλες αγορές, οι συναλλαγές της Κίνας με τη Βρετανία ξεπερνούν τα 70 δισ. λίρες.

Τμήματα της βρετανικής αστικής τάξης ανησυχούν για την κατεύθυνση και τους όρους της μεγάλης, απελευθερωμένης αγοράς που δημιουργείται με τη Διατλαντική Συμφωνία για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η πρόσφατη παρέμβαση του Ομπάμα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ υπογραμμίζει τη θέληση των ΗΠΑ να έχουν έναν πιστό σύμμαχο μέσα στη λυκοσυμμαχία και από κοινού να χειριστούν τις εξελίξεις για τη Διατλαντική Συμφωνία, δείχνοντας στη φάση αυτή ότι οι ΗΠΑ μετράνε πολύ τις εξελίξεις στην ΕΕ και δεν επιθυμούν διαταραχές που θα επιδράσουν αρνητικά στην εύθραυστη διεθνή οικονομική κατάσταση και στην αμερικανική οικονομία.

Στις συνθήκες αυτές:

Το ένα τμήμα της βρετανικής αστικής τάξης που υποστηρίζει το ΝΑΙ εκτιμά ότι έχει τη δύναμη και την αντοχή να ανταποκριθεί στον ευρωενωσιακό ανταγωνισμό και ταυτίζει τα συμφέροντά του με την παραμονή στην ΕΕ αξιοποιώντας τις διαχρονικές εξαιρέσεις, επιλέγοντας να διεκδικήσει καλύτερη θέση στον διεξαγόμενο ανταγωνισμό με τη Γερμανία, σε συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Το άλλο τμήμα της αστικής τάξης που επιλέγει το ΟΧΙ εκτιμά ότι μειονεκτεί από την ισχυρή παρουσία της Γερμανίας και εμποδίζεται από το νομοθετικό πλαίσιο των περιορισμών και των ελέγχων της ΕΕ. Προσδοκά στη διαμόρφωση νέων όρων για να διατηρήσει τις αγορές που έχει κατακτήσει και να κερδίσει νέες αγορές στις χώρες των BRICS αλλά και ευρύτερα. Ενώ προσβλέπει ακόμα και στη συγκρότηση κέντρου στο πλαίσιο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, η οποία περιλαμβάνει την Ινδία, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και άλλα κράτη - πρώην βρετανικές αποικίες.

Σε κάθε περίπτωση, είτε με ΝΑΙ είτε με ΟΧΙ, η αστική τάξη θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται και με την ΕΕ για τα δικά της συμφέροντα.

Αναμενόμενο και χαρακτηριστικό στοιχείο των εξελίξεων είναι η διάθεση πολλών εκατομμυρίων στερλινών για τη χρηματοδότηση της καμπάνιας του ΝΑΙ και του ΟΧΙ από πολλές επιχειρήσεις.

Τα στρατόπεδα του ΝΑΙ και του ΟΧΙ

Μεταξύ των ισχυρών οικονομικών ομίλων που υποστηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ είναι:

Ο Σύνδεσμος Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) και μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων και των διευθυντικών στελεχών του "Ινστιτούτου Διευθυντών".

Μεγάλες εταιρείες ακινήτων, το διεθνές πρακτορείο "Bloomberg", οι Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Citibank κι άλλες επιχειρήσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο την παραμονή στηρίζουν:

Το Συντηρητικό Κόμμα και άλλα αστικά κόμματα που συγκεντρώνονται στην επίσημη διακομματική καμπάνια "Η Βρετανία Ισχυρότερη στην Ευρώπη" (Britain Stronger in Europe).

Το Εργατικό Κόμμα, και ο ηγέτης του, Τζέρεμι Κόρμπιν, προβλήθηκε πολύ ως φιλολαϊκός μεταρρυθμιστής αλλά αποδείχθηκε ότι είναι ένας υποστηριχτής της ΕΕ που επιχειρεί να αποκρύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας και ισχυρίζεται ότι αυτή θα φέρει θέσεις εργασίας, προστασία για τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και το περιβάλλον, διαφημίζοντας τα οφέλη των επενδύσεων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αναμασώντας τις ουτοπίες της σοσιαλδημοκρατίας, που στην πράξη είναι στήριγμα του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Υπέρ της παραμονής έχει ταχθεί επίσης η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βρετανίας (TUC), που προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο εμφανίζοντας την ΕΕ ως προστάτη των εργατικών δικαιωμάτων, δείχνοντας πόσο επικίνδυνες είναι για την εργατική τάξη οι ρεφορμιστικές αντιλήψεις, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός σε κάθε χώρα.

Το Brexit στηρίζουν: Το μπλοκ "Επιχειρήσεις για τη Βρετανία" (Business for Britain), στο οποίο συμμετέχουν επιχειρηματίες και διευθυντικά στελέχη.

Συμμετέχουν επίσης μεγάλες εταιρείες στην ιδιωτική Ασφάλιση, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στις εταιρείες λογισμικού κ.ά.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, στο μπλοκ του οποίου συμμετέχουν υπουργοί και βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος και ορισμένοι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος.

Το κομμουνιστικό κίνημα πρέπει να αξιοποιεί τις αντιθέσεις με ενίσχυση της αυτοτελούς ιδεολογικοπολιτικής πάλης του

Υπέρ του ΟΧΙ έχει τοποθετηθεί η "Αριστερή Καμπάνια για Εξοδο από την ΕΕ" (Left Leave), στην οποία συμμετέχουν το ΚΚ Βρετανίας, άλλα κόμματα και συνδικάτα, π.χ. στον κλάδο των μεταφορών, στα τρόφιμα, στα αρτοποιεία κ.ά.

Χαιρετίζουμε τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες στην Αγγλία και την Ιρλανδία και εκτιμούμε που ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας υποστηρίζει το ΟΧΙ στην ΕΕ.

Το κομμουνιστικό κίνημα έχει υποχρέωση να αξιοποιεί τις αντιθέσεις του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, με την ενίσχυση της αυτοτελούς ιδεολογικής και πολιτικής πάλης, που θα τροφοδοτείται, θα παίρνει δύναμη από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία γιατί αν σκεφτούμε την επόμενη μέρα στη Βρετανία μπορούμε από τώρα να σημειώσουμε ότι όποιο μπλοκ αστικών δυνάμεων και να επικρατήσει, η εξουσία θα παραμένει στα χέρια της αστικής τάξης, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα θα παραμείνουν τα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Η Βρετανία θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ και στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια.

Στην καπιταλιστική Βρετανία θα συνεχιστεί η ανεργία και η υποαπασχόληση, θα αυξάνονται τα zero-hours contracts, που ταλαιπωρούν πάνω από 800.000 εργαζόμενους, θα συνεχιστούν οι περικοπές σε μισθούς και κοινωνικές υπηρεσίες για να καλυφθεί το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,5 δισ. λιρών μέχρι το 2020.

Θα συνεχιστούν τα προγράμματα της διαθεσιμότητας, της απειλής απολύσεων, όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία "Ford" ή τον ενεργειακό κολοσσό "Npower" και οι απολύσεις.

Χιλιάδες εργαζόμενοι θα πληρώνουν ακριβά τις αντιθέσεις του συστήματος, τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων, την κρίση σημαντικών κλάδων, όπως δείχνει το παράδειγμα της χαλυβουργίας, οι εξελίξεις στον ινδικό όμιλο της "Tata Steel" που είναι αντιμέτωπος με τον σκληρό ανταγωνισμό των κινεζικών μονοπωλίων.

Κι αυτά σε συνθήκες που η Βρετανία είναι σε φάση ανόδου της οικονομίας, ο πλούτος αυξάνεται, η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας οξύνεται και προετοιμάζεται η επόμενη καπιταλιστική κρίση.

Πολλά κράτη δεν είναι μέλη της ΕΕ, πολλές αστικές κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης δοκίμασαν τη μια ή την άλλη διαχειριστική εκδοχή αλλά ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις ηπείρους είναι η συσσώρευση του πλούτου από τη μια και της φτώχειας από την άλλη, η διατήρηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Με τέτοια πλούσια πείρα, με την πείρα που δίνει το δημοψήφισμα στη Βρετανία και το μοίρασμα των μονοπωλιακών ομίλων στο ΝΑΙ ή στο ΟΧΙ, για τα δικά τους συμφέροντα, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η αυταπάτη ότι η έξοδος από την ΕΕ ή το ευρώ μπορεί να αποτελέσει βήμα ή σκαλοπάτι ριζικών αλλαγών, ανατροπών, χωρίς να τίθενται οι όροι που συνδέουν την αναγκαία καταδίκη της ΕΕ και την αποδέσμευση με την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για την εργατική εξουσία.

Γιατί αυτός είναι ο απαραίτητος όρος, για να κοινωνικοποιηθούν, να γίνουν περιουσία του λαού, τα μέσα παραγωγής, τα εργαλεία της οικονομικής ανάπτυξης, ο ορυκτός πλούτος, η Ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, η γη, το εμπόριο, να αναπτυχθούν με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και να υπηρετήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, καταργώντας τη βάση που γεννάει το καπιταλιστικό κέρδος και την εκμετάλλευση.

Να σκεφτούμε την αξία του σοσιαλισμού σε μια ισχυρή καπιταλιστική χώρα όπως η Βρετανία, που οι υλικές προϋποθέσεις για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας έχουν υπερ-ωριμάσει και δείχνουν το δρόμο. Να σκεφτούμε τι μεγάλη επίδραση θα είχε μια τέτοια μεγαλειώδης εξέλιξη και πόσο βαριές είναι οι υποχρεώσεις της εργατικής τάξης στις χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, να αντιπαλέψει την ενσωμάτωση και να σηκώσει ψηλά το κεφάλι της.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε την ΕΟΚ και καταδίκασε την πολιτική της από την ίδρυσή της, το 1957, καταψήφισε την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και σταθερά, όλα αυτά τα χρόνια, συγκρούεται με την ένωση των μονοπωλίων.

Το κομμουνιστικό κίνημα θα πολλαπλασιάσει τη δύναμή του και τη δυναμική της ταξικής πάλης στο βαθμό που ανασυγκροτείται σε επαναστατική βάση και βάζει τη σφραγίδα του στην ανάπτυξη της αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής πάλης, σε κάθε χώρα, κατακτώντας την ικανότητα να συγκεντρώνει δυνάμεις για την ανατροπή του παλιού, του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Η αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ με εργατική εξουσία στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα της Ευρώπης θα είναι προσφορά στη διεθνιστική πάλη των λαών, θα βάζει θεμέλια για την Ευρώπη του σοσιαλισμού και θα ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για την εξάλειψη της ανεργίας και της φτώχειας, για τη λαϊκή ευημερία».

πηγή 902.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog